van borst naar flesvoeding

Van borst naar flesvoeding

Van borst naar flesvoeding

Het afbouwen van de borstvoeding kan op verschillende manieren. Je kunt geleidelijk afbouwen, gedeeltelijk stoppen of abrupt stoppen. Welke optie het beste bij je past hangt van meerdere factoren af. Denk hierbij aan de gezinssituatie of persoonlijke omstandigheden. Als je van borst naar flesvoeding wilt is het belangrijk dat je het afbouwen van borstvoeding met beleid doet. Dit om een borstontsteking te voorkomen. Als je behoefte hebt aan hulp kun je altijd een lactatiekundige bellen voor advies.

Geleidelijk afbouwen

Wanneer je ervoor hebt gekozen om de borstvoeding geleidelijk aan af te bouwen laat je steeds een voeding vervallen. Deze voeding kun je vervangen voor kunstvoeding of vaste voeding. Dit houd je een aantal dagen tot een week vol, waarna je weer een voeding laat vervallen. Een volgende voeding kan worden afgebouwd, wanneer je geen stuwing meer hebt van het afbouwen van de vorige voeding. Hoe lang het duurt voordat je helemaal gestopt bent is afhankelijk van hoe vaak je baby nog bij je drinkt en hoe je lichaam er op reageert. Hieronder een voorbeeld van hoe je de borstvoeding zou kunnen afbouwen.

VoedingWeek 1Week 2Week 3Week 4Week 5Week 6Week 7Week 8
1 eBorstBorstBorstBorstBorstBorstFlesFles
2eBorstFlesFlesFlesFlesFlesFlesFles
3eBorstBorstBorstFlesFlesFlesFlesFles
4eBorstBorstBorstBorstBorstFlesFlesFles
5eFlesFlesFlesFlesFlesFlesFlesFles
6eBorstBorstBorstBorstFlesFlesFlesFles
7eBorstBorstFlesFlesFlesFlesFlesFles
8e  BorstBorstBorstBorstBorstBorstBorstFles
Schema van borst naar flesvoeding

Het is verstandig om de afbouw van de voedingen te verspreiden over de dag. Twee opeenvolgende voedingen vervangen heeft als nadeel dat je borsten erg vol kunnen gaan zitten. Dat vergroot het risico op een borstontsteking, daarom is het over het algemeen aan te raden om de voedingen die worden afgebouwd te verspreiden over de dag.

Bij het afbouwen is het belangrijk dat jij en je baby zich zo prettig mogelijk voelen. Er is niet één manier waarop dit mogelijk is; je kunt je eigen gevoel volgen. Je kunt bijvoorbeeld de fijnste voeding pas als laatste afbouwen. Voor de een zal dat de eerste voeding ’s ochtends zijn, voor een ander de laatste avondvoeding. Kies voor de manier die het beste bij jou en je baby past.

Gedeeltelijk stoppen

Sommige moeders hebben de voorkeur voor gedeeltelijke borstvoeding en gedeeltelijke kunstvoeding of vaste voeding. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het afbouwen van nachtvoedingen of de voedingen onder werktijd vervangen voor kunstvoeding of vaste voeding, zodat je niet hoeft te kolven op je werk.

Borstvoeding en kunstvoeding of vaste voeding kun je enige tijd goed combineren met elkaar. 

Hoe ouder je baby is en hoe geleidelijker het afbouwproces hoe groter de kans is dat het combineren van borstvoeding en kunstvoeding of vaste voeding lukt. Wanneer je merkt dat je melkproductie meer terugloopt dan je zou willen, kun je je melkproductie weer verhogen door je baby tijdelijk vaker aan de borst te leggen of af te kolven.

Abrupt stoppen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je abrupt moet stoppen met het geven van borstvoeding. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld medicijn gebruik.

Wanneer je abrupt moet stoppen met borstvoeding kan het afbouwen plaatsvinden door middel van afkolven. Je kunt steeds een afkolfsessie laten vervallen, maar je kunt ook per sessie steeds korter gaan afkolven en de duur tussen afkolfsessies verlengen.

Het drinken van salie thee zal ervoor zorgen dat je melkproductie flink terug zal lopen.

Misschien vindt je dit ook interessant:

TV voor een baby – Waarom moet je het voorkomen?

TV voor een baby – Waarom moet je het voorkomen?

Baby vroeg wakker – Tips die jou weer lekker laten slapen

Baby vroeg wakker – Tips die jou weer lekker laten slapen

Dunstan Babytaal – Communiceer met je baby

Dunstan Babytaal – Communiceer met je baby

Baby huilt ineens tijdens slaap – Hier komt het door

Baby huilt ineens tijdens slaap – Hier komt het door

Badritueel baby

Badritueel baby

Pasgeboren baby slaapt niet – 5 redenen die het verklaren.

Pasgeboren baby slaapt niet – 5 redenen die het verklaren.

Hoe vaak moet een baby in bad – handige tips die je moet weten.

Hoe vaak moet een baby in bad – handige tips die je moet weten.

Nagels knippen baby – Wanneer en hoe je dit het beste kan doen

Nagels knippen baby – Wanneer en hoe je dit het beste kan doen

De beste producten voor jou en je baby:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *