Hoe troost ik mijn baby?
Voor jouw baby is huilen de enige manier om met z’n ouders te communiceren. Toch kan je als ouder volledig machteloos zijn als je baby, maar blijft huilen. Je hebt de luier al gecheckt en de voeding is nog niet zo heel lang geleden. Je hebt geen flauw idee meer hoe je baby moet troosten. De vraag “hoe troost ik mijn baby?” zal misschien wel regelmatig bij je opkomen.
Ik geef je 13 handige tips om je baby te troosten.
- Tip 1: Dunstan woordenboek
- Tip 2: Interesse van jouw baby
- Tip 3: Neem een douche of bad
- Tip 4: Geef een speen
- Tip 5: Baker je baby in
- Tip 6: Geef je baby veiligheid
- Tip 7: Huidcontact
- Tip 8: Masseer jouw baby
- Tip 9: Gebruik monotone geluiden
- Tip 10: Harvey Karp methode
- Tip 11: Baby shusher
- Tip 12: Lichtprojector
- Tip 13: Ritme, ritme, ritme
Voor je een baby gaat troosten is het handig om te achterhalen waarom je baby eigenlijk huilt. De meeste baby’s willen je iets vertellen door te huilen. In het begin is het voor nieuwe ouders even wennen om de babytaal te begrijpen. Je begrijpt eigenlijk niet goed waarom je baby dit keer huilt.
Tip 1: Dunstan woordenboek
Onze eerste tip is om het Dunstan babywoordenboek te leren. Met dit woordenboek leer je dat er vijf verschillende soorten huiltjes zijn. Je baby geeft hiermee in z’n eigen taal aan wat er mis is. Je kan zo de oorzaak herkennen en op basis hiervan jouw baby troosten.
Verkrijgbaar bij
De eerste weken zal het lastig zijn om de huiltjes volgens dit babywoordenboek onder de knie te krijgen. Maar als je het eenmaal doorhebt herken je direct wat jouw kleintje nodig heeft. Dit is ideaal als je baby wilt troosten.
Je zult merken dat je baby minder lang huilt, dankzij het woordenboek.
Door je baby beter te begrijpen leer je ook meteen hoe je baby moet troosten. Stel je baby huilt omdat hij of zij honger heeft. Dan is de beste oplossing natuurlijk je kleintje voeden. Door de voeding klaar te maken bij de eerste signalen kan je voorkomen dat je kleintje te lang overstuur is.
Tip 2: Interesse van jouw baby
De tweede tip die we je meegeven is dat je kijkt waar de interesses van je kleintje liggen. Elk kind is uniek en elke baby heeft andere interesses. Kijk goed waar je kleintje mee bezig is als hij of zij niet huilt.
Je kan deze interesses gebruiken om je kindje straks te troosten.
Stel je kindje vindt afleiding in een speciaal babyspeeltje. Dan kan je dit speeltje aanbieden als je kleintje huilt. Door in te spelen op de interesses van je kindje kan je eventuele problemen voorkomen. Soms kan het ook iets geks zijn zoals een gekke bek trekken. Het is een manier om je baby te troosten bij verdriet.
Tip 3: Neem een douche of bad
Onze derde tip is om samen met je baby een douche of bad te nemen. De meeste baby’s kunnen er echt van genieten om een bad te nemen. Door een drukke dag kunnen ze een beetje overprikkeld raken. Ze weten nog niet goed hoe ze dit moeten uiten. Een heerlijk bad of douche met papa of mama zorgt voor een beetje ontspanning. Je kan de cirkel van de huilbuien op deze manier doorbreken.
Tip 4: Geef een speen
De vierde tip die we meegeven is door in te spelen op de zuigbehoefte van je baby. De zuigbehoefte is één van de reflexen die je baby net bij de geboorte meekrijgt. Soms kan je baby schreeuwen om eten, maar gaat het alleen om de zuigbehoefte Je kan dit heel goed testen door aan de zuigbehoefte te voldoen.
Stel je kindje heeft nog niet zo lang geleden gegeten en vraagt alweer om voeding. Dan kan je baby eventueel een speentje geven of laten sabbelen op één van je vingers. Het is de ideale oplossing om te testen of het puur een zuigreflex is. Als het een zuigreflex van je kleintje is, dan stopt je kleintje vanzelf met huilen.
