Verlatingsangst baby – Deze tips kunnen je helpen
Wat te doen bij verlatingsangst? In deze blog geven wij je meerdere tips en suggesties hoe hier mee mee om te gaan.
Het kan elke ouder overkomen, verlatingsangst bij je baby. Op deze momenten is de baby erg aan je gehecht en begint het zelfs al te huilen als je nog geen drie meter bij je baby vandaan gaat. Aan de ene kant moet je blij zijn dat je baby je mist, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je je zorgen maakt dat je de komende jaren het huis niet meer kunt verlaten zonder dat je baby moet huilen.
- Wat is verlatingsangst bij een baby?
- De verschillende fasen van verlatingsangst
- Is verlatingsangst goed voor een baby?
- Wanneer komt verlatingsangst het meest voor en hoe lang duurt het?
- Hoe ziet verlatingsangst eruit?
- Hoe weet je of het verlatingsangst is en niet iets anders?
- Tips tegen verlatingsangst bij een baby
- Conclusie
Gelukkig kunnen wij je gerust stellen, je zult het huis namelijk weer kunnen verlaten. De boosdoener van het feit dat je kleintje moet huilen is waarschijnlijk omdat ze verlatingsangst heeft. Dit is heel normaal in de ontwikkeling van de baby.
Lees hieronder wat je er aan kunt doen en hoe verlatingsangst bij je baby haar slaap kan verstoren.
Wat is verlatingsangst bij een baby?
Verlatingsangst verwijst naar een ontwikkelingsmijlpaal die zich voordoet bij de meeste baby’s tussen 6 en 7 maanden oud. Dit ontwikkelt zich omdat je baby steeds meer besef krijgt van objecten en mensen. Ook wanneer deze zich niet in dezelfde kamer bevinden. Door de groei van het besef van objecten kan verlatingsangst ontstaan.
Voordat de objectduurzaamheid begint kan je je baby met gemak in de wieg leggen en weglopen. Wanneer je baby gaat huilen is dat niet perse omdat ze je missen. Verlatingsangst bij een baby is een erg grote mijlpaal omdat er een connectie ontstaat tussen de baby en de mensen om haar heen.
De voornaamste reden waarom een baby begint te huilen als je haar verlaat is omdat ze niet weten voor hoe lang je weg bent. Dit kan het gevoel van veiligheid beïnvloeden en maakt hem of haar kwetsbaar. Dit verklaart het hysterische huilen als je je baby in bedje legt, je in de ochtend naar het werk gaat of je baby bij de creche afzet.
Een vreemde omgeving of een onbekende verzorger kan de verlatingsangst van je baby versterken. Gelukkig is het een overgangsmoment en zal het ook snel weer in orde zijn als je baby zich weer veilig voelt.
Zowel mama’s als papa’s kunnen de bijwerkingen van verlatingsangst ervaren, evenals andere zorgverleners. Over het algemeen is de verlatingsangst het sterkste voor degene die het meeste voor de baby zorgt. Daarnaast wordt het versterkt als je borstvoeding geeft aan je kleintje.
De verschillende fasen van verlatingsangst
Baby’s:
Verlatingsangst ontwikkelt zich nadat een kind inzicht krijgt in de duurzaamheid van een object. Zodra je kind zich realiseert dat je echt weg bent (als je dat bent), kan het hem onrustig maken. Hoewel sommige baby’s al vanaf de leeftijd van 4 tot 5 maanden objectduurzaamheid en verlatingsangst vertonen, ontwikkelen de meeste baby’s rond de leeftijd van 9 maanden een meer robuuste verlatingsangst. Het kan erger zijn als je baby honger heeft, moe is of zich niet goed voelt.
Peuters:
Veel peuters slaan verlatingsangst op jonge leeftijd over en beginnen met het demonstreren van verlatingsangst op de leeftijd van 15 of 18 maanden. Het verlaten van je peuter kan moeilijker zijn als je kindje honger heeft, moe of ziek is.
Dit is helaas meteen ook het grootste gedeelte van de peuterjaren. Naarmate kinderen tijdens de peuterjaren zelfstandig worden, kunnen ze zich nog meer bewust worden van scheidingen. Hun gedrag bij scheidingen zal luidruchtig, huilerig en moeilijk te stoppen zijn.
Kleuters:
Tegen de tijd dat kinderen 3 jaar oud zijn, begrijpen ze het duidelijkst het effect dat hun angst of plezier bij de scheiding met je kindje heeft. Het betekent niet dat ze niet gestressd zijn, maar ze vechten zeker voor de verandering. Wees consequent; ga niet terug naar de kamer op basis van het pleidooi van een kind en annuleer zeker geen plannen op basis van verlatingsangst.
Is verlatingsangst goed voor een baby?
Doordat het een mijlpaal is in de ontwikkeling van de baby is verlatingsangst een goed teken. Het betekent dat je baby je begrijpt en zich verbonden met je voelt. Dit is dus een goed teken.
Wanneer komt verlatingsangst het meest voor en hoe lang duurt het?
Verlatingsangst duurt meest twee tot drie weken. Voor kinderen jonger dan twee jaar komt het het vaakste voor rond de volgende periodes.
- 6 tot 7 maanden: Rond deze tijd, en soms eerder, ontwikkelen veel baby’s het vermogen om mensen en objecten te leren herkennen.
- 9 tot 10 maanden: Dit is wanneer je baby een beter gevoel van hun dagelijkse routine begint te krijgen. Verlatingsangst kan rond deze periode toenemen als een baby de verschillende scenario’s een beetje gaat begrijpen.
- 13 tot 14 maanden: In dit stadium kan je baby moeite hebben om uit te drukken hoe hij zich voelt, wat zich kan uiten in een heropleving van verlatingsangst. In deze periode gaan baby’s beter begrijpen wat je zegt, maar ze kunnen zichzelf nog niet uitdrukken. Hierdoor gaan ze huilen om hun wensen kenbaar te maken.
Leer baby’s beter begrijpen door de dunstan babytaal te leren.
De verlatingsangst bij een baby zal af gaan nemen wanneer ze een nieuwe mijlpaal onder de knie krijgen. Een nieuwe mijlpaal kan aan het begin spannend zijn, maar na een paar weken krijgen ze het onder de knie en leren ze zichzelf te ontspannen.
Hoe ziet verlatingsangst eruit?
Tekenen van verlatingsangst zijn zelden fysiek. Het kan zich uiten in:
- Verhoogde vasthoudendheid
- Huilen als je een kamer verlaat, zelfs voor een korte periode.
- Weerstand tegen het naar bed gaan
- Vaker wakker worden in de nacht.
- Angst voor vreemde mensen.
Hoe weet je of het verlatingsangst is en niet iets anders?
Een test die je kan uitvoeren is door je huilende baby vast te pakken. Als ze stoppen met huilen zodra je ze op tilt dan heeft het waarschijnlijk te maken met verlatingsangst. Wanneer ze blijven huilen, zelfs als je ze hebt opgetild dan kan er iets anders aan de hand zijn.
Tips tegen verlatingsangst bij een baby
Je kan verlatingsangst niet altijd voorkomen, maar er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om je baby en je familie door deze periode heen te helpen.
Speel Kiekeboe
Dit klassieke spel uit de kindertijd kan wonderen verrichten voor verlatingsangst, net zoals spelletjes als verstoppertje. Dit soort activiteiten helpen baby’s zich te realiseren dat dingen die weggaan, terugkomen. Je kan ook een object verstoppen en het vervolgens weer te laten zijn.
Zeg wat je bedoelt en meen wat je zegt
Baby’s zijn echt, echt goed in het ontdekken van tegenstrijdigheden in je gedrag. Als je in de ochtend of avond afscheid neemt van je baby dan moet je zeker menen wat je zegt. Wanneer je afscheid neemt en uit de kinderkamer wegloopt blijf dan ook weg, zelfs als je baby huilt.
Wanneer je weer terug naar binnen gaat dan leer je de baby te veel afhankelijk te zijn van jou.
Verlaat de baby niet stilletjes
Wat je absoluut niet moet doen is weggaan zonder afscheid te nemen van je baby. Het is verwarrend voor het kind aangezien je opeens weg bent.
Vertel wat er gaat gebeuren
Praten met kinderen over wat er aan de hand is kan nuttig zijn, vooral voor oudere kinderen. Zorg dat je een hele duidelijke routine maakt als je weg gaat. Dit kan iets simpels zijn als een knuffel. Benadruk ook dat je altijd weer terug komt.
Bereid je baby voor op het afscheid
Als je je baby van 6 maanden of ouder naar de dagopvang brengt of een andere verzorger introduceert dan kan het nuttig zijn om je baby vooraf langzaam voor te bereiden. Op die manier zijn er geen verassingen als het moment daar is.
Er is natuurlijk altijd een aanpassingsperiode, maar het is goed om deze in verschillende fases te doen. Op die manier wordt de verlatingsangst van je baby het minste versterkt. Als je weet dat je op 1 mei weer aan het werk gaat dan kan je de verzorger in maart al laten beginnen en elke ochtend een paar uur te laten komen.
Maak gebruik van de kracht van de geur
Je geur is troostend voor je baby en kan hem of haar zelfs helpen tegen verlatingsangst. Geef ze iets wat ze aan jou doet denken waar jouw geur bij komt kijken.
Wissel de bedtijdroutine af
Als een van de ouders de bedtijdroutine gewoonlijk uitvoert en een nacht of twee overslaat, zal de baby waarschijnlijk zijn of haar afwezigheid opmerken en met tranen reageren.
Als het mogelijk is wissel dan af met wie de baby naar bed brengt. Op die manier raakt je baby eraan gewend om afwisseling te ervaren en dit geeft de familie meer flexibiliteit.
Maak de wieg zo comfortabel mogelijk
Het is belangrijk dat je baby zijn wiegje leert kennen en het ziet als haar eigen plekje. Op die manier voelen ze zich er veilig, zelfs als je ze daar even laat liggen of als ze midden in de nacht alleen wakker worden.
Hoe meer positieve ervaringen je hebt in de kinderkamer hoe beter. Ga naar de baby toe en speel met hem of haar terwijl ze in de wieg ligt.
Conclusie
Verlatingsangst is niks om je zorgen over te maken en het is eigenlijk een goed teken. Het is een typisch gevalletje van, hoort bij de ontwikkeling van je baby. Hopelijk kunnen de tips hierboven helpen om de verlatingsangst bij je baby zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Geef een reactie