Moeders voor Moeders: wat is het en hoe werkt het?
Vaak is het lastig om te praten over vruchtbaarheidsproblemen. Stellen die hiermee te maken krijgen gaan door een emotioneel zware tijd. Lukt het nog wel om zwanger te worden? Welk alternatief past bij ons, wanneer een zwangerschap niet mogelijk blijkt? Uit onderzoek blijkt dat circa 15% van de heteroseksuele stellen in Nederland te maken krijgt met een vruchtbaarheidsprobleem, waardoor zwanger worden niet lukt. In sommige gevallen kan onvruchtbaarheid behandeld worden, om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten. Een organisatie die zich inzet voor een dergelijke behandeling is Moeders voor Moeders.
- Organisatie achter Moeders voor Moeders
- Werkwijze van Moeders voor Moeders
- Zelf meedoen aan dit initiatief
- Meer informatie over deelname aan Moeders voor Moeders
- Wat doet Moeders voor Moeders?
- Hoe werkt Moeders voor Moeders?
- Hoelang kan ik meedoen aan Moeders voor Moeders?
- Wat doet Moeders voor Moeders met de urine?
- Hoe anoniem is Moeders voor Moeders?
In dit artikel gaan we in op de manier waarop Moeders voor Moeders zich inzet voor de behandeling van onvruchtbaarheid bij stellen met een kinderwens. Overigens sluiten stellen met een vruchtbaarheidsprobleem zich zelf niet bij deze organisatie aan. Moeders voor Moeders richt zich op zwangere vrouwen. Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina!
Organisatie achter Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders is een Nederlands platform, dat onderdeel is van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. Dit bedrijf zit gevestigd in zowel Oss, als Boxtel en richt zich op de productie van zogenaamde Active Pharmaceutical Ingredients (API’s). Het bedrijf biedt haar producten wereldwijd aan. De grondstoffen worden gebruikt bij de productie van diverse medicijnen. Medicijnen om onvruchtbaarheid te behandelen zijn hier een voorbeeld van. Om grondstoffen voor deze medicijnen te kunnen leveren, heeft Aspen Oss B.V. Moeders voor Moeders opgericht.
Stellen die te maken krijgen met een vruchtbaarheidsprobleem krijgen de medicijnen voor de behandeling hiervan niet aangeboden via Moeders voor Moeders. De medicijnen dienen voorgeschreven te worden door de huisarts of een medisch specialist.
Werkwijze van Moeders voor Moeders
Op het platform Moeders voor Moeders wordt zwangere vrouwen gevraagd urine af te staan. Dat klinkt wellicht gek! Wat hebben urine en zwangerschap met elkaar te maken? Hoe kan mijn urine bijdragen aan de zwangerschap van een stel met een vruchtbaarheidsprobleem? Uit de urine van zwangere vrouwen kan het hCG-hormoon gewonnen worden. Makkelijk is dat absoluut niet! Voor het winnen van een paar gram van het hCG-hormoon heeft het bedrijf achter Moeders voor Moeders miljoenen liters urine nodig.
Urine uit de eerste vier maanden van je zwangerschap
Naast het feit dat er miljoenen liters urine benodigd zijn om hier een paar gram van het hCG-hormoon uit te kunnen filteren, kan dit hormoon niet gedurende de volledige zwangerschap gewonnen worden. Enkel in de eerste vier maanden van de zwangerschap maakt je lichaam dit hormoon in een ruime mate aan. Een deel van het hormoon wordt door je lichaam gebruikt. Het overgrote deel verlaat je lichaam echter via je urine. Daar ligt de kans die Moeders voor Moeders probeert aan te grijpen. Het hormoon wordt vervolgens in medicijnen gebruikt die stellen met een kinderwens helpen bij het behandelen van een vruchtbaarheidsprobleem.
Zelf meedoen aan dit initiatief
Ben je zelf zwanger en zit je in de eerste vier maanden van je zwangerschap? In dat geval kun je meedoen aan dit bijzonder mooie initiatief! Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt kun je jezelf aanmelden voor deelname. Dit kan tot uiterlijk de elfde week van je zwangerschap. De urine zal vervolgens verzameld worden vanaf de zesde tot en met de zestiende week van je zwangerschap.
Zelf hoef je niets in huis te halen om je urine op te kunnen vangen. Moeders voor Moeders stuurt je hier alle benodigde hulpmiddelen voor toe. Je kunt voor iedere dag dat je urine tijdens je zwangerschap opvangt een nieuwe fles gebruiken. Dit voorkomt dat er vervelende geurtjes blijven hangen in de badkamer. Deze flessen worden uiteraard uitgebreid gereinigd alvorens je deze ontvangt. Ook levert Moeders voor Moeders een handig opvangkannetje mee om de urine in de fles te schenken. Een gevulde fles zet je vervolgens in een kratje van Moeders voor Moeders.
Let op: was het kannetje nooit af met sop! Dit zou het hCG-hormoon af kunnen breken, waardoor Moeders voor Moeders weinig tot niets aan je urine heeft. Dat zou zonde zijn.
Flessen met urine worden thuis opgehaald
Niet alleen levert Moeders voor Moeders alle benodigde hulpmiddelen aan om mee te kunnen doen aan dit initiatief. Ook wordt de opgevangen urine tijdens de zwangerschap bij je thuis opgehaald. Moeders voor Moeders doet dit op een hele discrete wijze, zodat anderen niet zien waarvoor de urine wordt opgehaald. Daarbij kan het onwenselijk zijn dat buren al in een vroeg stadium in de gaten krijgen dat je zwanger bent. Dit zou kunnen worden afgeleid aan bijvoorbeeld een bestelbus met stickers van Moeders voor Moeders.
Daarbij hoef je niet thuis te blijven voor het afgeven van de flessen! Je kunt het kratje met flessen bijvoorbeeld in de tuin plaatsen, zodat de koeriers van Moeders voor Moeders dit hier op kunnen pikken. Het is zelfs mogelijk om het kratje elders op te laten halen! In delen van Amsterdam en in Utrecht worden de kratjes met gevulde flessen in de avonduren opgehaald. Handig, wanneer je overdag aan het werk bent.
Meer informatie over deelname aan Moeders voor Moeders
Op de website van Moeders voor Moeders vind je meer informatie over deelname. Daarbij neemt een informatrice contact met je op, nadat je aanmelding ontvangen is. Het aanmelden is heel eenvoudig, wanneer je dit via het platform doet. De informatrice zal je meer vertellen over de wijze waarop gewerkt wordt bij Moeders voor Moeders. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat er van je verwacht wordt in de eerste weken van je zwangerschap. Ook zal de informatrice een test uitvoeren, om te controleren of het hCG-hormoon in je urine aanwezig is. Mocht dit niet het geval blijken te zijn, dan is deelname aan dit initiatief niet mogelijk.
In sommige gevallen is deelname aan dit initiatief om andere redenen niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zwangere vrouwen met een SOA, vrouwen die in het verleden een bloedtransfusie gehad hebben, vrouwen met diabetes type 1 of 2, enzovoorts. Deze voorwaarden zullen tijdens het gesprek met de informatrice met je doorgenomen worden. Je kunt ze ook op de website van Moeders voor Moeders vinden.
Foto door Daniel Reche via Pexels
Wat doet Moeders voor Moeders?
Moeders voor Moeders maakt deel uit van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. Door het verzamelen van urine van zwangere vrouwen willen zij andere vrouwen helpen om zwanger te worden. Dit doen zij door het winnen van het hCG hormoon welke zij weer verwerken in medicijnen.
Hoe werkt Moeders voor Moeders?
Vanaf het moment dat je zwanger bent kan je je aanmelden bij Moeders voor Moeders. Een van de informatrices neemt contact met je op voor een (online) intakegesprek. Zij zullen alles aan je uitleggen. Daarna ontvang je een speciale kan en speciale flessen waarin je je urine bewaard. Iedere week komen ze de gevulde flessen ophalen en krijg je schone flessen terug om weer te vullen.
Op https://www.moedersvoormoeders.nl/ervaringsverhalen/ervaringsverhalen/ lees je hoe andere moeders het ervaren hebben en waarom zij mee hebben gedaan.
Hoelang kan ik meedoen aan Moeders voor Moeders?
Je kan starten vanaf de 6e week. Na je 16e week stopt je deelname. Je hCG hormoon gaat dan afnemen.
Wat doet Moeders voor Moeders met de urine?
Jouw urine wordt gebruikt voor het maken van een medicijn die andere stellen die moeilijk zwanger kunnen worden kan helpen. Voor het winnen van een paar gram van het hCG-hormoon heeft het bedrijf achter Moeders voor Moeders miljoenen liters urine nodig. Naast het feit dat er miljoenen liters urine benodigd zijn om hier een paar gram van het hCG-hormoon uit te kunnen filteren, kan dit hormoon niet gedurende de volledige zwangerschap gewonnen worden.
Hoe anoniem is Moeders voor Moeders?
Op de flessen die je ontvangt en klaar moet zetten om opgehaald te worden zit geen label. Ook het busje welke de flessen komt ophalen zit geen label. Omdat je meedoet aan Moeders voor Moeders in de periode dat vaak nog weinig mensen weten dat je zwanger bent doet Moeders voor Moeders er alles aan om te zorgen dat dit ook zo blijft. Je hoeft niet thuis te zijn als men het komt ophalen. Zet het speciale kratje met de flessen ergens verstopt in de tuin (ik zette het zelf achter de heg) en men haalt op het op terwijl je aan het werk bent.
Geef een reactie