Samen veilig slapen met je baby
Samen slapen met je baby. Dit is een onderwerp waar nogal verschillende meningen over zijn. Wat betekent samen slapen met je baby? Kan samen slapen wel op een veilige manier? En tot welke leeftijd kun je eigenlijk samen slapen? Dit zijn allerlei vragen waar je over na kunt denken als je het hebt over het onderwerp ‘samen slapen’. In dit artikel proberen we hier wat meer duidelijkheid over te kunnen geven.
Negen maanden lang heb je jouw baby bij je gedragen. Zodra je baby geboren is, is dit een hele verandering. Je draagt je baby ineens niet meer dicht bij je. Voor je kindje is het ook een hele omschakeling. Mama is ineens niet meer constant in de buurt. De meeste ouders kiezen er daarom voor om de eerste weken na de geboorte samen met hun baby te slapen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je jouw kindje veilig op de kamer laat slapen. Laat je baby bijvoorbeeld nooit bij je in bed slapen.
Co sleeping
Co sleeping betekent dat je baby dicht bij jou in de buurt slaapt. Co sleeping is een manier van slapen die erg goed is voor de baby en de moeder. Co sleeping zorgt voor een betere hechting tussen moeder en kind. Deze hechting is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Samen slapen met je baby kan ook erg goed werken als je baby onrustig is of erg huilerig. Je baby heeft negen maanden veilig in jouw buik gezeten. De overgang naar een eigen bedje kan dan erg lastig zijn voor je zowel moeder als baby. Door samen met je kindje te slapen kan deze overgang wat soepeler verlopen.
Een ander voordeel van samen slapen is ook als je borstvoeding geeft. Als je kindje bij jou slaapt hoef je zelf je bed niet uit om borstvoeding te geven. Dit kan gewoon direct in bed.
Veilig slapen
De eerste 3 tot 6 maanden na de geboorte heb je waarschijnlijk het liefste je baby dicht bij je. Ook als je baby slaapt of jij zelf op bed ligt. Zo kan je een beetje in de gaten houden of alles goed gaat en bij de voedingen hoef je niet het hele huis door, maar kan je lekker in je eigen slaapkamer blijven. Maar hoe doe je dat op een veilige manier? Laten we vast verklappen dat jouw baby bij jouw in bed niet de veiligste manier is. Jouw baby kan verstikken in de dekbedden of kussens en ja, je zou er zomaar bovenop kunnen gaan liggen.
Veilig slapen doet een baby in zijn eigen bedje bij jouw op de kamer. Het Nederlands centrum jeugdgezondheid adviseert om je baby in een apart bedje in de slaapkamer te laten slapen. Zo ben jij dichtbij jouw baby en dat voelt jouw kleintje ook, maar zo leert hij tegelijkertijd om zelfstandig in zijn eigen bedje te slapen.
Wieg of ledikant in de slaapkamer
Het gebruik van een ledikant of wieg in jullie slaapkamer heet Rooming-in. Een soort op kamers gaan voor baby’s. Dit is de meest veilige manier om dicht bij jouw baby te slapen. Allemaal lekker in je eigen bed en toch dicht bij elkaar. De keuze voor een wieg of een ledikant is geheel aan jouw. Het hangt misschien af van de hoeveelheid plek die je kan maken, want een ledikant is meestal wat groter dan een wieg. Het is wel van belang dat je geen knuffels of speeltjes in het bedje legt en dat je het bedje op de juiste manier opmaakt.
Een wieg is lekker compact en geeft ook nog eens een romantisch gevoel, zeker de Mozes wieg. Daarentegen gebruik je een wieg hoogstens 3 tot 6 maanden en moet een baby toch over naar een ledikant. Dit, omdat een baby meer bewegelijk wordt en zich tegen de zijkant kan omrollen. Hierdoor bestaat er een gevaar op verstikking. Daarnaast groeit jouw baby natuurlijk snel uit zijn wiegje.
Het gebruik van een ledikant in de slaapkamer kan een mooie overgang zijn naar het slapen in de eigen slaapkamer. Dit wordt dan ook vaak als advies gegeven.
Mozeswieg in je bed
Een Mozeswieg is een wieg in de vorm van een langwerpige mand van gevlochten materiaal. De Mozeswieg kan eenvoudig op een standaard in de kamer staan, of bij jou op bed op het matras. Nadeel van op bed is natuurlijk dat een Mozeswieg meer ruimte inneemt. Voor de nacht is dat misschien niet aan te raden en plaats je het mandje op de standaard, maar als je baby overdag slaapt en jij nog rust, kan een Mozeswieg bij jou in bed uitkomst bieden. Je baby kan niet meer in een Mozeswieg slapen als hij begint te rollen of overeind probeert te komen. De kans dat de mand omvalt wordt dan te groot. Dit is binnen 3 of 4 maanden het geval.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Co sleeper
Een vorm van co sleeping die hier erg op lijkt is het gebruik maken van een co sleeper. Een co sleeper is een wiegje waarbij één kant van het bedje naar beneden kan. Het bedje schuif je tegen je eigen bed aan. Op deze manier ligt je baby op een veilige plek, maar toch heel dichtbij. Deze manier van samen slapen is handig, omdat je makkelijk bij je baby kunt om bijvoorbeeld borstvoeding te geven, je baby te troosten of om gewoon te laten weten dat je dichtbij bent.
Het is belangrijk om erop te letten dat de co sleeper veilig is. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het bedje dezelfde hoogte heeft als je eigen matras. Er zijn co sleepers waarbij je de hoogte kunt verstellen. Ook is het bij veel bedjes mogelijk om het bedje vast te maken aan je eigen bed, zodat er geen spleet ontstaat tussen het bedje en je eigen bed.
Je baby kan in een co sleeper slapen tot hij/zij gemiddeld zes maanden oud is. De co sleepers zijn over het algemeen lager dan de ledikantjes, dus het is gevaarlijk om je baby in een co sleeper te laten slapen als je baby begint met rollen, zitten en/of staan. Er zijn ook bedjes waar je dit kunt verstellen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Baby bij jou in bed
Co sleeping kan op verschillende manieren. Een vorm van co sleeping kan zijn dat je baby bij jou in bed slaapt. Dit is zoals gezegd alleen niet de meest veilige manier. Het gevaar bestaat dat jouw baby onder het dekbed of in de kussen stikt en als jij of jouw partner diep slaapt zou je er zelfs op kunnen gaan liggen. Als je ervoor kiest om je baby bij jullie in bed te leggen dan is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- Zorg ervoor dat je baby op zijn rug slaapt.
- Zorg ervoor dat je baby niet bij het randje ligt, zodat hij/zij snel kan vallen.
- Laat je kindje nooit alleen in het grote bed liggen.
- Zorg ervoor dat je partner ook weet dat jullie baby bij jullie in bed ligt, zodat hij niet per ongeluk op je baby gaat liggen.
- Een stevig matras is belangrijk.
- Leg een baby nooit op een waterbed. Het matras is te zacht en kan zorgen voor verstikkingsgevaar
- Zorg ervoor dat je baby geen dekbed over zijn/haar hoofdje kan krijgen.
- Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt in jullie bed.
Samen slapen in jullie bed kan dus wel, maar houd echt rekening met bovenstaande punten.
Co sleeping heeft dus veel voordelen. Naast deze voordelen zijn er echter ook wat nadelen. Co sleeping is niet altijd veilig. Het is daarom echt belangrijk om eerst te kijken hoe je veilig kunt slapen voordat jullie kiezen voor co sleeping. Daarnaast is het niet meer altijd vanzelfsprekend dat jij en je partner intieme momenten kunnen hebben. Ook dit is dus een punt om te bespreken met je partner voordat jullie kiezen voor co sleeping.
Het belangrijkste blijft dat je samen met je partner bespreekt wat voor jullie fijn is. Samen slapen met je baby kan, mits dit op een veilige manier gebeurt.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie