Hulp bij opvoeden
Het ouderschap is één van de mooiste ervaringen in het leven, maar de opvoeding kan ook heel uitdagend zijn. Maar het hoeft niet alleen gedaan te worden. Of je je kind nu samen met je partner of als alleenstaande ouder opvoedt, er is veel hulp bij het opvoeden beschikbaar. Een belangrijke opmerking vooraf is dat hulp bij opvoeden niets is om je voor te schamen. We hebben allemaal wel eens hulp nodig bij de meest uiteenlopende onderwerpen, dus waarom niet gewoon een beetje hulp bij opvoeden.
Inhoudsopgave
Hulp bij Opvoeden
Leren opvoeden is een proces van vallen en opstaan. Het is niet altijd makkelijk om je kindje op te voeden. Als je kleintje erg tegendraads is en niet wil luisteren, dan kan het best lastig worden.
Soms kan je niet anders dan hulp vragen bij het opvoeden.
Er zijn verschillende opties waar je voor kan kiezen als je hulp nodig hebt bij het opvoeden van je kindje. Wij hebben een aantal tips en instanties voor je op een rijtje gezet.
Direct contact per telefoon of chat
Het kan prettig zijn om je vragen, zorgen of problemen te delen met andere ouders, vrijwilligers of professionals. Hieronder staan drie organisaties waar je heel gemakkelijk contact mee kan opnemen.
Oudertelefoon
De oudertelefoon wordt door vrijwilligers bemand en biedt een luisterend oor voor ouders. Je kan anoniem bellen of chatten.
De Oudertelefoon is doordeweeks bereikbaar tussen 09:00 en 15:00 uur en ’s avonds tussen 20:00 en 22:00 uur
Bellen met de oudertelefoon kan op: 085 130 46 58
Chatten met de oudertelefoon kan hier
Groeigids Ouderchat
In deze chat kan je vragen stellen aan de GroeiGids community. Je Krijgt antwoord van een jeugdverpleegkundige en je kan tips en ervaringen uitwisselen met anderen ouders. Chatten met de jeugdverpleegkundige kan op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 20.30 uur en woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.
Voor deze chat klik je hier, voor de community met ouders klik je hier.
Luisterlijn
De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. De luisterlijn is dus niet specifiek voor opvoed vragen of problemen, maar je kan 24/7 per telefoon, of van 10:00 tot 22:00 uur per chat contact opnemen en jouw verhaal doen.
Bellen met de Luisterlijn kan op 088 0767 000
Chatten met de luisterlijn kan hier
Consultatiebureau
Bij het consultatiebureau kan je altijd terecht als je hulp bij opvoeden nodig hebt. Geef het hier gewoon aan dat je vastloopt met de opvoeding van je kindje. Bezoek hiervoor eventueel speciaal het spreekuur om de problemen te bespreken.
Het consultatiebureau is verbonden met verschillende organisaties en kan je eventueel doorverwijzen. Soms blijken problemen in het gedrag en de opvoeding een medische oorzaak te hebben. Het is ook belangrijk om dit uit te sluiten.
Bijvoorbeeld bij ADHD of autisme kunnen er problemen in de opvoeding ontstaan.
Het consultatiebureau kan je eventueel helpen om hiernaar te kijken.
Er zijn verschillende organisaties, maar ook programma’s waar het consultatiebureau je naar kan doorverwijzen. Je kan hierbij hulp krijgen en dit is vaak bi jouw in de buurt.
Het kan absoluut geen kwaad om een keer van deze hulpprogramma’s gebruik te maken.
Positief opvoeden
Eén van de programma’s waar je naar doorverwezen kan worden heet Positief Opvoeden. Dit is een organisatie waarbij je één op één adviesgesprekken kan volgen met een opvoeddeskundige. Het is ook mogelijk om hier een cursus te volgen. Dit zijn cursussen waarbij je beter leert omgaan met je kindje en dit draagt bij aan de opvoeding.
Soms ligt het probleem van de opvoeding niet perse bij de ouders zelf. Ze doen eigenlijk alles volgens het boekje, maar hun kindje luistert nog steeds niet. Speciaal voor deze ouders is er Home-start. Dit is een programma voor ouders met weinig vertrouwen in hun eigen opvoeding. Er komt vanuit Home-start een ervaringsdeskundige langs om bij je thuis te kijken. De ervaringsdeskundige komt bij je kijken hoe je de opvoeding aanpakt en waar het fout gaat. Vaak is het een probleem van vertrouwen en hier kan de ervaringsdeskundige je op wijzen. Er zijn speciale deskundige voor kinderen tot 6 jaar en 7 tot en met 14 jaar.
Zelfhulp boeken
Naast cursussen vanuit de gemeente kunnen ook zelfhulp boeken baat brengen. Het internet staat vol met informatie, maar geeft je geen direct hulpmiddel voor de opvoeding. Met een zelfhulpboek wordt je meer bewust van het gedrag van je kindje. Je leert hiermee omgaan en je kindje ondersteunen.
Het kan absoluut geen kwaad om eens zo’n zelfhulp boek te gaan lezen. Je zal ervaren dat je kindje hierdoor beter gaat begrijpen. Een extra pluspunt is natuurlijk dat je ook leert hoe je met probleemgedrag kan omgaan. Als ouder moet je net als je kindje veel leren. Bol.com heeft een hele collectie hulp bij opvoeden boeken.
Met een hulpboek kom je op de goede weg voor de opvoeding van je kindje.
Huisarts
Als jouw kindje echt probleemgedrag vertoont, dan is een cursus of hulpboek vaak niet voldoende. Je hebt als gezin en ouders goede ondersteuning nodig. Het kan dan handig zijn om eens contact op te nemen met een huisarts. Een huisarts kan je weer verder helpen bij hulp bij opvoeden. Zo kan er doorverwezen worden naar de opvoedpoli van de GGZ.
Soms is het probleemgedrag van jouw kindje geen gebrek aan opvoeding. Het kan voorkomen dat jouw kindje psychische klachten heeft, waardoor de opvoeding onmogelijk lijkt. De GGZ kan jullie hierbij ondersteunen via de opvoedpoli.
Je kinderen krijgen vanuit de GGZ psychische hulp, maar ook als ouders krijgen jullie hulp en coaching. Jullie leren bijvoorbeeld omgaan met de psychische problemen van je kindje.
Het is hierbij wel belangrijk dat je door de huisarts wordt doorverwezen.
Informeer dus gerust naar de opvoedpoli als je kindje gediagnostiseerd is met een psychische aandoening.
Geef een reactie