Wat zijn de oorzaken van een huilbaby?
Baby’s in Nederland huilen over het algemeen vaker, dan welke baby’s dan ook. Maar een echte huilbaby heb je in Nederland niet snel. Slechts 2% van alle baby’s in Nederland is officieel een huilbaby. Maar wat kunnen de oorzaken van een huilbaby zijn?
Je hebt pas een officiële huilbaby als je baby drie weken achter elkaar 3 uur per dag huilt.
Dit moet je baby minimaal 3 dagen in de week doen. Het komt weleens voor dat je baby veel huilt, maar dit betekent niet dat het meteen een huilbaby is.
Huildagboek
Door een huildagboek bij te houden kan je achterhalen of je baby een huilbaby is. Soms lijkt het huilen overweldigend, maar valt het reuze mee. Dit is de reden waarom slechts 2% van de baby’s echt de stempel huilbaby krijgt.
Het kan ook dat je baby tijdelijk een huilbaby is. Bijvoorbeeld als je baby een week lang ziek is of erge krampjes heeft. Als je zelf niet lekker bent, dan ben je ook niet in een optimaal humeur. Dit kan zorgen voor een tijdelijke huilbaby. Dit betekent niet dat je officieel huilbaby hebt.
Mocht je baby wel aan de kwalificatie huilbaby voldoen, dan betekent niet dat er altijd een oorzaak gevonden wordt.
Bij 90% van de officiële huilbaby’s wordt er nooit een oorzaak gevonden.
Natuurlijk kan je wel kijken of er misschien wel een oorzaak voor het huilen is.
Heel soms is er een lichamelijke oorzaak bij een huilbaby. Soms kan je het probleem oplossen door het lichamelijke probleem op te lossen. Maar er zijn ook lichamelijke problemen die je niet kan oplossen. Bijvoorbeeld als een bevalling te snel ging of juist te langzaam. Als je baby te vroeg is geboren, dan kan dit ook voor problemen zorgen.
Lichamelijke oorzaak
Een andere lichamelijke oorzaak kan een probleem met de darmpjes zijn. Door een allergie kunnen de darmpjes niet goed functioneren. We zien dit bijvoorbeeld bij een koemelk allergie of bij een maagdarminfectie. Laat daarom een huilbaby ook altijd lichamelijk controleren door een huisarts.
Een andere lichamelijke oorzaak kan zijn dat je kindje teveel of te weinig drinkt. Bij borstvoeding is het soms lastig controleren hoeveel je kindje nu echt binnenkrijgt.
Reflux kan zorgen voor een huilbaby
Heel soms kan er ook een psychische oorzaak bij de baby zijn. Vaak komen de ouders hier pas jaren later achter. Bijvoorbeeld als een kindje autisme blijkt te hebben.
Maar je kindje kan ook verlatingsangst hebben. Dit kan ontstaan zijn door een traumatische bevalling waarbij je kindje nog een tijdje naar de couveuse moest. Soms is het ook puur het temperament van je kindje.
Een baby voelt ook perfect de situatie thuis aan. Als er spanningen in het gezin zijn, dan kan dit een huilbaby veroorzaken. Bijvoorbeeld als de relatie bij de ouders slecht is of als er financiële spanningen zijn.
Zelfs een postnatale depressie kan voor een huilbaby zorgen.
Heel soms is de oorzaak van een huilbaby vrij eenvoudig. Het kan voorkomen dat je baby oververmoeid is en teveel prikkel sop een dag te verwerken krijgt. Je krijgt bijvoorbeeld veel visite en je laat je kleintje vaak op de armen van de visite slapen. Door rust en regelmaat te hanteren zal ook je kleintje rustiger worden.
Eigen slaapplek voor jouw baby
Zorg er ook voor dat je kindje een eigen slaapplek krijgt. Natuurlijk is het makkelijk als je kindje in de box kan slapen. Maar sommige baby’s raken hierdoor juist overprikkeld. Zorg voor een rustige omgeving/babykamer zonder al teveel prikkels voor je kleintje.
Zorg niet alleen voor rust, maar verzorg je baby ook volgens een vast patroon.
Denk bijvoorbeeld aan een vaste volgorde van handelingen. Bijvoorbeeld slapen, rustig wakker worden, voeden, aandacht en weer rust. De meeste baby’s reageren goed op een vast patroon en het huilen kan hierdoor afnemen.
Sommige baby’s missen ook het veilige gevoel in de buik. Ineens zit je niet meer veilig bij mama in de buik, maar in de grote wereld. Het goed instoppen van je baby of inbakeren kan je baby wat meer rust geven. Zorg voor deze rust momentjes en stop je baby goed in om rustig te laten slapen.
Verkrijgbaar bij
Raak je zelf uitgeput?
Merk je dat je zelf ook uitgeput raakt? Je kindje voelt dit aan en kan daardoor juist meer gaan huilen. Het is belangrijk om dit gewoon aan te geven. Durf toe te geven dat je het gewoon even niet meer trekt. Vraag een familielid om even op te passen en neem zelf je rust.
Je zal merken dat het daarna beter gaat.
Voor jouw baby is huilen een manier van communiceren. Ondanks dat je kindje iets wil duidelijk maken kan je dit lang niet altijd ontdekken. De eerste vier maanden is het vrij gebruikelijk dat je baby veel huilt. Ondanks dat dit overweldigend overkomt is het gelukkig wel een tijdelijk probleem.
Veel ouders zijn bang dat hun huilbaby echt nooit meer stopt, maar gelukkig gaat het echt over. In de meeste situaties kom je er niet eens achter wat nu echt de oorzaak was.
Als je toch zorgen maakt, dan kan je dit altijd bespreken met je huisarts of het consultatiebureau.
Zij kunnen je tips geven om je huilbaby aan te pakken. Maar ze kunnen ook kijken of er geen medische oorzaak is.
De kans is groot dat jouw baby niet voldoet aan de kwalificatie huilbaby en de oorzaak nooit gevonden gaat worden. Praat hier gerust ook over met het consultatiebureau als je toch zorgen maakt. Het consultatiebureau kan hierin altijd met je meedenken.
Foto door Laura Garcia
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie