Alcohol en zwanger

Alcohol tijdens de zwangerschap

Het drinken van alcohol door zowel jij als je man is schadelijk voor je vruchtbaarheid. Het brengt grote risico’s met zich mee voor en tijdens je zwangerschap en is schadelijk voor je ongeboren baby. Waar moet je rekening mee houden als je zwanger wilt worden?

De risico’s van alcohol bij zwangerschap.

Het drinken van alcohol en het roken tijdens je zwangerschap is schadelijk vanaf het prille begin. Recent onderzoek wijst uit dat ook een kleine hoeveelheid alcohol schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht.

Schade door drinken tijdens zwangerschap.

Uit onderzoek blijkt dat baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap veel drinken, schade krijgen aan de zenuwen in de armen en benen. Het is daarnaast bekend dat veel alcohol drinken tijdens de zwangerschap de hersenen en het zenuwstelsel van de ongeboren baby (permanent) kunnen beschadigen.   Het risico op een Fas is dan aanwezig. 
Het Foetaal Alcohol Syndroom wordt ook wel FAS genoemd. FAS wordt veroorzaakt door (overmatig) gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap, maar kan ook ontstaan als je voor je zwangerschap veel alcohol hebt gedronken. FAS-kinderen kunnen een aantal specifieke kenmerkende lichamelijke afwijkingen hebben, zoals slechte tanden, rechte bovenlip, brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Zelfs eenmalig excessief gebruik van alcohol kan al een groot effect hebben op de foetus.

Advies van Gezondheidsraad en beroepsverenigingen.

De Gezondheidsraad bracht in 2005 het advies uit dat het beter is om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het argument was dat het nooit met zekerheid is te zeggen dat alcohol géén schade toebrengt aan het ongeboren kind. De beroepsvereniging van verloskundigen (KNOV) onderschrijft letterlijk deze nulnorm. Vanaf 2012 doet het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dat ook, hoewel de formulering minder strak is: “vermijd alcohol en drugs”.

Alcohol en borstvoeding.

Als je borstvoeding geeft, moet je uitkijken met alcohol. De alcohol komt direct in de moedermelk. Bij 1 of 2 glazen is er een verminderde productie van moedermelk en slaapt de baby minder diep. Wil je een glas alcohol drinken, dan kun je dit het beste ná het geven van de borstvoeding doen. Het lichaam doet er per standaardglas alcoholhoudende drank 1,5 uur over om de alcohol kwijt te raken. Bij 2 glazen is dat 3 uur etc. Als de alcohol is afgebroken zit het ook niet meer in de borstvoeding. Hou deze afbraaktijd in de gaten voordat je weer borstvoeding geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *