sex na de bevalling

Seks na de bevalling

Bijna iedere vrouw, en ook veel mannen, zien er tegenop om voor de eerste keer na de bevalling weer gemeenschap te hebben. Het is ook best ”eng”  en regelmatig hoor je dat het pijnlijk was. Hoe lang je ook wacht met de eerste keer vrijen, het blijft eng en spannend. Daarom hier wat tips om de eerste keer seks na de bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen:

  • Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.
  • Neem, als je zin hebt, zelf ook het initiatief, veel mannen zijn erg terughoudend na een bevalling. Dit is niet omdat hij je niet meer aantrekkelijk vindt, maar hij heeft de vulva op een heel andere manier gezien tijdens de bevalling en dit heeft op hem waarschijnlijk veel indruk gemaakt. Hierdoor zijn veel mannen geneigd om geen seksuele toenadering te zoeken uit angst dat ze je pijn doen. Zelf zijn ze vaak ook een beetje angstig hoe het zal zijn na een bevalling. Als je merkt dat je partner geen toenadering zoekt, probeer hier dan over te praten. Dit kan ontzettend opluchten en vaak merk je dat beide verkeerde ideeën had over de beweegredenen van de ander om geen toenadering te zoeken.
  • Je kunt op een heleboel manieren van elkaar genieten, wellicht is het verstandig om de eerste keer niet tot penetratie over te gaan. Ervaar eerst eens hoe het is om klaar te komen door stimulatie van de kittelaar.
  • Bouw het seksspel voorzichtig op. Besteedt meer tijd aan het voorspel.
  • Zorg voor een ontspannen en rustige sfeer. Ga niet vrijen als je weet dat de baby op een bepaalde tijd wakker wordt.
  • Gebruik de eerste keer glijmiddel. Doordat je gespannen bent, heb je vaak veel minder vaginale afscheiding, je vagina is dus droger, hierdoor kan het binnenkomen van de penis pijnlijk zijn. Als je glijmiddel gebruikt heb je hier geen last van.
  • Als je borstvoeding geeft, heb je door de hormonen die de borstvoeding regelen, zeker minder vaginale afscheiding. Gebruik dan in ieder geval een glijmiddel. Vind je het gênant om een glijmiddel te kopen in de winkel, dan kun je iedere ongeparfumeerde olie gebruiken die je in huis hebt. Slaolie of boter kan prima dienst doen als glijmiddel. Ook speeksel is een goed glijmiddel.
  • Houd er rekening mee dat de sensatie van het klaarkomen veranderd kan zijn na de zwangerschap. Als je klaarkomt gaat je baarmoeder samentrekken, sommige vrouwen voelen dit als een prettig gevoel, er zijn ook vrouwen die dit niet voelen. Als je net bevallen bent is je baarmoeder nog erg gevoelig. Als je dan klaarkomt kan het zijn dat het samentrekken wat pijnlijk is, net of je weer een beetje weeën hebt. Dit is niet schadelijk en betekent ook niet dat je het te vroeg hebt gedaan. Na een aantal weken neemt dat vervelende gevoel na het klaarkomen af en wijzigt dit vaak in een prettig gevoel als de baarmoeder samentrekt.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze bovenstaande tips, luister vooral naar jullie eigen gevoel en geniet van de intieme momenten samen. Mocht er nou toch iets niet helemaal gaan zoals jullie hadden gewild probeer het dan over een aantal dagen nog eens, neem er de tijd voor en probeer je volledig te ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *