Baby slaapt niet door – 10 tips die kunnen helpen
Zelfs de beste slapers hebben soms problemen met het krijgen van een goede nachtrust. Hier is hoe je er mee om kunt gaan als je baby niet meer door slaapt.
Verkrijgbaar bij
- Slaapproblemen: 0 tot 1 maand oud
- Baby slaapt niet door: 2 tot 3 maanden oud
- Slaap Regressie
- Slechte slaap door late nachtelijke voedingen
- Pijn aan de tandjes zorgt ervoor dat je baby niet door slaapt.
- Baby slaapt niet door: 4 tot 5 maanden oud
- Baby slaapt niet door; 6 maanden en ouder.
- Hoe je de slaaptraining aanpakt is aan jou.
- Baby slaapt niet door in het algemeen
Slaap. Niemand in je huis krijgt er waarschijnlijk veel van zodra je een baby krijgt, vooral tijdens de eerste paar maanden. Zelfs als je baby de hele nacht slaapt dan kan ze nog steeds slaapproblemen krijgen. Gelukkig is dit makkelijk en goedkoop op te lossen met wat hulp.
Daarom is het nuttig om te weten waarom een baby niet meer door slaapt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom je baby niet in elk stadium van het eerste jaar slaapt. Daarnaast laten we je een paar oplossingen zien om je baby haar verdiende rust te geven.
Mochten deze tips niet helpen dan raden wij de volgende cursus aan. Voor 27 euro kan je van de slaap problemen af zijn. Het heeft al honderden moeders geholpen aan een goede nachtrust.
Slaapproblemen: 0 tot 1 maand oud
In het pasgeborene stadium passen de baby’s zich nog steeds aan voor een regelmatig slaappatroon. Pasgeborenen slapen over het algemeen zo’n 16 uur per dag en worden vaak wakker voor de voeding, zowel overdag als ’s nachts.
Een kind van een maand moet ongeveer 14 tot 18 uur per dag slapen: acht tot negen uur ’s nachts en nog eens zeven tot negen uur in de loop van de dag. Dit kan door middel van verschillende dutjes.
Er is voor je baby (en misschien voor jou wel!) nog veel te leren over hoe je genoeg rust kunt krijgen. Hier zijn een paar uitdagingen die je kunt toepassen als je baby niet meer door slaapt.
Moeite met slapen op de rug
Hoe het eruit ziet:
Je baby heeft moeite om op de rug te slapen en verzet zich hiertegen. Baby’s voelen zich eigenlijk veiliger als ze op hun buik slapen, maar dit moet je zien te voorkomen. De kans op wiegendood is met buikslapen veel te groot. Deskundigen raden daarom aan om je baby altijd op haar rug te laten slapen.
Hoe los je het op?
Waarschijnlijk voelt je baby zich gewoon niet zo veilig als het op de rug slaapt. Als dat het geval is dan zijn er een paar trucjes die je kunt proberen om het slapen op de rug te stimuleren. Uiteindelijk zal je baby wennen aan het slapen op haar rug.
- Hang een mobiel boven het ledikant of het bed.
- Je kunt het bed regelmatig andersom opmaken of het hele bed omdraaien. Zo veranderd het beeld van wat je baby ziet.
- Als je flesvoeding geeft probeer daar vast wat wisselingen in de houding aan te brengen, neem dan je baby de ene keer op je linkerarm en de andere keer op je rechterarm.
- Je kunt je baby overdag, als hij wakker is, af en toe eens op zijn buik leggen. Het is goed voor de ontwikkeling van zijn motoriek. Blijf er wel bij als je baby op zijn buik ligt.
- Je kan je baby inbakeren, je wikkelt je baby strak in een inbakerdoek. Overleg eerst met het consultatiebureau om deze techniek toe te passen.
- Maak het bed niet te warm. Totdat je kind 2 jaar is, is het niet aan te raden een dekbed te gebruiken. Het is te warm en gevaarlijker. Je kindje zou onder het dekbedje kunnen glijden en zuurstof te kort kunen krijgen.
Slaap van de dag en nacht door elkaar halen
Hoe het eruit ziet:
Je baby slaapt de hele dag, maar blijft dan de hele nacht op (niet zo’n feestje voor jou!).
Hoe los je het op?
Je pasgeborene zou zichzelf moeten corrigeren als het zich aanpast aan het leven, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen waardoor je baby dag en nacht sneller te leren onderscheiden.
Hieronder valt onder andere het beperken van de dutjes overdag tot drie uur, en het maken van een duidelijk onderscheid tussen dag en nacht (zoals het donker houden van de kamer van de baby als ze slaapt en het vermijden van het aanzetten van de tv tijdens de nachtelijke voeding).
Baby slaapt niet door: 2 tot 3 maanden oud
Op deze leeftijd moet je baby in vrij voorspelbare patronen slapen en wakker worden. Het zou drie tot vier dutjes overdag moeten doen en dan een langere periode van slaap in de nachts. Welke wordt onderbroken door het af en toe geven van voeding.
Een kind van 2 maanden moet in totaal 12 tot 16 uur slaap per dag krijgen (8 tot 10 uur ’s nachts en 4 tot 8 uur in een paar kleinere dutjes), terwijl een kind van 3 maanden ongeveer 9 tot 10 uur ’s nachts en een paar kleinere dutjes per dag van elk anderhalf tot twee uur moet krijgen.
Slaap Regressie
Hoe het eruit ziet:
Als je 3 maanden oud bent, kan je vroeger slaperige baby klaar zijn voor alles behalve bedtijd – ook al ben je zelf klaar om in slaap te vallen. Welkom bij de slaapregressie – een perfect normale periode op de slaapradar die veel baby’s op dit moment ervaren.
Daarna komt het vaak weer voor bij de 8 tot 10 maanden en 12 maanden (hoewel het op elk moment kan gebeuren).
Waarom?
Met al deze fascinerende nieuwe dingen om mee te spelen, te zien en de mensen die ze ontmoeten, is het leven in dit stadium gewoon te leuk om tijd te verspillen aan het slapen.
Hoe het op te lossen:
Zorg ervoor dat je een goede bed routine opbouwt. Denk hierbij aan het bad, het verhaal en de knuffels. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je baby overdag net genoeg slaapt krijgt zodat ze in de nacht verder kunnen slapen.
Houdt hier rekening mee
Het is nog moeilijker voor een oververmoeide baby om ’s nachts tot rust te komen. Hou er ook rekening mee dat de terugval van de slaap tijdelijk is. Als je baby eenmaal gewend is aan de nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, moeten de normale slaappatronen weer terugkeren.
Slechte slaap door late nachtelijke voedingen
Hoe het eruit ziet:
De meeste 2- tot 3-maanden oude baby’s, vooral baby’s die borstvoeding krijgen, moeten ’s nachts nog een of twee keer hun buikje gevuld krijgen. Drie of vier middernachtelijke snacks daarentegen zijn op dit punt meestal te veel van het goede en voor de meeste baby’s niet nodig.
Wat moet je er aan doen?
Je kunt werken aan het geleidelijk verminderen van het aantal nachtvoedingen die je baby krijgt door de grootte van de bedtijdvoedingen te vergroten, ervoor te zorgen dat de baby de hele dag genoeg te eten krijgt en de tijd tussen de nachtvoedingen langzaam te rekken.
Pijn aan de tandjes zorgt ervoor dat je baby niet door slaapt.
Hoe het eruit ziet:
Als je baby overdag tekenen van kinderziektes vertoont – zoals kwijlen, bijten, kriebelen en geïrriteerdheid dan kan het zijn dat dit invloed heeft op de nachtrust.
Houd er rekening mee dat tandgerelateerde slaapproblemen bijna elk moment van het eerste jaar kunnen beginnen: Sommige baby’s krijgen hun eerste tandje al na 2 tot 3 maanden, terwijl andere baby’s tot hun eerste verjaardag tandeloos zijn.
Wat moet je er aan doen?
Terwijl je je baby natuurlijk niet moet negeren, probeer haar niet op te pakken. Bied in plaats daarvan een bijtring aan, een paar bemoedigende woordjes, of misschien een slaapliedje.
Zo kan misschien je baby weer doorslapen, maar daarvoor moet je wel de kamer verlaten. Als teder tandvlees haar nacht na nacht pijn lijkt te doen, kan je met je huisarts overleggen om wat babyacetaminofen aan te bieden voor het slapengaan. Dit kan echter pas als je baby ouder is dan 6 maanden.
Baby slaapt niet door: 4 tot 5 maanden oud
met 4 maanden moet je baby ongeveer 15 uur per dag slapen, opgesplitst in twee of drie dutjes van in totaal drie tot vier uur, en dan nog eens 10 tot 11 uur in de nacht.
Naarmate je baby dichter bij de leeftijd van 6 maanden komt, zou ze ’s nachts negen tot elf uur moeten slapen met twee langere dutjes overdag, meestal één in de ochtend en één in de middag.
Wisselen van slaaproutines
Hoe het eruit ziet:
Naarmate baby’s ouder worden, slapen ze minder. Als je baby blij lijkt met de veranderende schema en ’s nachts goed slaapt, omarm dan deze mijlpaal en ga zo door.
Echter, als je kleintje minder slaapt, maar hier moeite mee heeft of wanneer ze moeite heeft om ’s nachts naar bed te gaan, dan is je baby misschien oververmoeid en heeft ze behoefte aan wat aanmoediging voor het slapengaan.
Hoe los je het op?
Probeer voor elk dutje een verkorte bedtijdroutine (wat rustige muziek, een massage, of wat verhalen vertellen) en wees geduldig – het kan gewoonweg langer duren voordat ze zich in een routine heeft gestort, maar ze komt er wel.
Baby slaapt niet door; 6 maanden en ouder.
Wanneer je baby niet op zichzelf in slaap valt.
Hoe het eruit ziet:
Bijna iedereen wordt ’s nachts een paar keer wakker. Zowel volwassenen als baby’s. Een leven lang goed slapen hangt af van het feit of je weet hoe je in je eentje in slaap kunt vallen, een vaardigheid die baby’s moeten leren.
Hoe je het op kan lossen:
Begin met het vernieuwen van de bedtijdroutine. Als je baby afhankelijk is van een fles of borst om te slapen, begin dan met het plannen van de laatste voeding. Dit moet je ruim 30 minuten voor de gebruikelijke bedtijd of dutje doen.
Als je baby dan slaperig is maar nog niet slaapt, leg hem of haar in de wieg. Tuurlijk, je baby zal zich eerst druk maken, maar geef het een kans. Als je baby eenmaal leert om zich te kalmeren zal ze je niet meer nodig hebben voor het slapengaan.
Zolang je baby in zijn eentje kan gaan slapen dan is het prima om naar binnen te gaan als hij of zij ’s nachts wakker wordt. Dat betekent echter niet dat je hem of haar moet oppakken of verzorgen. Als je kindje eenmaal de kunst van het slapen onder de knie heeft dan zou je stem en een zachte aanraking genoeg moeten zijn om hem of haar weer in slaap te krijgen.
Hoe je de slaaptraining aanpakt is aan jou.
Je 6-maanden-oude (of zelfs 5-maanden-oude) baby laten huilen werkt bijna altijd.
Hier is waarom: Baby’s die 6 maanden oud zijn, weten dat huilen vaak tot gevolg heeft dat ze worden opgepakt, geschommeld, gevoed of mogelijk alle drie. Echter, als ze eenmaal begrijpen dat mama en papa niet komen bij het huilen, dan zullen de meesten stoppen met huilen en wat rust krijgen. Dit gebeurd meestal al binnen drie of vier nachten.
Als je baby ’s nachts wakker wordt en jullie slapen allemaal nog in de zelfde kamer, dan is het prima om je kleintje te verzekeren dat alles in orde is. Ben er alleen van bewust van hoe en hoe vaak je gaat reageren. Misschien moet je nu ook wel overwegen je kleintje in zijn eigen kamer te laten slapen. Dat kan voor je baby meer rust geven, maar zeker ook voor jullie als ouders.
Heb je nog geen plan?
Er zijn veel slaaptrainingsstrategieën, dus beslis wat je denkt dat het beste voor je zou kunnen werken en geef het een eerlijke kans. Veel moeders hebben gebruik gemaakt van de volgende slaaptraining. Wellicht kan je die ook proberen?
Baby slaapt niet door in het algemeen
Storingen in Routines verstoren een goede nachtrust
Hoe het eruit ziet:
Er is niet veel nodig om de slaaproutine van een baby aan te tasten. Een verkoudheid of een oorontsteking kan het slaappatroon verstoren. Dit geldt ook voor emotionele uitdagingen zoals mama die weer aan het werk gaat of wennen aan een nieuwe oppas.
Reizen is een andere zekere slaapverstoorder, en belangrijke mijlpalen – zoals het beheersen van het kruipen of het leren lopen – kunnen er ook voor zorgen dat je baby niet door slaapt.
Hoe het op te lossen:
Hoewel baby’s met veranderende slaaproutines een beetje kieskeurig kunnen zijn, moet je in deze tijden je baby wat speling geven. Doe wat je kunt om je kleintje te troosten voor deze verstoringen van haar schema.
Probeer daarna zo snel mogelijk terug te keren in je normale routine, in dezelfde volgorde als gebruikelijk (een bad, dan een voeding, dan een verhaal en ga zo maar door).
Lees dit E-Book voor extra hulp
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie