Hoe kun jij gezonder gaan eten met je kinderen?
Het is voor kinderen heel belangrijk om dagelijks gezonde voeding binnen te krijgen. Zowel tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten, als ook de tussendoortjes. In dit artikel bespreken we kort enkele belangrijke onderwerpen rondom gezonde voeding voor kinderen. Heb jij zelf nog tips / suggesties? Deel deze dan met ons door onder dit bericht een reactie achter te laten.
Een gezond voedingspatroon ontwikkelen
Het is belangrijk om kinderen al vroeg kennis te laten maken met verschillende soorten eten en eetmomenten. Al vanaf dat je baby 6 maanden is kun je andere soorten voeding aanbieden naast melk. Denk aan fruit (potjes) of kleine zachte koekjes en brood. Vanaf het moment dat je kindje 12 maanden oud is kan hij/zij mee-eten met de ouders. Vaste voedingsmomenten zijn daarbij erg belangrijk. Zo leert het kind op vaste tijden te eten. Bouw een goed schema in voor ontbijt, lunch en diner. Op die manier kun je ook de slaapjes van je baby/dreumes goed plannen.
Gezonde warme maaltijden
Een gezonde maaltijd voor kinderen vanaf 12 maanden moet voldoen aan een aantal aspecten. Zo heeft een kind minimaal wel 200 tot 250 gram aan warme maaltijd nodig om goed te kunnen groeien. Deze maaltijden moeten idealiter bestaan uit de componenten groente, vlees/vis en aardappelen/rijst. Potjes van bijvoorbeeld Olvarit bieden een goede gebalanceerde maaltijd zonder al te veel zout en toegevoegde smaakstoffen. Je kunt natuurlijk ook lekker zelf vers koken en je kindje mee laten eten met jouw maaltijd. Weeg dan wel altijd goed de porties af en zorg ervoor dat de stukken in de maaltijd niet te groot zijn in verband met verstikkingsgevaar. Het advies vanuit het voedingscentrum en de GGD (consultatiebureau) is om dagelijks ook altijd voldoende water aan te bieden. Een dreumes / peuter heeft aan 1 liter vocht per dag wel voldoende. Dit zorgt voor een optimale stofwisseling.
Kindvriendelijke maaltijdboxen
Wil je helemaal niet hoeven na te denken wat je zou kunnen koken? Kies dan voor een maaltijdbox met kindvriendelijk recepten. Een voorbeeld hiervan is de Familiebox. Je kunt daar kookboxen bestellen met recepten die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen. De smaken zijn toegankelijk en de kids leren nieuwe groenten en structuren kennen. De kleintjes kunnen ook meehelpen met koken en zo meer leren over voeding.
Gezonde tussendoortjes voor kinderen
Kinderen hebben maar wat vaak zin in iets lekkers. Je wilt ze natuurlijk niet elke dag verwennen met snoep en andere ongezonde snacks. Daarom is het goed om na te denken over verantwoorde tussendoortjes voor jouw dreumes, peuter of kleuter. Hieronder geven we je graag wat tips en inspiratie voor gezonde snacks voor kinderen:
Tussendoortjes voor een dreumes of peuter
Het Voedingscentrum adviseert om peuters en dreumesen alleen producten uit de Schijf van Vijf te geven. Je kunt dan denken aan een stukje fruit (bijvoorbeeld een stukje appel, peer of aardbei), groente (bijvoorbeeld een plakje wortel of een reepje paprika) of volkorenbrood. Probeer van koekjes, sapjes en snoepjes geen gewoonte te maken. Ze zijn namelijk ongezond. In zulke tussendoortjes zitten veel calorieën, vet en zout. Hieronder vind je onze favoriete snacks:
- Stukjes appel, peer of aardbei
- Een plakje komkommer of reepje paprika
- Snoeptomaatjes of druiven (snijd deze wel eerst in vieren)
Snacks voor kinderen van 4 jaar en ouder
Kinderen vanaf 4 jaar komen regelmatig vragen om een lekker tussendoortje. Voor deze groep zijn er gelukkig voldoende gezonde alternatieven voor een snoepje of koekje. Groente en fruit zijn eigenlijk altijd een uitstekende optie als tussendoortje voor kleuters. Je kunt dan denken aan een appel, peer, banaan, kiwi, maar ook gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers zoals rozijnen of pruimen zijn heel geschikt. Andere gezonde tussendoortjes zijn ongezouten nootjes of natuurlijk gewoon een belegde boterham! Hieronder vind je onze favoriete snacks:
- Een stuk fruit zoals een appel, peer, banaan of mandarijn
- Een boterham (het liefst volkoren()
- Een soepstengel of waterijsje
- Een handje noten (het liefst ongezouten)
Verantwoording: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met voedingsexperts van maaltijdboxvergelijken.be. Via deze website kun je eenvoudig maaltijdboxen vergelijken. Heb jij interesse in zo’n box? Lees dan direct meer over maaltijdboxvergelijken.be en bekijk welke maaltijd-leverancier bij jouw gezinssamenstelling en eetgewoonten past.
Foto van Kelly Sikkema op Unsplash
Geef een reactie