Hoe herken je de behoefte van je baby?
Voor een baby is de enige manier om te communiceren huilen. Vooral in het begin is dit voor nieuwe ouders even wennen. Je weet soms niet goed wat je baby precies bedoelt door ineens te gaan huilen. Toch is er altijd een reden waarom je baby begint met huilen.
Hoe herken je de behoefte van je baby? Hier delen we enkele belangrijke signalen.
Babytaal herkennen
De behoeften van jouw baby herkennen zal wat tijd kosten. Sommige ouders hebben het binnen twee weken al door en andere ouders pas na twee maanden. Een aantal behoeftes van je kindje kan je gelukkig vrij eenvoudig herkennen. Door inzicht in de behoeften te krijgen kan je kindje sneller troosten.
Huilen van de honger
Eén van de meest voorkomende redenen waarom je baby begint met huilen is vanwege honger. Voor je baby voelt het verschrikkelijk als je een lege maag hebt en je niets te eten krijgt. Naast huilen is de lichaamstaal bij honger ook gemakkelijk te herkennen.
Je kindje kan bijvoorbeeld gaan sabbelen op z’n eigen vuistje. Dit is een duidelijk signaal dat je kindje behoefte heeft aan voeding.
Vaak herken je wel of een baby gewoon honger heeft. Naast huilen en sabbelen kan de baby zuigbewegingen maken. Het hoofdje draait ook regelmatig om op zoek te gaan naar eten. Soms maakt een baby zelfs smakgeluiden.
Je weet hierdoor dat je baby niet alleen huilt voor aandacht, maar gewoon honger heeft.
Wil je meer lezen over hoelang een baby kan slapen zonder voeding? klik dan hier
Huilen van vermoeidheid
Een baby kan ook huilen bij vermoeidheid. Je kindje is toe aan rust en wil even in z’n eigen bedje liggen. Naast huilen kan je kindje met z’n vuistje tegen z’n hoofdje of oortje aandrukken. Dit is een duidelijk signaal dat je kindje toe is aan rust.
Denk je dat jouw baby oververmoeid is? Lees hier hoe dat komt en wat je kan doen.
Gapende baby
Meestal huilt een baby niet direct bij vermoeidheid. Vaak gaan er al een hoop signalen aan vooraf voor je baby eigenlijk echt begint met huilen. Je baby begint vaak met gapen of wegkijken. Soms heeft de baby een glazige blik in de ogen of begraaft de baby z’n gezicht. Als dit niet wordt opgepakt kan je baby gaan jengelen en uiteindelijk gaan huilen.
Hoe herken je de behoefte van je baby?
Vooral bij jonge baby’s kan de vraag om slaap of eten flink op elkaar lijken. Dit komt doordat je baby nog bezig is met de ontwikkeling van z’n lichaamstaal en reflexen. Het is daardoor vooral in het begin nog lastig om de vraag om slaap of eten te onderscheiden. Het zal daardoor nog even duren voor je de behoeftes echt goed herkent.
Darmkrampjes
Als je kindje begint te huilen en tegelijkertijd z’n beentjes hoog optrekt of juist strekt, dan kan dit een teken zijn van darmkrampjes. Met deze bewegingen probeert de baby de krampjes tegen te gaan. Vooral in combinatie met huilen is dit een teken van darmkrampjes.
Wil je meer weten over krampjes, klik dan hier
Huilen om aandacht
Soms probeert je baby ook gewoon je aandacht te trekken. Dit kan je baby doen door naar iets in de omgeving te kijken. Je baby hoopt dat je met hem meekijkt. Soms zoekt je baby iets om z’n aandacht op te richten.
Huilen door verlatingsangst
Sommige baby’s hebben er moeite mee als ze ineens uit de buik van hun moeder zijn. Er was altijd constant iemand bij ze in de buurt en nu is er ineens een afstand. Hierdoor kan je baby gaan huilen om aandacht. Probeer vooral in het begin de afstand tussen jou en de baby zo klein mogelijk te maken. Raak je baby regelmatig aan, zodat hij weet dat je er nog bent.
Wil je meer lezen over verlatingsangst, lees dan dit artikel
Knuffelen tegen huilen
Jonge ouders zijn bang dat ze hun baby vooral in het begin teveel aandacht geven. Hierdoor zijn ze bang dat ze juist een huilbaby creëren. Gelukkig kan je de eerste 6 maanden je baby nog niet verwennen. De eerste 6 maanden kan je kindje de connectie nog niet leggen tussen aandacht vragen en aandacht krijgen.
Let op lichaamstaal
Het is belangrijk om vooral in het begin je baby te leren kennen en begrijpen. In het begin kan je kleintje nog niet praten en daarom is lichaamstaal belangrijk. Probeer vooral als ouders zelf contact te maken met je kleintje. Doe dit in een rustige omgeving.
Een baby kan snel afgeleid worden door prikkels
Om te laten weten dat je kleintje begrijpt kan je eventueel de klanken proberen na te maken. Je geeft je kleintje hiermee een bevestiging van ontvangst. Probeer ook zoveel mogelijk oogcontact met je baby te maken. Bijvoorbeeld tijdens het wassen of uitkleden. Je zal merken dat je baby vanzelf ook contact gaat maken en hier echt behoefte aan heeft.
Dunstan babytaal
Een baby maakt volgens de Dunstan methode in totaal vijf verschillende huilgeluiden. De huilgeluiden kunnen gekoppeld worden aan honger, slapen, boertje of darmkrampjes en ongemak. In combinatie met de lichaamstaal van je baby kan je inzien welke behoeften je baby heeft.
Wil je meer weten over Dunstan babytaal, lees dan dit artikel.
wil je het boek direct kopen? Bekijk het boek op bol.com of via onderstaande button.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie