Koorts tijdens de zwangerschap – Is het schadelijk voor je baby
Of koorts tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben is een veel gestelde vraag voor aankomende moeders. Voordat je in paniek raakt kan je je arts bellen om te kijken wat je kan doen om de koorts te verlagen.
Het volgende wat je moet doen is erachter komen waardoor de koorts veroorzaakt wordt. Koorts tijdens de zwangerschap is vaak een symptoom van een onderliggende reden die schadelijk kan zijn voor de groei van je baby. Lees hieronder alles wat je moet weten over koorts tijdens de zwangerschap.
Inhoudsopgave
Wat is het effect van koorts tijdens de zwangerschap op mijn baby?
Als je als aanstaande moeder koorts krijgt dan is dat een teken dat je tegen een infectie vecht. Daarom is het belangrijk om een behandeling te vinden. Een onderzoek op dierlijke embryo’s laat een verband zien tussen koorts in het begin van de zwangerschap en een verhoogd risico op hart- en vaatafwijkingen bij de geboorte. Het is helaas onduidelijk of de koorts deze afwijkingen veroorzaakt of de infectie die erachter zit.
Als je je in het eerste trimester bevindt en de koorts hoger is dan 39 graden, zoek dan meteen een behandeling. Dit kan helpen om complicaties op korte en lange termijn voor je baby te voorkomen.
Waarom heb ik koorts?
Koorts wordt vaak veroorzaakt door urineweginfecties en luchtwegvirussen, maar andere infecties kunnen ook de oorzaak zijn. Veel voorkomende oorzaken van koorts tijdens de zwangerschap zijn onder andere:
- Influenza
- Longontsteking
- Opgezwollen keelamandelen
- Virus in de maag
- Nierontsteking
Welke symptomen gaan meestal gepaard met koorts tijdens de zwangerschap?
Zwangere vrouwen moeten goed opletten zodat ze hun arts kunnen vertellen welke symptomen ze hebben tijdens de koorts. Deze kunnen zijn:
- Kortademigheid
- Rugklachten
- Rillingen
- Buikpijn
- Stijve nek
Kan koorts tijdens de zwangerschap lijden tot een miskraam
Een miskraam, komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Koorts veroorzaakt niet perse een miskraam, maar het kan wel een teken zijn van een infectie. Infecties veroorzaken over het algemeen sneller een miskraam. In totaal kan 15% van de vroege en 66% van de late miskramen verklaart worden door een infectie.
Dit laat zien dat zelfs wanneer je tijdens je zwangerschap koorts hebt het zeer onwaarschijnlijk is dat hier een miskraam uit voor zal komen.
Is het koorts door voedselvergiftiging?
Voedselvergiftiging kan ook de reden zijn van je koorts. Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door virussen of door bacteriën.
Als dit het geval is, zal je waarschijnlijk ook buikpijn hebben, misselijk zijn of moeten overgeven. Diarree en overgeven zijn vooral problematisch tijdens een zwangerschap omdat ze uitdroging, weeën en vroeggeboorte kunnen veroorzaken.
Belangrijke elektrolyten die verloren gaan door overgeven en diarree moeten worden aangevuld. In sommige gevallen kan de uitdroging zo ernstig zijn dat de bloeddruk onstabiel wordt en opname in het ziekenhuis nodig is.
Als je vermoedt dat je mogelijk voedselvergiftiging heeft, neem dan contact op met je arts.
Wat als mijn koorts tijdens de zwangerschap vanzelf weggaat?
Zelfs wanneer je denkt dat de koorts tijdens de zwangerschap is gezakt dan kan je het beste naar de dokter gaan. Koorts tijdens de zwangerschap is nooit normaal, dus een onderzoek is altijd aan te bevelen. Wanneer de koorts werd veroorzaakt door een vitale ziekte dan is voldoende hydratatie meestal gelukkig genoeg voor herstel. Maar als de oorzaak bacterieel is dan moet je vaak antibioticum gebruiken. Zwangere vrouwen moeten geen aspirine of ibuprofen nemen.
Heb ik koorts?
Voor volwassenen heb je koorts als je een temperatuur hebt van hoger dan 38 graden. De beste manier om koorts te voorkomen is om je handen vaak te wassen, om jezelf te beschermen tegen verkoudheid en griep die tot koorts kunnen leiden. Blijf uit de buurt van zieke mensen en vraag om een griepprik.
Geef een reactie