Kans op miskraam per week – Percentages voor een miskraam
De kans op een miskraam per week verschilt natuurlijk per vrouw. Echter neemt de kans op een miskraam af naarmate de zwangerschap vordert.
- Kans op een miskraam per week in percentages
- Een schatting van de kans op een miskraam per week is als volgt:
- Miskraam in week 3 en
- Miskraam in week 5
- Miskraam in week 6 en 7
- Miskraam in week 8 tot en met week 13
- Miskraam in week 14 tot en met
- Hoe groot is het percentage op een miskraam?
- Kans op een miskraam komt mogelijk door de leeftijd
- Andere risicofactoren voor een miskraam
- Sommige risicofactoren voor een miskraam zijn:
- Tekenen en symptomen van een miskraam
- Een miskraam kan ook plaatsvinden zonder dat er een bloeding optreedt
- Wanneer moet je dokter bezoeken
- Conclusie
De risicocijfers voor zwangerschapsverlies zijn slechts gemiddelden, dus het wil niet zeggen dat dit ook voor jou geldt. Het risico kan voor jou persoonlijk hoger of lager zijn. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.
Een miskraam kan zich al voordoen voordat een vrouw weet dat ze zwanger is. Nadat een echografie een gezonde hartslag heeft ontdekt bij de baby, is de kans op zwangerschapsverlies aanzienlijk kleiner.
Als een vrouw op de hoogte is van de zwangerschap, is de kans op een miskraam ongeveer 10 tot 15 procent.
Een miskraam is het verlies van een baby dat in de eerste 20 weken van een zwangerschap voorkomt. Een doodgeboorte is zwangerschapsverlies optreedt nadat de eerste 20 weken verstreken zijn.
Kans op een miskraam per week in percentages
Een miskraam is het meest waarschijnlijk in het eerste trimester van de zwangerschap. De meeste zwangerschapsverliezen zijn te wijten aan factoren die de vrouw zelf niet onder controle heeft. Vroeg in de zwangerschap, zijn de genetische kwesties een belangrijke oorzaak van een miskraam.
Ongeveer 80 procent van de miskramen vindt plaats in het eerste trimester, dat wil zeggen tussen de eerste 0 en 13 weken van de zwangerschap
Terwijl het verlies verschrikkelijk kan zijn voor de vrouw, betekenen deze genetische kwesties dat de baby niet buiten de baarmoeder overleefd kan hebben. Zelfs als een vrouw dit type van een miskraam heeft, kan zij over het algemeen een gezonde zwangerschap hebben.
De foetussen zijn vroeg in ontwikkeling het kwetsbaarst. Hierdoor kunnen factoren zoals blootstelling aan alcohol op dit moment de schadelijkste gevolgen hebben. Dit is de reden waarom de meeste miskramen vroeg in de zwangerschap voorkomen.
Naarmate de foetus sterker wordt, is het minder kwetsbaar voor schade. Het is daarom goed voor vrouwen om hun levensstijl aan te passen zodra ze weten dat ze zwanger zijn.
Een schatting van de kans op een miskraam per week is als volgt:
Miskraam in week 3 en 4.
De implantatie van de foetus gebeurt meestal ongeveer 3 weken na de laatste menstruatie van een vrouw en een week na de eisprong. Rond week 4 is het mogelijk voor een vrouw om een positief resultaat te krijgen op een zwangerschapstest.
Maar liefst 50 tot 75 procent van de zwangerschappen eindigt al voordat er de mogelijkheid is om een positief resultaat te krijgen bij een zwangerschapstest. De meeste vrouwen zullen nooit weten dat zij zwanger waren. Echter zullen sommige het achteraf wel merken doordat er symptomen bij zwangerschapsverlies optreden.
Miskraam in week 5
Het aantal miskramen varieert op dit punt aanzienlijk. Een studie van 2013 vond dat het algemene risico om een zwangerschap na week 5 te verliezen 21.3 procent was.
Miskraam in week 6 en 7
Dezelfde studie suggereerde dat na week 6, de kans op het verliezen van de baby slechts 5% is. In de meeste gevallen is het mogelijk om rond week 6 een hartslag met een echografie te meten.
Miskraam in week 8 tot en met week 13
In de tweede helft van het eerste trimester ligt het aantal miskramen tussen de 2 en 4 procent.
Miskraam in week 14 tot en met 20.
Tussen week 13 en 20 is de kans op een miskraam minder dan 1 procent.
Na het verstrijken van week 20 staat een miskraam bekend als een doodgeboorte en dit kan er nog steeds toe leiden dat een vrouw moet gaan bevallen.
Doodgeboorte is relatief zeldzaam en wordt steeds zeldzamer omdat zeer jonge baby’s dankzij de moderne technologie in staat zijn om buiten de baarmoeder te overleven.
Volgens een onderzoeksgroep in het Verenigd Koninkrijk is er een minimale kans dat een baby die binnen 22 weken is geboren het overleeft. Die kans neemt echter elke week toe.
In landen met een hoog inkomen zal 77 procent van de baby’s die na 26 weken geboren is het overleven, terwijl bijna alle baby’s die worden geboren na 30 weken het zullen overleven.
Hoe groot is het percentage op een miskraam?
Een studie van 2012 bekeek het algemene risico van zwangerschapsverlies tijdens de eerste en tweede trimesters en concludeert dat er een kans is tussen de 11-22 procent is dat je de baby verliest tussen week 5 en week 20.
Dit onderzoek laat ook zien dat het risico op een miskraam varieert van vrouw tot vrouw, afhankelijk van een verscheidenheid aan factoren. Hieronder vallen onder andere de leeftijd van de vrouw en de algemene gezondheid.
Kans op een miskraam komt mogelijk door de leeftijd
Leeftijd is een belangrijke risicofactor voor zwangerschapsverlies. Dit komt voornamelijk doordat de kwaliteit van de eicellen in de loop van de tijd afneemt. Het gemiddelde risico op een miskraam is per leeftijd als volgt.
- Onder de 35 jaar: 15 procent kans op zwangerschapsverlies
- Tussen 35 en 45 jaar oud: Tussen de 20 en 35 procent kans op zwangerschapsverlies
- Meer dan 45 jaar oud: Ongeveer 50 procent kans op zwangerschapsverlies
Het is van essentieel belang om in je achterhoofd te houden dat dit gemiddelde cijfers zijn en dat er geen andere factoren in aanmerking worden genomen.
De effecten van leefstijlkwesties, zoals roken, kunnen naast de leeftijd ook van belang zijn. Zodra de gezondheidsproblemen van de moeder toenemen neemt ook de kans op een miskraam toe.
Andere risicofactoren voor een miskraam
De meeste vrouwen met een miskraam kunnen in de toekomst nog steeds een gezonde zwangerschap hebben. Een enkele miskraam betekent niet dat een vrouw in de toekomst ook problemen zal hebben om zwanger te worden en te blijven.
Sommige vrouwen vragen om het genetische testen na één of meer zwangerschapsverliezen. Het testen van de genen kan een arts helpen om de oorzaak van het zwangerschapsverlies te begrijpen.
Sommige risicofactoren voor een miskraam zijn:
- Leeftijd
- Roken
- Gebruik van drugs, in het bijzonder stimulerende middelen, zoals cocaïne.
- Ongecontroleerde chronische aandoeningen, zoals diabetes of een hoge bloeddruk
- hormonale stoornissen die het voor het lichaam moeilijk maken om de juiste hormonen te produceren die de zwangerschap ondersteunen
Tekenen en symptomen van een miskraam
Meestal is het eerste teken van een miskraam een bloeding. Niet alle bloedingen zijn echter te wijten aan zwangerschapsverlies.
Ongeveer 20-30 procent van de vrouwen ervaart wat bloedvlekken tijdens de zwangerschap. Als bloedingen zwaarder zijn als normaal dan wordt dit vaker gelinkt aan een miskraam. Daarnaast kan een vrouw hevige krampen ervaren.
Een miskraam kan ook plaatsvinden zonder dat er een bloeding optreedt
Enkele andere symptomen van een miskraam zijn onder andere:
- een plotselinge vermindering van de zwangerschapssymptomen.
- een afname van de bewegingen van de baby in het tweede trimester.
- hevige krampen
Wanneer moet je dokter bezoeken
Het is goed om contact op te nemen met een arts als een vrouw krampen ervaart tijdens de zwangerschap.
Daarnaast moet een vrouw met een arts praten over eventuele bloedingen tijdens de zwangerschap. Als de bloeding hevig of pijnlijk is, kun je het beste naar de eerste hulp gaan.
Conclusie
Hoewel er een redelijk hoge kans op een miskraam per week is eindigen de meeste zwangerschappen gelukkig met een gezonde geboorte, ook al heeft de moeder een voorgeschiedenis en de risicofactoren voor een miskraam.
Er is geen goede of verkeerde manier om op een zwangerschapsverlies te reageren. De ervaring kan emotioneel zijn of twijfel zaaien over toekomstige zwangerschappen. Echter zijn sommige vrouwen ook verbaasd dat ze niet sterk emotioneel reageren op een miskraam.
Medische zorg, steun van vrienden en familie en het nemen van de tijd om te genezen kunnen vrouwen helpen om het verlies een plekje te geven.
Geef een reactie