Zwangerschapskwaaltjes
Jij en je partner zullen waarschijnlijk erg blij zijn als jullie zwanger zijn. Een zwangerschap vraagt een hoop van je lichaam. Het kan voorkomen dat je last krijgt van de welbekende zwangerschapskwaaltjes. In hoeverre je echt last hebt van deze zwangerschapskwaaltjes verschilt enorm per persoon. Er zijn vrouwen die veel last hebben van kwaaltjes en er zijn ook vrouwen die nergens last van hebben. Hieronder staan een aantal bekende zwangerschapskwaaltjes die vaak voor kunnen komen tijdens de zwangerschap.
Vroege zwangerschapssymptomen
Voordat je zelf in de gaten hebt dat je zwanger bent, geeft je lichaam vaak zelf al aan dat je zwanger bent. Er zijn een aantal vroege zwangerschapssymptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent.
- Vermoeidheid
- Overtijd
- Innestelingsbloeding
- Gevoelige borsten
- Verandering van tepels
- Obstipatie
- Ochtendmisselijkheid
- Krampen
- Vaker moeten plassen
- Verandering van geur (voedsel)
- Verandering van humeur
Wil je zeker weten dat je zwanger bent, dan is het goed om een zwangerschapstest te doen.
Zwanger hoofdpijn
Meestal krijgen vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap last van hoofdpijn. Dit kan veroorzaakt worden door zwangerschapshormonen. Tijdens het eerste trimester komt het vaak voor dat je extra vermoeid bent. Ook deze vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt.
Meestal verdwijnt dit zwangerschapskwaaltje na het eerste trimester of wordt deze kwaal in ieder geval minder.
In het derde trimester heb je de meeste kans om meer aan te komen. Dit vraagt een hoop van je lichaam en het zorgt er vaak voor dat je een verkeerde lichaamshouding aan gaat nemen. Dit kan weer leiden tot hoofdpijn. Het is belangrijk om hier op tijd iets aan te doen om deze hoofdpijn weer onder controle te krijgen.
Op het moment dat tijdens het tweede of derde trimester hoofdpijn hebt in combinatie met het zien van sterretjes, is het tijd om aan de bel te trekken. Dit kan een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging. Het is belangrijk om je verloskundige in te schakelen om dit uit te laten zoeken.
Harde buiken zwanger
In het tweede en derde trimester van de zwangerschap kun je last krijgen van harde buiken. Tijdens een harde buiken wordt je baarmoeder samen getrokken. Dit kan een vervelend gevoel geven. Het kan aanvoelen als een gespannen buik. Dit kan gebeuren vanaf week 24 van je zwangerschap. Een harde buik is niet fijn, maar het mag geen pijn doen. Het is goed om dit in de gaten te houden. Over het algemeen zijn harde buiken normaal geen reden tot zorg.
Harde buiken kun je krijgen zonder aanleiding, maar het kan ook een teken zijn dat je wat rustiger aan moet doen.
Harde buiken worden ook wel oefenweeën genoemd. Tijdens de bevalling wordt ook je baarmoeder samen getrokken, alleen zijn deze weeën veel heftiger en pijnlijker. Regelmatige harde buiken aan het eind van de zwangerschap kunnen een teken zijn dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten.
Rugpijn zwanger
Voornamelijk in het tweede en derde trimester van de zwangerschap kun je last krijgen van lage rugpijn. Dit komt mede door de groei van je buik. Hierdoor verandert verandert vaak de houding van je lichaam. Ook zorgt de baarmoeder voor bepaalde kracht op je onderrug. Hierdoor kun je ook last krijgen van rugpijn tijdens de zwangerschap.
Als je last hebt van rugpijn tijdens de zwangerschap dan is het verstandig om in ieder geval op je houding te letten. Blijf ook niet te lang staan en zorg ervoor dat je voldoende blijft bewegen. Er zijn speciale zwangerschapscursussen met als doel om fit te blijven tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapszwemmen.
Bij aanhoudende rugpijn is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Vaak krijg je bij een fysiotherapeut bepaalde oefeningen mee om de rugpijn te verminderen of om ergere rugpijn te voorkomen.
Zwanger misselijk
Een veel voorkomende zwangerschapskwaal is misselijkheid tijdens de zwangerschap. Voornamelijk in de eerste maanden van de zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk, soms ook in combinatie met overgeven. De meeste vrouwen zijn in de ochtend misselijk. Er zijn ook vrouwen die juist in de avond misselijk zijn en als het tegenzit kan het zelfs voorkomen dat je de hele dag misselijk bent.
Het is nooit helemaal bewezen, maar waarschijnlijk heeft deze misselijkheid te maken met een verandering van het hormoon HCG. Na een aantal weken is het lichaam weer wat meer in balans en vaak nemen deze klachten van misselijkheid ook weer af.
Het kan soms goed helpen om al iets te eten voordat je opstaat. Ook is het goed om door de dag wat kleine porties te eten. Zeker op het moment dat je de misselijkheid voelt opkomen. Daarnaast is het belangrijk om rustig aan te doen. Als je te druk bent en weinig slaapt kan dit ervoor zorgen dat de misselijkheid erger wordt.
Duizelig zwanger
Duizeligheid is ook een zwangerschapskwaaltje wat regelmatig voorkomt tijdens de zwangerschap. Je lichaam heeft meer bloed nodig tijdens de zwangerschap. Je hebt een kleintje in je buik en dit kleintje heeft ook bloed nodig. Het kan zijn dat het lichaam wat moeite heeft om dit extra bloed aan te maken, waardoor je duizelig wordt.
Een lage bloeddruk kan ook een oorzaak zijn van duizeligheid tijdens de zwangerschap.
Ook bloedarmoede kan een oorzaak zijn. Bij bloedarmoede zitten er te weinig bloedplaatjes in het bloed. Dit zorgt ervoor dat het zuurstof in het bloed niet goed vervoerd kan worden.
Het kan gebeuren dat deze duizeligheid gepaard gaan met flauwvallen. Het is altijd belangrijk om contact op te nemen met de verloskundige of huisarts als je hier regelmatig last van hebt.
Geef een reactie