Wanneer ben je vruchtbaar – Dit zijn de meeste vruchtbare dagen
Wanneer je probeert zwanger te worden dan kan het nuttig zijn om te weten wanneer de eisprong plaatsvindt en wanneer je het meest vruchtbaar bent. Sommige vrouwen willen misschien hun vruchtbare periode bijhouden om juist een zwangerschap te vermijden.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar binnen een dag of twee na de ovulatie, dat is wanneer de eierstokken een eicel loslaten. Het is ook mogelijk om zwanger te worden in de dagen voorafgaand aan de eisprong, omdat sperma enkele dagen in het vrouwelijk lichaam kan overleven. De dagen van de menstruatiecyclus waarin een vrouw het minst waarschijnlijk zwanger wordt, wordt soms de ‘veilige periode’ genoemd.
In dit artikel beschrijven we hoe je het vruchtbare venster kan berekenen om de bevruchting te bevorderen of juist vermijden.
Inhoudsopgave
De menstruatiecyclus
De periode van vruchtbaarheid hangt af van het moment waarop de eisprong plaatsvindt. De gemiddelde menstruatiecyclus van een persoon ligt tussen 28 en 32 dagen. Sommige mensen hebben kortere cycli, terwijl anderen veel langere cycli hebben.
De gemiddelde menstruatiecyclus
- 1-7 dagen: Menstruatie
- 8-10 dagen: Folliculaire fase. In de eierstokken rijpen nieuwe follikels
- 11-15 dagen: Vruchtbare dagen. Rond deze tijd vindt de ovulatie plaats
- 14 dagen: Ovulatie. 1 follikel barst open en een rijpe eicel daalt in via de eileider naar de baarmoeder
- 16-28 dagen: Luteale fase. Is de eicel bevrucht dan nesteld het zich in het baarmoederslijmvlies en ben je zwanger. Gebeurt dat niet begint de cylcus opnieuw
Ovulatie en bevruchting
De ovulatie is het loslaten van een eicel uit een van de eierstokken. Na het loslaten gaat de eicel naar de eileider, waar de eicel ongeveer 24 uur blijft liggen. Zwangerschap treedt op als het sperma naar de eileider gaat en de eicel gedurende deze tijd bevrucht. Als het sperma de eicel niet bevrucht, gaat de eicel naar de baarmoeder en breekt het zichzelf af, klaar om het lichaam te verlaten tijdens de volgende menstruatieperiode.
Je bent dan ook vruchtbaar wanneer je eicel in contact kan komen met de zaadcellen van de man.
Berekening van de ovulatie
De eisprong vindt plaats rond 14 dagen voordat een persoon verwacht zijn volgende periode te hebben als haar maandelijkse cyclus 28 dagen is. De meeste mensen ovuleren tussen dag 11 en 21 van hun cyclus. De eisprong vindt niet altijd op dezelfde dag van de maand plaats en kan variëren met een of meerdere dagen aan beide zijden van de verwachte datum.
Artsen noemen het deel van de cyclus rond de ovulatie het vruchtbare venster omdat de kans op zwangerschap van een vrouw op dit moment het grootst is. Dit is dan ook het moment wanneer je vruchtbaar bent. Als een vrouw bijvoorbeeld op dag 14 ovuleert, kan ze op die dag of binnen de volgende 24 uur zwanger worden.
De vruchtbare periode begint echter enkele dagen voor de ovulatie omdat het sperma tot 5 dagen in het lichaam van de vrouw kan overleven. Dus zelfs als een vrouw op dag 14 of 15 geen seks heeft, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden als ze onbeschermde seks heeft gehad op dag 9 tot 13.
Wanneer ben je vruchtbaar onderzoek
In onderzoek is gebleken dat de kans dat iemand zwanger wordt 7 dagen na de laatste dag van de menstruatie sterk toeneemt. Deze kans op zwangerschap is het hoogst met 15 dagen en keert terug naar nul met 25 dagen.
Voor de vrouwen in het onderzoek was de kans om binnen het vruchtbare venster te zijn als volgt
- 2 procent op dag 4 van hun cyclus
- 58 procent op dag 12 van hun cyclus
- 5 procent op dag 21 van hun cyclus
Het onderzoek meldt ook dat oudere vrouwen en vrouwen met regelmatige cycli de neiging hebben om eerder in hun cyclus zwanger te worden. Het is essentieel om op te merken dat deze bevindingen slechts als richtlijn moeten dienen. Elke vrouw en elke cyclus is anders. Het kan nuttig zijn voor een persoon om hun maandelijkse cyclus in kaart te brengen en kennis te vergaren over de tekenen van de ovulatie om te helpen de exacte dag van de ovulatie in elke maand vast te stellen.
Symptomen van de ovulatie
De basale lichaamstemperatuur van een persoon kan tijdens de ovulatie licht stijgen. Het volgen van de symptomen van de ovulatie kan iemand helpen bij het bepalen van de precieze dag waarop hij/zij elke maand ovuleert.
Tekenen zijn onder andere:
- Lichte kramp in de onderbuik
- Natter, helderder, en meer gladde vaginale afscheiding. Dit is vergelijkbaar met eiwit.
- Een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur
- Een hogere libido.
Sommige van deze symptomen, zoals de lichaamstemperatuur, zullen blijven veranderen nadat de eisprong heeft plaatsgevonden. Daarom kan je de temperatuur beter niet gebruiken om het vruchtbare venster te voorspellen. Het kan nuttig zijn voor iemand om de tekenen te volgen gedurende een paar maanden om een idee te krijgen van wat normaal is voor haar lichaam. Echter moet je er wel rekening mee houden dat er verschillende variabelen zijn en dat de timing van de ovulatie van maand tot maand kan veranderen.
Een andere optie is het gebruik van een ovulatievoorspeller set of vruchtbaarheidsmonitor.
Clearblue Digitale Ovulatietestset (OVS) 10 testen
€36,95 in stock
10 stuk(s) | Digitale urinetest | Wachttijd 3 minuten
Vruchtbaarheidshulpmiddelen meten de niveaus van specifieke hormonen in de urine om de ovulatiedag per maand te kunnen bepalen. Sommige hulpmiddelen identificeren ook de piekdagen van de vruchtbaarheid.
Het volgende overzicht geeft een samenvatting van een typische menstruatiecyclus en hoe vruchtbaar een persoon waarschijnlijk is in elk stadium:
Wanneer ben je vruchtbaar in de menstruatie cyclus
- 1-7 Menstruatie Minst vruchtbaar stadium
- 8-9 Postmenstruatie Mogelijkheid tot bevruchting
- 10-14 Dagen rond de ovulatie Meest vruchtbare
- 15-16 Post-ovulatie Mogelijkheid tot conceptie
- 17-28 Verdikking van de baarmoedervoering Minder vruchtbaar – waarschijnlijk niet vatbaar voor bevruchting
Het verhogen van de vruchtbaarheid en de kans op conceptie
Om de kans om zwanger te worden te verhogen, moet je seks te hebben tijdens de 2 tot 3 dagen die voorafgaan aan de eisprong. Seks tijdens een van deze dagen kan zorgen voor een 20-30 procent kans op zwangerschap.
Andere tips om de kans op conceptie te verbeteren zijn onder andere:
- Regelmatig seks hebben. Zwangerschapscijfers zijn het hoogst bij partners die elke 2 of 3 dagen van de maand seks hebben.
- Vermijd roken. Tabaksgebruik vermindert de vruchtbaarheid en heeft gevolgen voor de gezondheid van een baby.
- Beperk het gebruik van alcohol. Alcoholgebruik kan de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verminderen en een baby schaden.
- Behoud een normaal gewicht. Mensen met overgewicht of ondergewicht hebben meer kans op een onregelmatige ovulatie.
Optimale voorbereiding op een zwangerschap
- Om de kans op een zwangerschap te vergoten is er een gel op de markt gebracht die exclusief is ontwikkeld om de kans op een zwangerschap te vergroten doordat het glijmiddel de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van het sperma niet aantast en positief beïnvloed.
- Daarnaast is het raadzaam om vast met vitamines en mineralen je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Mocht je willen kan dat ook voor je partner.
- Wil jou zwangerschap maar niet lukken, test dan ook eens het zaad van je partner. Het klinkt misschien gek, maar ook daar kan een hoop mis mee zijn. Een gezonde man had twintig jaar geleden nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter. Dat aantal is inmiddels gedaald naar 40 miljoen. (bron AD)
Voor een optimale voorbereiding op een zwangerschap raden moeders de cursus van Miss Natural aan. Zij helpen je om je lichaam optimaal voor te bereiden op de zwangerschap en zo een goede start voor je baby te garanderen.Bekijk cursus hier
Een arts kan de algemene gezondheid van een koppel beoordelen en kan mogelijk methoden identificeren om de waarschijnlijkheid van conceptie te verbeteren.
Vermijden van zwangerschap
Het is mogelijk dat sommige vrouwen willen weten wanneer ze vruchtbaar zijn om een zwangerschap te voorkomen. De kans op een zwangerschap is het laagst tijdens de menstruatie en in de dagen voor en na de menstruatie. Je kan echter nog steeds zwanger worden als je vroeg of laat in hun cyclus geovuleerd hebt, omdat sperma enkele dagen in het lichaam kan overleven.
Wanneer ben je vruchtbaar op oudere leeftijd
De ovulatie en het vruchtbare venster kunnen veranderen per cyclus, maar ze kunnen ook veranderen naarmate je ouder wordt. De vruchtbaarheid begint af te nemen bij vrouwen vanaf 35 jaar. Het aantal eicellen en de kwaliteit van de eicellen neemt af met de leeftijd. De eisprong kan ook onregelmatig worden. Sommige medische aandoeningen maken de bevruchting ook moeilijker.
Ben je nog vruchtbaar wanneer je de pil gebruikt?
Anticonceptiepillen zijn bedoeld om onbedoelde zwangerschap te voorkomen. De pil voorkomt een zwangerschap door synthetische hormonen vrij te geven die de eisprong tegenhouden en de baarmoedervoering niet dikker te maken. Dus zelfs als de eierstokken een eicel vrijgeven, zou een bevruchte eicel zich niet kunnen inplanten in de wand van de baarmoeder. De pil zorgt er ook voor dat het baarmoederhalsslijm dikker wordt, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om een eicel te bereiken.
De pil is meer dan 99 procent effectief bij perfect gebruik, maar slechts 91 procent effectief bij normaal gebruik. Dit betekent dat bij normaal gebruik ongeveer 9 van de 100 vrouwen in een jaar na inname van de pil zwanger zouden worden.
Wanneer moet je naar de dokter gaan?
Vrouwen die hun vruchtbare periode volgen met als doel zwanger te worden, moeten naar hun arts gaan voor een goede planning om zwanger te worden. Naast het identificeren van barrières voor het krijgen van een zwangerschap, kan een arts ook advies geven over het gebruik van foliumzuur of prenatale supplementen om een gezonde zwangerschap te stimuleren. De meeste paren die zich bezighouden met frequente, onbeschermde seks zullen binnen 12 maanden zwanger worden.
Vrouwen jonger dan 35 jaar moeten naar de dokter gaan als ze na een jaar nog niet zwanger zijn. Vrouwen ouder dan 35 jaar moeten na 6 maanden proberen zwanger te worden, een arts raadplegen. Iedereen die onregelmatige cycli heeft of niet lijkt te ovuleren, moet ook met zijn of haar arts spreken. Er kan een onderliggende medische oorzaak zijn die de eisprong en de bevruchting verhindert.
Geef een reactie