Tip 5: Baker je baby in
De vijfde tip geven we graag bij baby’s die oververmoeid zijn. Sommige baby’s vinden de wereld zo interessant dat ze zichzelf geen rust geven. Ze geven meerdere signalen van vermoeidheid, maar toch willen ze niet slapen. Dit is een probleem die bij veel jonge baby’s voorkomt.
De oplossing hiervoor is je baby inbakeren.
Door je baby in te bakeren krijgt je kleintje weer het gevoel van in de buik. Je kleintje heeft weer het idee dat hij veilig en warm in mama’s buik zit. Het kan een oplossing zijn om je kindje z’n rust terug te geven. Tegenwoordig zijn er speciale slaapzakken verkrijgbaar om je baby in te bakeren. Deze zijn in verschillende leeftijden verkrijgbaar en helpen je kindje weer rustig te krijgen.
Verkrijgbaar bij
Tip 6: Geef je baby veiligheid
De zesde tip geven we vooral bij pasgeboren baby’s. Je kleintje heeft 9 maanden lang in jouw buik gezeten. Je was één met je kleintje en er was altijd iemand in de buurt. Ineens kan zowel papa of mama weg zijn. Hier kan je kleintje onrustig van worden.
Het is zelfs bewezen dat je kleintje zich eenzaam kan voelen.
Het gevolg is dat je baby begint te huilen voor aandacht. Je baby wil gewoon heel graag bij je zijn. Dit is vooral vervelend las je ’s nachts probeert te slapen. Een oplossing voor baby’s die graag wat meer liefde willen is om het bedje in de slaapkamer te zetten.
Voor baby’s op de slaapkamer kan je zelfs een speciale co-sleeper in de slaapkamer zetten. Je baby kan zo dichtbij mama slapen zonder verstikkingsgevaar. Je kan zelfs af en toe z’n handje pakken om te laten merken dat je er nog steeds bent. Vaak zijn dit baby’s met zogenaamde huidhonger. Voor deze kindjes is dit absoluut de beste oplossing.
Veel ouders zijn bij huidhonger bang dat ze hun kleintje verpesten. Gelukkig is het bewezen dat je de eerste 6 maanden je kleintje niet kan verpesten. Je mag je baby gerust laten wennen aan een wereld waar papa en mama er niet altijd zijn. Af en toe knuffelen of aanraken zorgt ook voor een band met je kindje. Wees dus niet bang dat je kindje de eerste 6 maanden teveel oppakt.
Tip 7: Huidcontact
De zevende tip is speciaal voor baby’s die het huidcontact overdag missen. Ze vinden het heerlijk om dichtbij mama of papa te zijn. Alleen wil je handen als papa of mama ook weleens vrij hebben. De oplossing is een draagzak waarbij je kleintje hetzelfde gevoel als in de baarmoeder krijgt.
In de draagzak kan je nog steeds je kleintje kroelen. Hierdoor blijf je in contact met je kleintje. Dit is vaak voor pasgeboren baby’s ontzettend prettig. Ze zijn tenslotte gewend om constant in je buurt te zijn. Na de geboorte is dit natuurlijk een hele verandering.
Als je baby ontroostbaar blijft huilen, dan kan het een oplossing zijn om even een wandeling te maken.
In de draagzak krijg je kleintje het idee dat hij of zij weer terug in de buik van de moeder is. Door de ritmische bewegingen van het wandelen komt je kleintje helemaal tot rust.
Tip 8: Masseer jouw baby
De achtste tip is je baby een ontspannende massage geven. Vaak werkt de massage niet alleen ontspannend voor je baby, maar ook voor jouw. Je ziet je kleintje kalmeren en tot rust komen. Voor de meeste ouders is dit geweldig om te zien.
Een babymassage kan je kleintje helpen om tot rust te komen, maar ook om darmkrampjes te verminderen. Daarbij is het een fijn moment voor jullie samen. Je zal merken dat jullie band sterker wordt door een rustgevende massage.
Een babymassage kan je leren met een cursus, maar het is ook mogelijk om bij het consultatiebureau te leren. Je kan hier aangeven dat je baby graag wil masseren tegen krampjes of als ontspanning. Het consultatiebureau kan je laten zien hoe je baby op een ontspannen manier kan masseren.
Tip 9: Gebruik monotone geluiden
De negende tip om je kleintje weer stil te krijgen is door monotone geluiden te gebruiken. Ouders komen er al snel achter dat hun kleintje rustig wordt van een ritje in de auto. Dit komt door het monotone geluid van de auto. Niet alleen de auto kan rustgevend werken, maar ook de stofzuiger.
Deze video heeft heel goed bij ons geholpen na de geboorte van onze zoon. Zodra ik deze aanzette werd hij direct stil!
Natuurlijk hoef je niet elke keer de stofzuiger aan te zetten als je baby begint met huilen. Er zijn ook alternatieven om je baby weer rustig te krijgen. Eén van de alternatieven is je baby naar rustgevende muziek te laten luisteren. Bijvoorbeeld naar yoga muziek of oceaan muziek.
Zolang het geluid monotoon is wordt je baby er rustig van.
Een ander monotoon geluid wat soms werkt is door zachtjes te kloppen op het buikje van je kleintje. Door met het ritme van je eigen hartslag mee te kloppen ervaart je kindje hetzelfde als in je eigen buik. In je buik is je baby nooit alleen en hoort hij of zij ook je hartslag. Dit heeft een rustgevend effect op je kleintje.
Tip 10: Harvey Karp methode
Tip tien is de Harvey Karp methode. Met deze methode kan je baby in vijf stappen kalmeren. De vijf stappen bestaan uit inbakeren, zijligging, sussen, wiegen en laten zuigen. Door deze stappen uit te voeren komt je baby tot rust en stopt je kleintje met huilen.
De Harvey Karp methode is bij veel ouders een populaire methode om je baby te troosten.
Het is wel belangrijk dat je de juiste combinatie exact uitvoert. Als je dit niet doet zal de methode in de praktijk helaas niet werken. Als je de juiste combinatie uitvoert zal je baby binnen een paar seconden stoppen met huilen. Deze methode werkt de eerste vier maanden bij jonge baby’s. Ideaal als je bang bent voor een huilbaby.
Tip 11: Baby shusher
Tip elf is een handig hulpmiddel dat je eventueel kan gebruiken om je pasgeboren baby te troosten. Maak bijvoorbeeld bij pasgeboren baby’s gebruik van een baby shusher, Dit is een klein apparaatje dat je overal mee naartoe kan nemen. Je kan het apparaatje op de slaapkamer neerzetten en gebruiken om je baby te kalmeren.
Een baby shusher maakt letterlijk het shush geluid om je baby te kalmeren. Het is voor je baby een vrij vertrouwd geluid. Hiermee kan je baby rustig krijgen. Dit is vooral handig als je baby slecht in slaap kan komen. Vooral als je baby hier last van heeft op andere locaties. Je kan de baby shusher eenvoudig meenemen naar de babykamer of naar een logeerkamer. Handig als je baby ergens anders moet slapen.
Verkrijgbaar bij
Tip 12: Lichtprojector
Tip twaalf is ideaal als je baby voornamelijk in de nachten veel huilt. Sommige baby’s en zelfs kinderen vinden het te donker in de slaapkamer. Ze kunnen daardoor lastig in slaap vallen. Een lichtprojector met muziek boven het bedje kan je kleintje helpen om met een slaapmuziekje in slaap te vallen.
Tip 13: Ritme, ritme, ritme
Tip nummer dertien is om je kleintje een ritme te geven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je baby voldoende slaap krijgt en op tijd op bed ligt. Afhankelijk van de leeftijd is je baby in het begin nog vrij kort wakker. Bij 0 tot 2 weken is je baby 30 tot 45 minuten wakker. Bij 2 tot 6 weken 45 tot 60 minuten. Bij 3 tot 5 maanden is dit nog maar 1,5 uur per dag. Zorg er dus voor dat je teveel drukte buiten deze tijden vermijdt. Geef je kleintje de rust die nodig is en je voorkomt een huilbaby.
Foto door Kristina Paukshtite
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie