Waarom heeft mijn baby problemen met slapen?
Voor ouders kan het ontzettend vermoeiend zijn als je baby problemen met slapen heeft. Je kindje heeft z’n slaap hard nodig, maar slaapt toch te weinig. Dit zorgt voor een oververmoeide baby en veel stress.
Natuurlijk is het slaapritme van elke baby uniek. Dit betekent dat geen één baby evenveel slaapt of evenveel behoefte aan slaap heeft. Dit hoeft ook eigenlijk geen probleem voor je kindje te zijn.
Soms vormen de slaapproblemen wel voor problemen bij je baby.
Als de slaapproblemen voor problemen bij je kindje zorgen, dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Als je de oorzaak achterhaalt weet je precies wat je moet doen om je kindje weer rustig te krijgen.
Eén van de oorzaken van slaapproblemen bij baby’s is prematuur of te kleine baby’s. Als jouw kindje te vroeg geboren is of erg klein is, dan kan dit zorgen voor slaapproblemen.
Slaapritme ontwikkelen
In de beginfase huilt een prematuur baby vaak wat meer en vindt je kindje het lastig om een goed slaapritme te ontwikkelen. Dit komt doordat je kleintje veel stress ervaart door te vroeg geboren te zijn.
Vaak vindt een prematuur kindje het nog ontzettend moeilijk om prikkels te verweken. Je baby ervaart veel prikkels van de buitenwereld. Hierdoor vindt je kindje het lastig om in slaap te komen en dit zorgt voor slaapproblemen.
Het is belangrijk om je hier bij een pasgeboren baby bewust van te zijn.
Probeer zo min mogelijk prikkels voor je kleintje te creëren en zorg voor rust in de periode dat je kleintje gaat slapen. Geef je kindje ook de mogelijkheid om te slapen. Bijvoorbeeld met inbakeren of een draagdoek wil vaak fijn zijn voor jonge kinderen.
Een andere oorzaak waarom je baby slecht slaapt kan stress zijn. Jonge baby’s kunnen vanwege verschillende dingen stress ervaren. Soms komt de stress bij de ouders vandaan, maar het kan ook een gebrek aan geborgenheid zijn.
Pasgeboren baby’s mag je de eerste 6 maanden nooit laten huilen.
Je moet altijd de oorzaak van het huilen zoeken en proberen je kindje te troosten. Je kleintje weet daardoor dat de ouders altijd voor ze klaarstaan.
Als je kindje regelmatig laat huilen, dan ervaart je kindje ongelofelijk veel stress. Je baby schiet in een overlevingsstand en dit is niet goed voor de slaapproblemen. Het is belangrijk om je kindje niet te lang te laten huilen en te laten merken dat je er altijd voor je kindje bent. Hierdoor ervaart je kleintje minder stress en hiermee kunnen slaapproblemen verdwijnen.
Rust en regelmaat bij jonge baby’s
Eén van de veelvoorkomende problemen waar jonge ouders tegenaan lopen is het ontbreken van rust en regelmaat. Rust en regelmaat kan echt het verschil maken bij jonge baby’s. Als er geen dagritme is veroorzaakt dit vaak de slaapproblemen.
Doordat er geen ritme is slaapt je baby overdag tekort en ontstaan er s’nachts door een oververmoeide baby teveel prikkels. Hierdoor kan je kindje ondanks de vermoeidheid de slaap niet vatten.
Het is belangrijk om daarom een routine voor je kindje te creëren.
Laat je kleintje niet elke dag in de box slapen, maar zorg voor rust momenten. Leef echt even op de klok om wat meer rust en regelmaat te creëren. Hou rekening met de leeftijd van je kleintje en bepaal hoe lang je kindje wakker kan blijven. Hou ook de signalen van vermoeidheid in de gaten.
Als je kindje vermoeid begint te raken, dan zorg je ervoor dat je een vast slaapritueel toepast. Je zorgt er zo voor dat je kindje rustig in slaap valt en minder oververmoeid raakt. Voor je kindje wordt het zo ook duidelijk wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om wakker te zijn.
Een andere oorzaak van de slaapproblemen kan zijn dat je kindje geen dag en nachtritme heeft. Baby’s weten helaas het verschil tussen dag en nacht niet. Dit moeten ze nog echt gaan leren. Hierdoor kan je kleintje problemen krijgen met het dagritme in het begin. Soms gooit je baby het om waardoor de slaapproblemen beginnen.
Een baby heeft ongeveer 6 weken nodig om een dag en nachtritme aan te leren.
In het begin komt het dus voor dat je kleintje in de nacht veel wakker is en overdag veel slaapt. Na zes weken moet je kleintje een natuurlijke biologische klok hebben die ervoor zorgt dat je kindje overdag actief is.
Probeer je kindje ook het verschil tussen dag en nacht te leren. Sluit s’nachts de gordijnen en probeer je kindje overdag veel zonlicht te geven. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen.
Zorg in de avond voor extra rust en maakt het extra donker in de slaapkamer.
Huilt jouw baby elke avond voor het slapengaan of zelfs voor het middag dutje? Eén van de oorzaken van de slaapproblemen kan zijn dat je kleintje overdag teveel prikkels heeft. Deze prikkels moet je kindje allemaal verwerken en dit kost tijd en energie.
Zorg ervoor dat je kindje tot rust gebracht wordt voor de nachtrust. Zorg voor zo’n min mogelijk prikkels en lees rustig een verhaaltje voor. Trek de pyjama aan en je kleintje weet dat het nu tijd is om te slapen. Dit zorgt voor meer rust bij je kindje.
Medische oorzaken
Vrijwel nooit zijn er medische oorzaken bij slaapproblemen. Meestal is er een logische verklaring waarom je kindje last heeft van slaapproblemen. Zoals teveel prikkels, gebrek aan rust en regelmaat of stress. Maar als je toch bang bent dat er iets mis is, dan kan je hier altijd voor naar het consultatiebureau.
Heel soms kan er een lichamelijk probleem zijn zoals chronisch ontstoken amandelen. Als dit de oorzaak blijkt te zijn, dan kan een dokter besluiten ze te verwijderen. Hierna zijn de slaapproblemen vaak verholpen.
Bij de meeste baby’s zijn er eigenlijk geen medische oorzaken te vinden waarom je kindje niet goed slaapt. Maar het is hierin wel altijd belangrijk om je eigen gevoel te volgen.
Als je twijfelt over een medische oorzaak, dan kan je naar de kinderarts of het consultatiebureau gaan.
Je kan laten onderzoeken of er geen medische oorzaken voor de slaapproblemen zijn. Het consultatiebureau kan je ook tips meegeven die je eventueel kan gebruiken om de problemen te verminderen.
Geef een reactie