Ongesteld en zwanger – Kan dit?
Het korte antwoord op de vraag of je ongesteld en zwanger tegelijk kunt zijn is nee. Ondanks alle claims die er zijn, is het niet mogelijk om ongesteld te zijn terwijl je zwanger bent.
- Ongesteld en zwanger; de verschillen
- Oorzaken van bloedingen tijdens het eerste trimester
- Bloedingen bij de implantatie
- Andere oorzaken voor bloedverlies.
- Oorzaken van bloedingen tijdens het tweede en derde trimester van het jaar
- De gemeenschappelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de rest van zwangerschap omvatten:
- Vroegtijdige bevalling
- Placenta previa
- Loskomen van de placenta
- Baarmoederbreuk
- Conclusie
Het is eerder mogelijk dat je licht bloedverlies ervaart tijdens je vroege zwangerschap. Dit is meestal lichtroze of donkerbruin van kleur. Als vuistregel geldt dat als er genoeg bloedverlies is om een tampon te vullen, het een teken is dat je waarschijnlijk niet zwanger bent. Als je een positieve zwangerschapstest hebt gehad en je bloedt hevig, zoek dan medische hulp.
Ongesteld en zwanger; de verschillen
Je menstruatie vindt ongeveer elke maand plaats. Hierbij wordt er een eicel één keer per maand uit de eierstok losgelaten. Als deze niet bevrucht is, komt de eicel uit de baarmoeder en wordt deze vervolgens door de vagina afgestoten. Bloedingen tijdens een “normale” ongesteldheid beginnen vaak met een lichte bloeding en wordt daarna zwaarder en donkerder rood. Tegen het einde van de cyclus wordt het weer lichter van kleur en neemt de hoeveelheid af.
De verschillen tussen de menstruatie en de zwangerschap zijn normaal gesproken als volgt te definiëren: als je zwanger bent, krijg je geen menstruatie meer.
Bloedverlies is een waarschuwingsteken, maar het hoeft niet perse iets slechts te zijn. Het overkomt veel vrouwen dat ze wat bloed verliezen in het eerste trimester. Het is alleen duidelijk dat het bloedverlies te maken heeft met iets anders dan de normale menstruatie. Ongesteldheid komt immers alleen voor als je niet zwanger bent.
Oorzaken van bloedingen tijdens het eerste trimester
Tussen de 15 en 25 procent van zwangere vrouwen krijgt lichtelijk bloedverlies tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Enkele van de oorzaken zijn:
- Bloedingen van de implantatie
- Veranderingen in de baarmoederhals
- Besmetting
- Zwangerschap in de kies (abnormale massa bevrucht in plaats van een foetus)
- Ectopische zwangerschap (een zwangerschap buiten de baarmoeder)
- Vroege tekenen van een miskraam
Bloedingen bij de implantatie
Dit kan gebeuren in de vroegste stadia van de zwangerschap. Op dit moment heb je waarschijnlijk nog geen zwangerschapstest gedaan. Dit type bloeding treedt op wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt, meestal rond de tijd dat je menstruatie verwacht wordt.
Soms wordt een bloeding van de implantatie verward met een menstruatie, hoewel de bloeding meestal lichter is als normaal.
Kort na de zwangerschap kan het ook gebeuren dat u door veranderingen in de baarmoederhals licht bloedverlies krijgt. Tenzij er sprake is van een infectie, is dit niet vaak reden tot bezorgdheid.
Andere oorzaken voor bloedverlies.
Andere soorten vroegtijdige bloedingen die kunnen wijzen op een medisch noodgeval zijn onder andere:
- infecties
- buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- kieszwangerschap
- miskraam
Deze kunnen ook vergezeld gaan met:
- hevige krampen of buikpijn
- rugklachten
- flauwte of bewusteloosheid of bewusteloosheidsverlies
- vermoeidheid
- schouderpijn
- koorts
- vaginale ontladingsveranderingen
- oncontroleerbare misselijkheid en braken
Oorzaken van bloedingen tijdens het tweede en derde trimester van het jaar
Bloedingen na het eerste trimester vereisen vaak medische aandacht. Ongeacht of de bloeding in het tweede en derde trimester licht of zwaar is, moet u uw arts bellen voor een spoedbezoek.
De gemeenschappelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de rest van zwangerschap omvatten:
- Vroegtijdige bevalling
- Miskraam
- Placenta previa
- Loskomen van de placenta
- Baarmoederbreuk (zeldzaam)
- Vasa previa (zeldzaam)
Vroegtijdige bevalling
Dit heeft betrekking op elke geboorte die voor de 37 weken plaatsvindt. Vóór de premature bevalling krijgen sommige mensen symptomen die vergelijkbaar zijn met een ongesteldheid en een grote hoeveelheid slijmafscheiding.
Hoewel krampen ook gevoeld kunnen worden, veroorzaakt vroegtijdige bevalling ook weeën. Symptomen van vroeggeboorte kunnen ook omvatten:
- rugpijn
- een gevoel van druk in de vagina
- veranderingen in de kwijting
Placenta previa
Dit gebeurt wanneer de placenta laag in de baarmoeder wordt geïmplanteerd en zeer dichtbij of over de baarmoederhals ligt. De bloeding varieert, maar er zijn geen andere symptomen. Placenta previa kan de bevalling en de bevalling belemmeren.
Loskomen van de placenta
Dit komt het meest voor tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. De placenta komt los van de baarmoeder en veroorzaakt meestal hevige bloedingen en mogelijk hevige buikpijn en krampen. Bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, kunnen het risico op een placenta-abortus verhogen.
Baarmoederbreuk
Een baarmoederbreuk betekent dat de baarmoederspier scheidt of scheurt. Dit kan ongecontroleerde bloedingen veroorzaken. Het komt het meest voor bij mensen die in het verleden via een keizersnede hebben bevallen. Veel van de aandoeningen die zich in het laatste deel van de zwangerschap voordoen, veroorzaken bloedingen en andere symptomen die lijken op een menstruatie. Deze zijn echter niet echt een menstruatie.
Conclusie
Het is niet mogelijk om tegelijkertijd ongesteld en zwanger te zijn. Het kan zo zijn dat je in het eerste trimester van je menstruatie dezelfde symptomen krijgt als ongesteldheid. Deze omvatten:
- vaginale bloeding (licht en op korte termijn)
- lichte kramp
- vermoeidheid
- prikkelbaarheid
- lage rugpijn
Het verschil is dat deze symptomen worden veroorzaakt doordat je lichaam zich voorbereidt op de zwangerschap. Als een van de bovenstaande symptomen ernstig is, je in het tweede of derde termijn van je zwangerschap bent of beiden van toepassing zijn neem dan direct contact op met de arts.
Soms is het moeilijk te zeggen of een bloeding een indicatie is voor een medische noodsituatie of niet. Als vuistregel geldt dat als je in eender welk stadium van de zwangerschap bloedt, bel dan meteen je arts.
Geef een reactie