Natuurlijke keizersnede
Als van tevoren bekend is dat een vaginale bevalling niet mogelijk is, krijg je een geplande keizersnede. Het grootste nadeel van een keizersnede is dat je je baby niet geboren ziet worden en niet meteen vast kan houden. De natuurlijke keizersnede, ook wel gentle sectio genoemd, brengt daar verandering in.
Deze bootst de natuurlijke bevalling zoveel mogelijk na. Jij krijgt hierdoor meer van de geboorte mee en je kind mag direct bij jou liggen. Hierdoor krijg je de kans om gelijk een band op te bouwen met je baby en hoef je niet eerst te wachten tot je van de operatiekamer afkomt. Redenen om een keizersnede te plannen zijn bijvoorbeeld: als je bekken te smal is, de baarmoeder verzwakt is door littekenweefsel of als je een meerling draagt die ongunstig ligt. In sommige gevallen is het nodig om een spoedkeizersnede uit te voeren, bijvoorbeeld bij een niet vorderende bevalling, een slechte conditie van je baby of het plotseling ontstaan van HELLP-syndroom. Vanwege de spoed lijkt deze keizersnede meer op een gewone keizersnede. De baby moet snel ter wereld komen om risico’s te beperken.
Langzame geboorte bij natuurlijke keizersnede
Het verschil tussen een gewone en een natuurlijke keizersnede is vooral het persoonlijk contact met je baby. Er wordt van alles gedaan om de operatie zo rustig en ontspannen mogelijk te laten verlopen. Het licht wordt gedimd, de temperatuur is hoger en er mag muziek aanstaan als je dat wilt. Het operatiedoek voor je gezicht is doorzichtig of je kunt meekijken via een monitor. Jij en je partner kunnen je kind dus geboren zien worden, wat heel goed voor de hechting is. Het tempo waarin de baby uit je buik wordt gehaald, is lager dan bij een normale keizersnede. Dit is beter om de longen optimaal te laten openen. Soms laten de artsen je baby met een beetje hulp zelf uit je buik ‘kruipen’. Zodra je baby geboren is kan je hem ook meteen aanraken. De navelstreng mag rustig uitkloppen, voordat deze wordt doorgeknipt. De kinderarts onderzoekt je kleine heel snel. Na twee minuten ligt hij ongewassen bij jou en blijft daar ook. Dit eerste huid-op-huid contact is heel belangrijk voor jou en je baby. Bijkomend voordeel is dat je de rest van de keizersnede niet meer zo duidelijk meekrijgt.
Natuurlijke keizersneden worden nog niet overal uitgevoerd. Daarbij volgt elk ziekenhuis zijn eigen protocol. Dat komt in hoofdlijnen overeen met de procedure zoals hier beschreven, maar kan ook afwijken. Als jij een geplande keizersnede krijgt, overleg dan met je gynaecoloog of een natuurlijke keizersnede mogelijk is. Specifieke wensen kan je ook opnemen in een geboorteplan. Artsen doen hun best om dit zoveel mogelijk op te volgen, indien mogelijk.
Geef een reactie