Wanneer beginnen babys met praten? Lees de ontwikkeling hier
Benieuwd wanneer babys gaan praten? Wanneer je kleintje eindelijk “mama” of “dada” zal zeggen? Ontdek hier op welke leeftijd baby’s beginnen te praten.
Verkrijgbaar bij
Tot nu toe is huilen de belangrijkste manier geweest van je baby om te communiceren met de rest van de wereld. Gelukkig maakt je baby al snel een grote sprong in de taalontwikkeling, waardoor ze zich beter met woorden kan uitdrukken. Maar net zoals ze moet zitten voordat ze kruipt, kruipen voordat ze loopt, moet ze ook nog brabbelen voordat ze praat.
Als je baby nog niet kan praten lees dan ook:
Duncan babytaal – communiceer met je baby
Brabbelen is een belangrijke mijlpaal omdat dit het begin is van echte communicatie. In deze fase begint een baby te experimenteren met geluiden, gaat ze luisteren naar een reactie, reageert hierop en bouwt sociale relaties op.
Drie soorten ontwikkelingen wanneer babys gaan praten
Er zijn drie soorten ontwikkelingen als je baby leert praten; Taal, Sociaal en Cognitief. Als je baby begint te “praten”, doet ze haar uiterste best om zich verstaanbaar te maken. Je hebt natuurlijk geen idee wat ze zegt, maar dit gebrabbel zal uiteindelijk tot echte woorden leiden.
Het geklets geeft je ook een kijkje in de cognitieve ontwikkeling (process van leren door middel van het geheugen), omdat jou baby geluiden uit het hoofd leert en deze herhaalt.
Hierbij heeft een baby tijd nodig om na te denken over wat het wil “zeggen” en leert ze hoe ze verbale en non-verbale acties kan gebruiken om haar wensen en behoeftes uit te drukken.
Uiteraard is er ook een sociale component. Lang voordat er een woord wordt gezegd, leert je baby de regels van taal en socialisatie door te kijken hoe jij en je gesprekspartners reageren op de geluiden van je baby. Baby’s zijn gemaakt om een taal te leren en worden beïnvloed door hoe anderen verbaal met hen omgaan.
Verschillende stappen die ouders kunnen verwachten wanneer babys beginnen te praten.
De verbale vaardigheden van je baby zullen zich in fasen ontwikkelen naarmate de stembanden volwassener worden en een baby zich steeds meer begint te mengen met de omgeving.
Allereerst zullen de klinker-achtige geluiden vanaf de geboorte vervangen worden naar korte worden als coos en goos. Dit begint ongeveer op 2 tot 3 maanden. Het brabbelen begint rond de leeftijd van 4 maanden.
De eerste brabbels omvatten vaak “p,” “b,” en “m” geluiden, die worden geproduceerd door simpelweg de lippen op elkaar te zetten. Zo zal je in eerste instantie veel “puh puh puh puh,” “buh buh buh buh buh,” en “muh muh muh” geluiden horen.
Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om de spraak- en taalontwikkeling van je baby te bevorderen:
- Ga een gesprek aan door met je baby te praten
- Neem pauze nadat je iets hebt gezegd, zodat ze de tijd heeft om je woorden te verwerken en te “reageren”.
- Gebruik verschillende tonen en lettergrepen als je praat. Op die manier gaat de baby je na proberen te doen en zal ze veel verschillende klanken gaan leren.
- Leg de baby uit wat ze bedoeld. Als ze “ma ma ma ba ba ba” zegt terwijl hij om zich heen kijkt, zou je kunnen zeggen: “Oh, ben je op zoek naar je fles? Waar is de fles gebleven?”
Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid woorden die tegen een kind wordt gesproken de taalontwikkeling positief beïnvloedt. Dus blijf praten, lezen en zingen voor je baby.
Wanneer zeggen babys hun eerste woord?
De vraag blijft dan wanneer gaan babys nou echt praten!
Zodra je baby meer oefening heeft gehad met het gebruik van haar lippen en tong om geluiden te vormen. Dit is meestal rond de 6 tot 7 maanden, zal het gebrabbel beter verstaanbaar worden.
Dit is het moment dat je een grotere verscheidenheid aan geluiden zal horen, zoals “ba ba-pa-pa-ta-bi bi bi bi,”
Het lijkt misschien alsof je kleintje gewoon willekeurige geluiden oprakelt, maar als je goed oplet, zal je veranderingen in toon en verbuiging waarnemen als je baby praat. De stem kan omhoog gaan aan het einde van een reeks geklets, alsof ze een vraag wilt stellen.
Je zult ook merken dat er pauzes komen nadat je baby zichzelf heeft uitgedrukt, schijnbaar wachtend op een antwoord. Ze leert dat een gesprek tussen meerdere personen plaats vindt, en niet slechts één persoon die maar door gaat met praten.
Concentreer je op wat je baby “zegt” en hoe hij of zij het zegt. Als de toon zelf het niet duidelijk maakt, kunnen gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal het werk doen.
Bijvoorbeeld, een enorme grijns en op en neer stuiteren terwijl je kleintje “praat” betekent waarschijnlijk dat ze spannend nieuws deelt.
Aan de andere kant, als er een frons op het gezicht te zien is en ze wijst naar je terwijl ze een hoge stem gebruikt dan probeert ze je waarschijnlijk de les te lezen.
Wanneer gaan babys echt beginnen te praten
Tegen het einde van het eerste jaar van je baby zullen er meer gevarieerdere klanken en korte woordjes gevormd worden.
Dit is een voorloper van het gebruik van de eerste woorden, wat meestal direct rond de eerste verjaardag van je baby gebeurd.
Zaken om rekening mee te houden als je baby gaat praten
Vergeet niet: Kinderen zijn verschillend en ontwikkelen vaardigheden op verschillende momenten. Zolang het geklets van je baby vordert en ze zich met jou en anderen bezighoudt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.
Als de spraak- en taalontwikkeling op enig moment stopt of terugvalt. Dan is het goed om een gesprek met je kinderarts of logopediste aan te gaan. Dit geldt ook als ze geen oogcontact maakt, of als er tegen de tijd dat ze 15 maanden oud is geen woorden ontstaan. Hoe eerder een kind hulp krijgt bij een spraak- of taalprobleem, hoe beter.
Geef een reactie