Communiceren met je baby zonder te praten?
In het begin kan je kindje nog niet communiceren op de manier waarop wij gewend zijn te praten. Je baby kan nog niet praten en communiceert voornamelijk op basis van reflexen. Voor de ontwikkeling van je kindje is het goed om toch regelmatig tegen je baby te praten. Maar je kan ook communiceren met je baby zonder praten.
Soms werkt non-verbale communicatie voor je baby veel beter, dan gewoon met je kindje praten. De boodschap komt vooral bij jonge baby’s beter over. Ze begrijpen beter wat je als ouder probeert te zeggen. Wij hebben vijf handige tips als je wilt communiceren met je baby zonder te praten.
Praat met gezichtsuitdrukkingen
Als je tegen je baby aan het praten bent kijkt hij soms gefascineerd naar je gezicht. Het lijkt alsof hij wil begrijpen wat je zegt, maar er niet echt uitkomt. Soms probeert hij eigenlijk je gezichtsuitdrukkingen te lezen en op basis hiervan te begrijpen wat je zegt.
Een onafhankelijk onderzoek van de Concordia University in Montreal toonde zelfs aan dat kinderen van 18 maanden gezichtsuitdrukkingen beter begrijpen, dan gesproken teksten en zinnen.
Dit geeft aan dat je met je eigen gezichtsuitdrukkingen duidelijker kan communiceren zonder te praten.
Een kindje heeft het al snel door dat je iets meent of niet meent op basis van de gezichtsuitdrukking. Zo snappen de jonge peutertjes heel goed dat mama echt boos is door de gezichtsuitdrukking.
Je zal al snel merken dat je kinderen het doorhebben dat ze iets niet mogen door alleen maar naar ze te kijken. Zet dus gerust je boze gezicht op als je wilt laten weten dat ze iets niet mogen. Je merkt al vrij snel dat ze dit begrijpen.
Praat met gebaren
De tweede tip is om met je baby te communiceren met gebaren. Baby’s vanaf 6 maanden begrijpen gebarentaal veel beter dan gesproken woorden. Veel ouders weten dit niet en blijven tegen hun kleintje praten. Terwijl ze juist heel effectief op gebaren kunnen reageren.
Leer uiteraard je kindje niet alleen gebaren, maar spreek er ook een woord bij. Je leert je kindje zo connecties leggen tussen woorden en gebaren.
Dit helpt bij het ontwikkelen van een woordenschat als je kleintje wat ouder wordt.
Vindt je het lastig welke gebaren je kleintje moet leren? Er bestaat een speciale baby gebarentaal met gebaren die je kindje kan leren. Dit is leuk om je kindje te leren en helpt bij de ontwikkeling van je kindje.
Je kan je kindje bijvoorbeeld leren om in gebarentaal eten aan te geven. Bijvoorbeeld door het handje naar z’n mond te brengen bij honger. Of misschien nog belangrijker het gebarentaal teken voor pijn. Je kan zo beter met je kindje communiceren als je baby nog niet kan praten.
Baby’s kunnen meer zeggen dan je nu misschien denkt. Door samen gebruik te maken van lichaamstaal en gebaren lukt het zelfs baby’s en dreumesen die nog niet (zo goed) kunnen praten om te vertellen wat ze willen, zien of denken.
Communicatiedeskundige en moeder van drie kinderen, Nadine Meijer, neemt je in dit boek mee op reis in de wereld van babycommunicatie. Laat je verrassen door de mogelijkheden die babygebaren biedt, ontdek meer over de taalontwikkeling van je baby en ervaar dat communiceren met dreumesen helemaal niet zoveel verschilt van communiceren met volwassenen.
Wees bewust van wat je uitstraalt
De derde tip is om bewust te worden van je eigen lichaamstaal. Kinderen die nog niet kunnen praten lezen veel af van onze eigen lichaamstaal. Vergelijk dit maar met je hond of kat. Je hond of kat kunnen alleen met lichaamstaal met je communiceren. Bij jouw kindje werkt dit hetzelfde.
Je kan bijvoorbeeld jezelf breed maken met je armen in je zijde als je boos bent. Je kindje heeft daardoor door dat je heel boos bent. Vooral als je gezicht ook nog eens op standje onweer staat. Al vrij snel heeft je kleintje door dat hij of zij iets fout gedaan heeft.
Jouw baby communiceert met z’n eigen lichaamstaal.
Als ouder kan het helpen om de lichaamstaal van je kleintje te leren lezen. Dit scheelt al een hoop miscommunicatie met je kleintje. Je weet zo sneller wat je kindje bedoelt.
Als je kindje bijvoorbeeld z’n ogen volledig geopend heeft en in jouw richting staart wil je baby contact. Ze willen graag even weten dat je nog steeds in de buurt bent. Als je baby daarna ineens de ogen sluit is het goed zo. Hij hoeft geen contact meer. Het zijn simpele signalen die je al snel leert begrijpen als ouders.
Je baby leest dus niet alleen jouw lichaamstaal, maar probeert zelf ook te communiceren met lichaamstaal. Als je baby bijvoorbeeld een vuistje maakt en tegen z’n hoofd aanwrijft of langs z’n hoofd haalt betekent dit vermoeidheid. Zo zijn er meerdere signalen waar je op kan letten.
Creëer afstand
De vierde tip om met je kindje te communiceren is door afstand te creëren. Stel je voor je kindje is vrolijk aan het spelen. Jij zit zelf een paar meter uit de buurt. Je kindje weet daardoor dat hij braaf is en het vertrouwen krijgt om zelfstandig te spelen.
Doet je kindje iets wat niet mag? Dan sta je al vrij snel dicht in de buurt om ernaar te kijken. Je hoeft eigenlijk niets te zeggen want sommige kinderen hebben het meteen door. Mama is in de buurt dus ik doe waarschijnlijk iets wat niet mag.
Zo hoef je niet eens met woorden te communiceren om te laten weten dat iets niet mag. Als je het niet prettig vindt om je kindje constant te corrigeren, dan is dit een handige methode. Kinderen zijn zich namelijk al vrij snel bewust wat de afstand tussen jouw en hem betekent.
Huid op huid contact
De vijfde tip is huid op huid contact. Een aanraking betekent vooral bij jonge baby’s ontzettend veel. Een zachte aanraking op de huid kan voor een kleintje al betekenen dat het goed is. Mama is in de buurt en er is niets om je druk over te maken.
Maar als je kindje iets fout doet kan je een stevige aanpak gebruiken. Je kan je kindje even bij de arm pakken als er opnieuw iets van tafel gepakt wordt. Kijk je kindje streng aan en hij begrijpt precies wat je bedoelt.
Verbale communicatie is hierbij niet nodig.
Veel ouders vinden het prettig als ze niet constant tegen hun kindje hoeven te schreeuwen. Woorden zijn absoluut niet altijd noodzakelijk om te communiceren met woorden. Non verbale communicatie kan vooral bij jonge kinderen net zo krachtig werken.
Een non verbale correctie kan net zo effectief werken bij jonge kinderen als een verbale correctie.
Vooral omdat ze de meeste woorden nog niet begrijpen. Toch is het wel belangrijk om ook met je kindje te blijven communiceren. Uiteindelijk zal dit helpen bij hun eigen ontwikkeling.
Geef een reactie