Hoe ga je om met stress
Als je net ouder geworden bent krijg je ineens een complete verantwoordelijkheid erbij. Jouw kindje is volledig van je afhankelijk. Je moet hem overal bij helpen. Voor veel ouders kan dit in het begin al best overweldigend zijn. Je kan hierdoor stress krijgen hoe je alles moet regelen. Maar hoe kan je het beste omgaan met stress?
5 Tips tegen stress
Je ervaart niet alleen als nieuwe ouder stress, maar ook als je kindje ouder wordt. Vaak blijkt in de praktijk dat de ouders teveel hooi op hun vork nemen. Ze hebben meerdere sociale verplichtingen, werk, huishouden en ook nog eens de opvoeding van hun kinderen.
Ik heb vijf tips om leren om te gaan met stress tijdens de opvoeding van je kindje.
Het is namelijk belangrijk dat je als ouder minder last hebt van stress. Stress is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor je kindje. Je kindje kan zelf ook problemen krijgen doordat je als ouder stress hebt. Het is dus slim om de tips tegen stress op te lossen.
1. Verbeter de organisatie in het huishouden
De eerste tip die we je als ouder meegeven is om de organisatie binnen je huishouden te verbeteren. Natuurlijk ervaar je als ouder altijd wel een keer stress. Het is vrijwel onmogelijk om zonder stress je kindje op te voeden. Maar als je constant teveel stress ervaart is het slim om te kijken naar de organisatie binnen je huishouden.
Als ouder moet je als een team samenwerken om voor de kinderen te zorgen. De volledige opvoeding van je kindje kan je niet alleen. Vooral in de ochtend vlak voordat je naar je werk gaat kan het spitsuur zijn. Jij moet naar je werk en je kinderen op tijd naar school. Het is hierbij belangrijk om een goede structuur te vinden.
Je kinderen moeten op tijd aangekleed klaar zitten, maar terwijl je dit verwacht stuiteren ze nog door je woonkamer heen. Je merkt dat je stress ervaart om alles op tijd klaar te krijgen voor ze naar school of opvang gaan. Het is daarom belangrijk om de organisatie te veranderen. Dit kan je samen doen, maar als je er echt alleen voor staat kan je nieuwe afspraken gaan maken.
Maak de nieuwe afspraken niet met je partner, maar met je kinderen.
Zorg ervoor dat er structuur in de organisatie ontstaat. Loop je tegen het probleem aan dat je kinderen blijven spelen in plaats van aankleden? Zorg dan voor nieuwe afspraken binnen het gezin.
Begin eerst met aankleden, ontbijten en geef je kinderen daarna de ruimte om even te spelen voor ze naar school of opvang gaan. Leg de nieuwe regels eventueel duidelijk aan de kinderen uit met tekeningen. Je zal merken dat door de organisatie aan te passen je meer rust creëert en minder stress ervaart om alles op tijd af te krijgen.
Mocht je de mogelijkheid hebben om de ochtenden samen met je partner te doen verdeel dan de taken wat beter. Laat je partner je kinderen aankleden terwijl je zelf al bezig bent om het ontbijt klaar te maken. Dankzij een verdeling komt het niet allemaal op jouw schouders te liggen.
2. Zorg voor innerlijke rust
De tweede tip is om te zorgen voor innerlijke rust. Kinderen zijn vaak één grote stuiterbal en kunnen door het complete huis heen stuiteren. Het is dan belangrijk dat je zelf rustig bent en blijft. Deze innerlijke rust kan je ook aan je kinderen overdragen.
Je zal merken dat als je zelf niet rustig bent, je kinderen het ook niet zijn. Het vinden van je innerlijke rust helpt je tegen stress te beschermen, maar zal ook een mooi effect hebben op je kids.
Het is voor jouw als ouder verstandig om te ontdekken waar je stress door krijgt. Probeer te kijken of je hier een oplossing voor kan vinden. Maar werk ook aan je innerlijke rust. Probeer een manier te vinden om te ontspannen.
Merk je dat je hoofd leeg krijgt door te sporten? Maak hier dan tijd voor vrij.
Zorg ervoor dat je ook tijd voor jezelf hebt en gewoon tijd om even te ontspannen. Je zal merken dat je innerlijke rust hierdoor een stuk beter wordt. Dit gaat je kindje ook merken omdat je minder snel zal snauwen en meer geduld hebt.
3. Verdeel de taken
De derde tip die we meegeven is dat je de taken vooral eerlijk moet verdelen. Het is niet de bedoeling dat jij de complete zorg van je kindje op je neemt en je zelf niets doet. Jullie zijn beide ouders van een kindje en dit betekent dat de taken eerlijk verdeeld moeten worden.
Je zal merken dat door de taken te verdelen de stress en druk minder op jouw schouders komt te liggen. Voor de kinderen is het ook fijner als de taken beter verdeeld worden tussen beide ouders.
In de praktijk blijkt vaak dat maar 6 procent van alle gezinnen de taken gelijk verdeeld tussen beide ouders. Vaak nemen de ouders wel bij de geboorte voor om de taken gelijk te verdelen, maar in de praktijk gebeurt het niet.
Zodra de zwangerschapsverlof voorbij is werkt één van de twee minder en die krijgt vaak ook alle taken toebedeeld. Ondanks dat één van de twee misschien minder werkt is de stress wel hoger. Zorg er daarom voor dat jullie de taken ondanks werk goed verdelen.
Dit levert minder stress en vermoeidheid op bij één van de twee.
Ondanks dat je misschien nog maar parttime werkt is de verzorging voor de kinderen een fulltime baan. In combinatie met een parttime baan werk je dus veel meer dan je partner doet. Het is daarom wel zo eerlijk om taken te verdelen.
4. Houd het simpel
Een vierde tip is om de opvoeding niet te ingewikkeld te maken. Sommige ouders stellen zoveel regels op dat ze zelf door de bomen het bos niet meer zien. De opvoeding zelf brengt door al die regels alleen maar stress met zich mee in plaats van verlichting.
Leg vooral ook de lat niet te hoog voor jezelf en je gezin. Je hoeft echt niet naar alle sociale verplichtingen. Het is ook fijn om gewoon eens een dagje voor jezelf vrij te maken. Gewoon een dagje lui op de bank met je gezin is ook fijn. Durf gerust eens nee te zeggen en maak het niet te moeilijk voor jezelf.
Zorg er ook niet voor dat je perse het perfecte gezin wilt zijn. In een tijdperk van social media leggen we de lat steeds hoger. Je wilt dat je gezin perfect is. Een goede carrière, mooie kleding en altijd perfect gestyled. De lat hoeft hierin echt niet zo hoog gelegd te worden.
Het is belangrijker dat jullie gelukkig zijn in het leven.
5. Neem een coach
De vijfde en laatste tip is vooral als je er zelf niet uitkomt om de stress weg te halen. Het is belangrijk om als ouders soms gewoon toe te geven dat de stress teveel wordt. Neem een coach en ga met je problemen aan de slag. Een coach kan je inzicht geven waar de stress vandaan komt en hoe je de problemen kan oplossen.
Soms is het moeilijk om zelf in te zien waar de problemen precies vandaan komen. Je zit er namelijk midden in en je bent het overzicht eigenlijk verloren. Gelukkig zijn er speciale gezincoaches die je hierin kunnen begeleiden.
Stress hoort er natuurlijk bij in de opvoeding en verzorging van de kinderen. Maar het is belangrijk dat het gezonde stress blijft en je er niet aan onder doorgaat.
Vaak blijkt de stress te ontstaan door de hoge eisen die ouders zichzelf opleggen. Door dit probleem weg te halen kan je zonder teveel stress van het gezinsleven genieten. Wees dus vooral niet bang om hulp in te schakelen en maak gebruik van een coach.
Foto door Ketut Subiyanto
Geef een reactie