Kan ik mijn baby teveel verwennen?
Als je net ouder geworden bent wil je niets liever dan samen met je baby zijn. Je wilt je kleintje graag vasthouden en knuffelen. Maar als ouders krijg je ook vaak de opmerking “kijk maar uit dat je hem niet teveel verwent.” Maar kan je jouw baby teveel verwennen?
De grootste angst van ouders is natuurlijk een huilbaby. Een baby die constant om alles blijft huilen en onmogelijk getroost kan worden. Volgens sommige ouders komt dit doordat je de baby teveel verwend. Maar dit is niet altijd de oorzaak van een huilbaby. Af en toe je kindje teveel verwennen kan geen kwaad. Bijvoorbeeld als je opnieuw een verhaaltje voorleest terwijl je dit net al gedaan hebt. Maar het is belangrijk dat je kindje niet beloont wordt voor aandacht vragen. Dit kan niet alleen bij grote kinderen, maar ook bij baby’s.
Tot 6 maanden kan je niet verwennen
Baby’s tot 6 maanden kan je alleen nog niet verwennen. Jouw baby is volledig van je afhankelijk. Hij kan helemaal niets zelfstandig en is van jouw afhankelijk. Je baby heeft je simpelweg nodig dus verwennen is geen optie.
Daarbij is je baby tot 6 maanden te jong om de connectie te leggen tussen huilen en aandacht. Je kindje kan dus niet expres gaan huilen omdat hij of zij aandacht wil.
Ze snappen nog niet dat mama of papa komt als je begint met huilen.
Als een baby tot 6 maanden huilt, dan is er eigenlijk altijd iets mis. Je kleintje heeft honger of voelt zich ongemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat je kleintje krampjes heeft of gewoon echt niet lekker ligt.
Het is dus niet de bedoeling dat je een jonge baby laat huilen. Het is voor jouw kleintje namelijk de enige manier om te communiceren. Voor de hechting met je kleintje is het ook belangrijk om te reageren op huilen. Je baby weet daardoor dat hij of zij op papa en mama kan rekenen. Dit helpt bij de vertrouwensband met je kindje.
Baby verwennen met een draagdoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat als je een baby regelmatig in een draagzak draagt het huilen afneemt. Baby’s die regelmatig in een draagzak liggen huilen minder vaak. In Afrika huilen baby’s bijvoorbeeld minder vaak, dan in Europa en dit is voornamelijk doordat ze in draagdoeken gedragen worden.
Wetenschappers hebben het vermoeden dat een draagdoek het gevoel van de baarmoeder evenaart.
Je kindje voelt zich heerlijk veilig in een draagdoek en ontspant volledig. Het heeft een kalmerend effect op het kleintje en daardoor ook op de ouders zelf.
Doordat kinderen dankzij de draagzak niet meer langdurig huilen wordt frustratie voorkomen. Als de ouders zelf minder gefrustreerd zijn, dan helpt dit ook bij je kindje. Je kindje voelt vooral in het begin de ouders perfect aan.
Ervaar je dus dat je baby regelmatig huilt? Overweeg dan je kindje in een draagdoek te dragen. Je kan overmatig huilen proberen te voorkomen. De hartslag van je kindje zal ook verlagen en je kindje voelt zich heerlijk veilig in de draagdoek.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Baby teveel verwennen na 6 maanden
Als je een baby na 6 maanden teveel aandacht geeft als het bijvoorbeeld blijft huilen, dan kunnen er problemen ontstaan in het slaapritme. Het is belangrijk om vooral in het begin aan het slaapritme te werken. Je wilt namelijk graag dat je baby langer achter elkaar doorslaapt. Het is dus wel belangrijk om al te werken aan een slaapritme.
Leer wat inslaaptechnieken en kijk welke het beste bij je kindje werkt.
Je zal merken dat als je kindje goed leert inslapen hij steeds wat langer doorslaapt. Hou er wel rekening mee dat je kindje voorlopig nog geen nachten zal doorhalen. Dit gaat wat tijd kosten.
Verwacht ook dat je kindje vooral veel huilt om eten de eerste maanden. Het gaat echt niet altijd om aandacht, maar voornamelijk om eten. Dit is de eerste levensbehoefte van het kindje. Elke 2 tot 4 uur heeft een pasgeboren kindje een voeding nodig. Als je dit niet op tijd geeft begint je kleintje vrij snel te huilen.
Als je baby ouder is dan 6 maanden, dan is er wel de mogelijkheid dat je kindje huilt om aandacht. Je kleintje begint langzaam de connectie te leggen dat als je gaat huilen papa of mama komt. Als ouder kan je dit al vrij snel herkennen als je kleintje in de gaten houdt.
5 soorten huiltjes
Baby’s hebben in totaal vijf verschillende huiltjes. Je merkt al snel dat er een verschil zit tussen huilen om ongenoegen, honger of aandacht. Je merkt ook dat het huilen direct stopt bij de eerste aanraking zonder het probleem op te lossen.
Als je baby gaat huilen, dan kan je voor jezelf een checklist maken. Heeft je baby genoeg te eten gehad? Zijn er krampjes? Is je kindje ziek? Ligt je kindje goed? Heeft je baby geen vieze luier?
Als echt alles klopt dan kan het huilen om aandacht zijn.
Als je merkt dat je kindje huilt om aandacht, dan kan het geen kwaad om je baby even te laten huilen. Je kan hiermee laten zien aan je kleintje dat het huilen overbodig is. Dat je baby alleen huilt om aandacht te vragen.
Het is als ouder vooral belangrijk om op basis van je instinct uit te gaan. Als ouder weet je het beste wat jouw kindje nodig is. Je weet als ouder ook het beste of je baby huilt om aandacht of dat er echt iets aan de hand is.
Even laten huilen is prima
Je mag je baby soms best wel een keer iets langer laten huilen. Vooral vanaf 9 maanden merk je dat je baby huilen niet echt meer nodig heeft als communicatiemiddel. Er zijn vaste tijden voor de voeding en als je baby nog steeds regelmatig tussendoor huilt zonder oorzaak, dan is dit aandacht vragen.
Om te voorkomen dat je baby teveel verwent vanaf 6 maanden is het slim om de signalen te leren. Wanneer huilt jouw kindje om aandacht en wanneer is het vals alarm? Door signalen van je kleintje te leren herkennen weet je precies wat je moet doen.
Als je het idee hebt dat je kindje huilt voor aandacht, dan kan je kleintje laten huilen. Stopt het huilen toch niet vanzelf? Dan kan je een tweede check doen om te kijken of er niet echt iets mis is waarom je kindje onrustig is.
Laat je kindje gewoon af en toe eens gefrustreerd zijn. Dit hoort bij het leven en de ontwikkeling. Jouw baby moet ook leren dat je niet altijd je zin krijgt. Soms kan een baby al gefrustreerd raken als hij niet bij een knuffel kan komen. Dit is misschien zielig, maar het kan juist helpen bij de ontwikkeling. Dit zijn de momenten waarop jouw kleintje bijvoorbeeld leert tijgeren om toch bij de knuffel te komen.
Let op jouw lichaamstaal
Hou ook rekening met je eigen gedrag richting je kleintje. Soms weten ouders niet goed wat ze moeten doen als hun kindje opnieuw begint te huilen. Baby’s lezen heel goed jouw gezicht en lichaamstaal af. Ze hebben het al vrij snel door wanneer ze je gefrustreerd krijgen.
Als ze merken dat mama of papa ook angstig reageert in bepaalde situaties, dan leert je kindje zelf dat dit hoort. Jij bent als ouder het goede voorbeeld zelfs voor een kindje van 9 maanden oud. Hou hier ten alle tijden rekening mee.
Het is vooral belangrijk dat je kindje bijbrengt dat je ouders er altijd voor je zijn, maar je sommige dingen toch echt zelf moet doen. Het hoort bij de zelfstandigheid die je jouw kindje moet bijbrengen. Probeer je kindje dus soms niet teveel te verwennen, zodra je kleintje ouder is dan 6 maanden.
Vanaf 9 maanden kan het al helemaal geen kwaad om je kleintje soms even te laten huilen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie