Nachtlampje wel of niet in de babykamer
We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Dat kinderen ’s nachts doorslapen is daar zeker een onderdeel van. Extra bonus van een doorslapend kind, is dat je als ouder ook lekker tot rust kan komen. Vaak kiezen ouders er dan ook voor om in de babykamer een nachtlampje aan te hebben. Maar moet, of wil je een nachtlampje wel of niet?
De keuze voor een nachtlampje wel of niet in de babykamer is er natuurlijk allereerst een die je zelf maakt. Jij kent je kindje het beste en je zal vanzelf aanvoelen of je er één nodig hebt. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van een van een nachtlampje en wat voor een soorten nachtlampen er allemaal zijn.
Slaapritme van je baby
De eerste drie maanden slaapt een baby gemiddeld zestien tot twintig uur per dag. Er is voor je baby geen verschil tussen dag en nacht, want het meldt zich elke drie uur voor een voeding. Na de eerste drie maanden gaat je baby langer aaneengesloten slapen en zijn de tijden dat je baby wakker is langer. Meestal ligt een baby ook in zijn eigen babykamer en dan slaat bij veel ouders de twijfel toe. Moet een nachtlampje wel of niet in een babykamer.
Licht om te slapen
Baby’s hebben geen licht nodig om te kunnen slapen en zijn niet bang in het donker. Je kan een baby dus beter in een donkere kamer laten slapen. Dit bevorderd ook de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine en slaapt het dus beter. Nou weten we allemaal dat baby’s helemaal niet altijd goed doorslapen, maar dat heeft meestal niets met de duisternis te maken, maar met andere oorzaken zoals een omgekeerd dag- en nachtritme, honger of verlatingsangst. Een lampje aan in de babykamer zou jouw kindje zelfs weer kunnen verleiden om weer te gaan spelen, schuiven, draaien of het speentje uit bed te gooien. Het is immers licht, dus je mag spelen.
Licht bij voedingen en verschoningen
Nu baby’s geen nachtlampje nodig hebben om te slapen, hebben volwassenen wel licht nodig om de donkere babykamer in te kunnen. En daar kan een nachtlampje nou net weer wel handig voor zijn. Als je de babykamer in moet is het natuurlijk niet handig als je het grote licht aan moet zetten. Zeker niet als je kindje in de nacht huilt en jij half slaperig naar binnen komt. Zorg dus voor een zacht lampje en doe dat lampje het liefst ook weer uit als je de kamer weer uit gaat. Sommige ouders hebben een lampje in een stopcontact bij de deur. Maar houd er altijd rekening mee dat je baby geen last moet hebben van het licht.
Wanneer wel een nachtlampje
Baby’s hebben geen last van duisternis. Dat kan gaan veranderen als je kindje tussen de twee en drie jaar is. Rond die leeftijd ontwikkeld je kindje verbeeldingskracht. Je kindje leert zijn fantasie te gebruiken, maar weet nog niet goed het verschil tussen werkelijkheid en fantasie. Vandaar dat de monsters écht onder het bed zitten. En je moet deze angsten dan ook echt serieus nemen.
Voor de gemoedsrust zou je een klein nachtlampje aan kunnen doen, maar eigenlijk het liefst als je kindje er zelf om vraagt. Als het mogelijk is om het licht in de gang aan te laten met de deur op een kiertje, dan kan dat ook al helpen. Het voordeel is, dat als jij naar bed gaat je het licht uit kan doen en je kleintje gewoon de nacht in het donker slaapt.
Een nachtlampje kiezen
Als je na al je nachtlampje wel of niet overwegingen besluit toch een nachtlampje te kopen, dan heb je een ruime keuze aan dieren, vormen en figuren. Er is altijd wel een nachtlampje die bij jouw smaak past. Hieronder hebben we een aantal leuke nachtlampjes op een rijtje gezet.
Dieren nachtlampje
Deze leuke dieren nachtlampjes kunnen van kleur veranderen. Afgezien van dat dat heel leuk is, is het ook nog eens handig, omdat een rood gekleurd nachtlampje de aanmaak van melatonine niet remt. Blauw licht remt die aanmaak overigens het meest, dus gebruik geen blauw licht in de slaapkamer. De lampen zijn via USB oplaadbaar en hebben een Afstandsbediening voor Timer, Kleur en Lichtsterkte. Een tikje op het zachte lampje zet het licht ook aan of uit, dat hoeft niet perse met de afstandsbediening.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Nachtlampje stopcontact
Het kan handig zijn om een nachtlampje in een stopcontact te hebben. Zeker als je als ouders nog vaak ’s nachts bij je baby moet zijn. De stopcontact nachtlampjes verbruiken heel weinig stroom en zijn meestal voorzien van een dag/nacht schakelaar, zodat het lampje overdag automatisch uit is. Er zijn zelfs lampjes met bewegingscensor, zodat je licht hebt als je binnenkomt en dat na een bepaalde tijd weer vanzelf uit gaat.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Nachtlamp projector
Een projector nachtlamp projecteert afbeeldingen zoals sterren en kleuren op de muur of het plafond. Het idee is dat je kindje rustig wordt van de al dan niet zacht bewegende beelden. Sommige projectoren zijn ook uitgerust met zachte geluiden, om je baby zacht in slaap te brengen. Heb je van nature al een drukke baby, of een baby die snel is afgeleid, dan is een projector misschien niet zo’n goed idee. Door de bewegende beelden zal jouw kindje te veel afgeleid zijn om te gaan slapen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Hoofdfoto: Marie Despeyroux on Unsplash
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie