Zwanger met spiraal – Is het mogelijk?
Het is mogelijk om zwanger te worden met een spiraal, maar het komt niet vaak voor. Een spiraaltje is meer dan 99 procent effectief. Dat betekent dat minder dan 1 op de 100 mensen met een spiraaltje zwanger wordt. Alle spiraaltjes – hormonale of koperen spiraaltje – hebben een gelijkaardig faalpercentage. Lees hieronder waarom dit gebeurt, wanneer je een zwangerschapstest moet doen en wat je kunt doen als je zwanger wordt met een spiraal.
- Hoe wordt je zwanger met een spiraal?
- Wat kan je doen als je zwanger wordt met spiraal
- Kijken naar vroege zwangerschapsverschijnselen
- Als je vermoedt dat je zwanger bent met spiraal
- Wat je kunt verwachten op je afspraak
- Zijn er risico’s voor het behoud van de zwangerschap met spiraal?
- Wat als je de zwangerschap met spiraal wil stoppen?
- Ga naar een dokter of andere zorgverlener
Hoe wordt je zwanger met een spiraal?
Bij een klein aantal mensen – tussen 2 en 10 procent – kan het spiraaltje geheel of gedeeltelijk uit de baarmoeder glippen. Als dit gebeurt, kan je zwanger worden. Het kan zijn dat je zelf nog niet door hebt dat het spiraaltje verplaatst is. In sommige gevallen kan een zwangerschap gebeuren omdat het spiraaltje nog niet in werking is. Het koperen spiraaltje daarentegen, beschermt onmiddellijk tegen zwangerschap.
Het kan echter tot zeven dagen duren voordat het hormonale spiraaltje werkt. Je zou zwanger kunnen worden als je seks hebt zonder condoom of een andere vorm van bescherming tijdens deze periode. Je kan er ook mee te maken krijgen dat een spiraaltje niet meer werkt als je hem langer laat zitten dan is aangeraden door de arts. Over het algemeen biedt een spiraal ongeveer vijf jaar bescherming tegen zwangerschap. Dit is echter een richtlijn.
Wat kan je doen als je zwanger wordt met spiraal
Als je vermoedt dat je spiraaltje heeft gefaald, praat dan met een huisarts of andere zorgverlener over het gebruik van noodanticonceptie. Je arts kan een van de volgende opties aanbevelen:
Hormonale pillen
Als vuistregel geldt dat hormonale noodanticonceptie het meest effectief is als deze binnen 72 uur na het mislukken van de geboortebeperking wordt ingenomen. Je kunt het echter nog 5 dagen daarna innemen. De pillen zijn gewoon te koop bij de plaatselijke apotheek. Als je verzekerd bent dan kan je overwegen om je arts te bellen voor een recept om zo kosten te besparen aangezien het wordt beschouwd als preventieve zorg.
Koperen spiraaltje
Als je een hormonaal spiraaltje hebt en je vermoedt dat het niet werkt, praat dan met je dokter over het overstappen naar een koperen spiraaltje. Doordat het koperen spiraaltje direct werkt kan zwangerschap voorkomen worden als het binnen vijf dagen na het falen van de anticonceptie wordt ingebracht. Het koperen spiraaltje kan tot 10 jaar blijven zitten.
Net als bij de noodanticonceptie pillen kan het koperen spiraaltje tegen een gereduceerd tarief beschikbaar zijn via je verzekering.
Kijken naar vroege zwangerschapsverschijnselen
Als de zwangerschap met spiraal zich in je baarmoeder ontwikkelt, kan je typische zwangerschapsverschijnselen krijgen, zoals:
- Gemiste menstruatie
- Misselijkheid wat mogelijk komt met braken
- Pijnlijke en grotere borsten
- Vermoeidheid
- Lichte krampen
Sommige van deze symptomen – zoals krampen, vlekken en een gemiste menstruatie- kunnen vergelijkbaar zijn met de bijwerkingen die veroorzaakt worden door je spiraal. Het hebben van een spiraaltje kan iets meer kans geven op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wat gebeurt als het embryo zich buiten de baarmoeder nestelt.
Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn onder andere:
- Scherpe golven van pijn in uw buik, bekken, schouder of nek.
- Hevige pijn aan een kant van je buik
- Vaginale vlekken of bloedingen
- Duizeligheid
- Flauwvallen
- Rectale druk
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt beschouwd als een medisch noodgeval, dus zoek onmiddellijk medische hulp als je een van deze symptomen ervaart.
Als je vermoedt dat je zwanger bent met spiraal
Wanneer je denkt dat je zwanger bent dan kan je het beste thuis een zwangerschapstest doen. Wij hebben de beste zwangerschapstesten voor je op een rijtje gezet.
Je kunt het beste een zwangerschapstest doen op de eerste dag van je gemiste menstruatie. Als je spiraaltje een onregelmatige menstruatie heeft veroorzaakt of wanneer die volledig is gestopt moet je helaas een tot twee weken wachten voordat je de test kan doen. De testen zijn gelukkig erg betrouwbaar en in de meeste gevallen betekent een negatief resultaat dat je niet zwanger bent. Als je ongewone symptomen ervaart of vermoedt dat de test niet correct is, ga dan naar een dokter.
Als de test positief is, maak dan een afspraak met een verloskundige of je huisarts. Zij zullen de resultaten bevestigen met een urine- of bloedtest en de volgende stappen bespreken.
Wat je kunt verwachten op je afspraak
Je arts zal eerst controleren of je zwanger bent met spiraal doormiddel van een urine- of bloedtest. Door middel van een bekkenonderzoek wordt het spiraaltje onderzocht en wanneer je spiraaltje zichtbaar is, zal je arts het spiraaltje verwijderen. Als je spiraaltje niet zichtbaar is, zal hij een echo maken om het spiraaltje te lokaliseren. Het kan zijn dat ze een hulpmiddel moeten gebruiken om het spiraaltje te verwijderen.
Richtlijnen verwijderen spiraaltje
Volgens de huidige richtlijnen moet het spiraaltje voor het einde van het eerste trimester worden verwijderd. Het verwijderen van het spiraaltje na dit punt kan leiden tot complicaties voor zowel de persoon die de zwangerschap draagt als de zwangerschap zelf. Je moet het spiraaltje laten verwijderen, ongeacht of je van plan bent de zwangerschap te behouden of af te breken.
Een echografie helpt je arts ook om te bepalen of de zwangerschap met spiraal gezond is of dat er problemen zijn, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als het buitenbaarmoederlijk is, zal je arts medicijnen of een operatie aanraden om het embryo te verwijderen. De exacte behandeling is afhankelijk van de plaats en de algehele ontwikkeling van het embryo.
Zijn er risico’s voor het behoud van de zwangerschap met spiraal?
Zwangerschappen van het spiraaltje hebben iets meer kans om buiten de baarmoeder te worden genesteld. Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen ontstaan soms in de eileiders. Als de zwangerschap niet wordt verwijderd, kunnen de eileiders barsten en een levensbedreigende bloeding veroorzaken. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die buiten een eileider plaatsvindt, bijvoorbeeld in de baarmoederhals kan helaas niet groeien zonder je eigen gezondheid in gevaar te brengen.
Andere risico’s bij een zwangerschap met spiraal zijn onder andere:
- Miskraam, dat optreedt wanneer de zwangerschap binnen de eerste 20 weken eindigt
- Voortijdige bevalling voor de 37e week van de zwangerschap.
- Scheuring van de membranen.
- Abrupte placenta. Dit is wanneer de placenta zich geheel of gedeeltelijk losmaakt van de baarmoederwand.
- Placenta Previa, waarbij de placenta de opening van de baarmoederhals geheel of gedeeltelijk bedekt
- Bekkeninfectie
- Laag geboortegewicht, dat optreedt wanneer een baby wordt geboren met minder dan 2,5 kilo.
Wat als je de zwangerschap met spiraal wil stoppen?
Je zult de zwangerschap moeten afbreken als deze buitenbaarmoederlijk is. Een embryo dat buiten de baarmoeder groeit kan namelijk niet overleven. Er is ook een groot risico voor de gezondheid van de moeder bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Dokters kunnen de zwangerschap op twee manieren afbreken.
Als je in het eerste trimester bent, kan je een medicijn nemen dat methotrexaat wordt genoemd om de groei van het embryo te stoppen. Je lichaam zal dan het zwangerschapsweefsel absorberen.
Als je over je eerste trimester heen bent, onderga je een chirurgische ingreep om de buitenbaarmoederlijke zwangerschap te verwijderen. Als de zwangerschap in je baarmoeder zit, kun je beslissen of je een abortus wilt laten uitvoeren. Je kunt de abortuspil nemen tot week 10 van de zwangerschap. Medische abortus is beschikbaar na week 10 van de zwangerschap.
Ga naar een dokter of andere zorgverlener
Als je vermoedt dat je spiraaltje heeft gefaald, bel dan meteen een arts of andere zorgverlener. Mogelijk is er een plan B zoals het koperen spiraaltje of een andere vorm van anticonceptie. Als dit allemaal te laat komt dan wordt er een test gedaan om te bekijken of je zwanger bent.
Geef een reactie