Opvoeden van een baby
Het ouderschap is één van de mooiste ervaringen in het leven, maar het kan ook een hele uitdaging zijn. Het opvoeden van een baby vergt veel tijd, energie en geduld.
Het is belangrijk om zoveel mogelijk te leren over het ouderschap, zodat je je kind de best mogelijke zorg en opvoeding kunt geven. Er zijn veel verschillende benaderingen van opvoeden en wat voor het ene gezin werkt, werkt misschien niet voor het andere.
Vaak is experimenteren nodig om te vinden wat het beste werkt voor jou en je kind. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar om ouders te helpen hun weg te vinden in het ouderschap.
In dit artikel laten we zien wat er allemaal belangrijk is in de opvoeding van kinderen. lees je tips, opvoedmethoden maar ook valkuilen waar ouders snel in kunnen vallen.
- Wanneer begint de opvoeding
- Hoe voed je een baby op?
- Opvoeden is belangrijk
- Een goede opvoeding
- 7 Opvoedtips
- Tip 1: Geef aandacht
- Tip 2: Wees consequent
- Tip 3: Geeft het goede voorbeeld
- Tip 4: Ga nooit de strijd aan
- Tip 5: Blijf de rust bewaren
- Tip 6: Praat met je kindje
- Tip 7: Stel niet te hoge eisen
- 7 Opvoedvalkuilen
- Valkuil 1: Agressie
- Valkuil 2: Onduidelijkheid
- Valkuil 3: Meer dan 2x waarschuwen
- Valkuil 4: geen ruimte voor ontwikkeling
- Valkuil 5: Je partner afvallen in de opvoeding
- Valkuil 6: Omkopen van je kindje
- Valkuil 7: Baby vergelijken met andere baby’s
- Welke opvoedmethoden zijn er?
- Natuurlijk ouderschap
- Onvoorwaardelijk ouderschap
- Verbindend gezag & geweldloos verzet
- Wederzijds respect
- Omdenken in de opvoeding
- Hulp bij opvoeden
Wanneer begint de opvoeding
De eerste 6 maanden kan je eigenlijk nog niets fout doen qua opvoeding. Je kan je kleintje nog niet verwennen en het is vooral belangrijk om aandacht, voeding en tijd voor je kindje vrij te maken. Langzaam aan begint je kleintje zich te ontwikkelen. Je kindje begint meer te zien en de wereld om zich heen te ontdekken. Om de wereld beter te leren kennen zal je kindje gaan tijgeren om bij alles in de buurt te komen.
Je kleintje komt nu in de ontdekkingsfase van z’n leven.
Doordat alles dichterbij komt wordt het leven ineens een stuk interessanter. Ineens is er een afstandsbediening met knopjes waar je op kan drukken. Of staat er een bord eten voor je neus waar je mee kan spelen.
Natuurlijk is de ontdekkingsfase belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Maar het is wel belangrijk om al meteen met de opvoeding te beginnen.
Hoe voed je een baby op?
Vanaf het moment dat je kindje op ontdekkingstocht gaat is het belangrijk om met de opvoeding te beginnen. Je moet je kindje corrigeren bij negatief gedrag. Bijvoorbeeld als je kindje het keukenkastje ontdekt en alles eruit haalt. Of als er eten op tafel staat en het handje direct erin begint te graaien. En daar hoort natuurlijk ook bij om te belonen bij positief gedrag. Denk hierbij aan een compliment of een knuffel.
In het begin zal het toespreken van je kindje nog geen effect hebben. Je hebt het idee dat je kindje je niet begrijpt of luistert. Dit klopt, want je kindje kan het verband nog niet leggen. Maar dit betekent niet dat je het gedrag moet laten gaan. In het begin zal nee of niet doen nog niets betekenen. Maar door het elke keer te herhalen zal je baby op ten duur de connectie leggen. Dit heeft tijd nodig.
Het is daarom ontzettend belangrijk om het constant te blijven herhalen.
In het begin kan het best vermoeiend zijn om constant je kindje te corrigeren. Vooral omdat het geen effect lijkt te hebben. Maar het is belangrijk om te weten dat de aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kindje je wel begrijpen en stoppen met het keukenkastje leegtrekken of op de knopjes van de afstandsbediening drukken.
Opvoeden is belangrijk
Elke ouder wil z’n kindje de optimale ontwikkeling meegeven. De opvoeding draagt hieraan bij. Uiteindelijk draagt de opvoeding van je kindje er aan bij hoe hij of zij zich later gaat gedragen. Je kindje leert met een goede opvoeding zich zelfstandig te gedragen en uit te groeien tot een sociaal persoon.
Het is voor ouders belangrijk om op zowel positief als negatief gedrag te reageren.
Dit helpt bij ontwikkeling van je kindje. Natuurlijk wil je niet dat jouw kind straks gezien wordt als de schrik van de buurt. Of nog erger dat je kindje in de criminaliteit beland.
Elk kindje heeft regels en aandacht nodig. Het is belangrijk dat je kindje door opvoeding leert wat goed en minder goed is. Maar ook dat positief gedrag beloond wordt en negatief gedrag gestraft. Dit leer je kindje zelf aan met de juiste opvoeding.
Een goede opvoeding
Wat een goede opvoeding is, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Het is vooral belangrijk dat je een eigen draai in de opvoeding weet te vinden. Geen één kindje is hetzelfde en dingen die bij de één werken zullen bij de ander niet werken.
Er is wel één basisregel: straf negatief gedrag en beloon positief gedrag. Belonen kun je op diverse wijzen doen zoals een knuffel of een klein cadeautje. Zo’n cadeautje hoeft niet veel te kosten, op bol.com vind je al cadeautjes van een paar euro.
Maar er zijn wel opvoedtips die je kan gebruiken en valkuilen waarin je moet proberen niet te vallen. Als je de tips en valkuilen in de gaten houdt kan je voor een uitstekende opvoeding voor je kindje zorgen. Wij hebben alle tips voor je op een rijtje gezet. Maar uiteraard ook de valkuilen, zodat je hier niet meer in kan vallen.
In totaal hebben we 7 tips en 7 opvoedvalkuilen voor je verzameld:
7 Opvoedtips
Tip 1: Geef aandacht
Eén van de beste tips die we je kunnen geven is om aandacht aan je kindje te geven. Negatief gedrag is lang niet altijd een ontdekkingstocht van je kleintje. Het gaat vaak om een gebrek aan aandacht. Je kindje vraagt gewoon om aandacht en negatieve aandacht is helaas ook aandacht.
Voor werkende papa’s en mama’s is het soms best een uitdaging om privé en werk gescheiden te houden. Toch is het belangrijk dat als je thuis bent de aandacht 100% uitgaat naar je kindje.
Zet je telefoon desnoods uit en zorg ervoor dat je er voor je kindje bent!
Motiveer je kindje om positieve dingen te gaan doen in plaats van negatief gedrag te vertonen. Je zal merken dat als je kindje aandacht geeft je hier veel voor terugkrijgt. Je kindje zal zich niet langer meer negatief gedragen.
Moedig je kindje ook aan om positief gedrag te vertonen. Ga bijvoorbeeld samen z’n speelgoed opruimen en beloon hem voor elk blokje in de ton. Of ga samen naar de winkels en laat je peuter helpen met de boodschappen. Vol trots laat hij z’n eigen boodschappenwagen vol en je beloon je hem voor positief gedrag.
Uiteindelijk zal alle aandacht ervoor zorgen dat je kindje vanzelf zich positief gaat gedragen en niet meer gaat teruggrijpen naar negatief gedrag. Hou er wel rekening mee dat dit veel tijd gaat kosten, maar dit is het waard als je erin slaagt je kleintje rustig te krijgen.
Tip 2: Wees consequent
De tweede tip is een inkoppertje, maar wel ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je consequent bent in de opvoeding. Hierbij gaat het niet alleen om jezelf, maar ook papa en de oppas oma. Ga gerust eens een avond om de tafel met elkaar zetten. Geef aan wat je grenzen zijn en wat wel of niet mag. Dit gedrag mag ook bij opa of oma niet voorkomen.
Zorg er ook voor dat je een kleintje direct aanspreekt op negatief gedrag. Denk niet als het alweer gebeurt laat maar zitten het heeft toch geen nut. Maar blijf volhouden. Het duurt vooral bij jonge kinderen even voor de connectie gelegd wordt.
Maak ook duidelijke afspraken met je kindje. Bijvoorbeeld dat je kindje vijf minuten op de iPad mag voor het slapen gaan. Hou je hieraan en laat je kindje niet nog tien minuten doorgaan. Je hebt tenslotte een afspraak gemaakt en hier moet je aan houden.
Tip 3: Geeft het goede voorbeeld
Tip drie is zelf het goede voorbeeld geven als ouder. Kinderen zijn net papegaaien en nemen het gedrag van hun ouders over. Als je zelf staat te schelden in de auto bij het ophalen van de kinderen van school, dan nemen ze dit over. Jij bent als ouder het goede voorbeeld.
Als je verwacht dat je kindje alsjeblieft en dank je wel zegt, dan moet je dit zelf ook doen in de winkel. Ondanks dat het lijkt dat je kinderen je misschien negeren in de auto of winkel, letten ze wel degelijk op. Hou hier rekening mee als je positief gedrag wilt stimuleren.
Tip 4: Ga nooit de strijd aan
Tip vier is om nooit de strijd aan te gaan met je kindje. Zodra je kindje wat meer kan praten en communiceren gaan ze vaker de strijd met je aan. Ze zeggen dat het oneerlijk is wat je doet en blijven de discussie aangaan. Het is belangrijk dat je hier niet in meegaat.
Als je kinderen de strijd proberen aan te gaan kan je zeggen dat je het begrijpt dat het oneerlijk voelt, maar dat het de regels zijn. Als je kindje vervolgens blijft doorgaan negeer je kindje. Dit werkt vaak effectiever dan constant de discussie aangaan.
Tip 5: Blijf de rust bewaren
Tip vijf is om altijd je rust te bewaren tegenover je kindje. Natuurlijk kan jouw kleintje echt het bloed onder je nagels vandaan halen. Helaas hoort dit ook bij de opvoeding. Het is belangrijk om niet boos te worden want dit werkt averechts.
Wordt ook nooit agressief tegen je kindje. Je laat hiermee zien dat het normaal is om dingen met agressie op te lossen. Soms is het slim om net als je kindje even een time-out te nemen. Geef je kindje gerust die time-out en zoek zelf ook even een manier om te kalmeren.
Tip 6: Praat met je kindje
Tip zes is ontzettend belangrijk en dat is praat vooral met je kindje. Communicatie lijkt bij jonge kinderen nog niet echt mogelijk. Ze kunnen zelf nog niet echt met woorden communiceren. Toch is het belangrijk dat je het gesprek met ze aangaat.
Leg uit waarom iets niet mag of vraag je kindje waarom ze dit gedrag vertonen. Dit laatste kan verstandig zijn als je kindje goed terug kan praten. Door je kindje serieus te nemen voelt je kleintje zich beter begrepen. Dit geeft je kindje zelfvertrouwen en kan een nieuwe driftbui voorkomen.
Laat na afloop je kindje z’n excuses aanbieden en geef elkaar een dikke knuffel. Kom er daarna ook niet meer op terug. Dit hoofdstuk is voor nu afgesloten. Op deze manier leer je kinderen ook meteen normen en waarden bij te brengen. Praten is misschien belangrijker nog dan straffen omdat je kindje er echt iets van leert.
Tip 7: Stel niet te hoge eisen
Tip zeven is meer voor de ouders zelf. Stel vooral niet te hoge eisen aan je kindje. Verwacht niet van een kindje van 1,5 dat deze netjes met mes of vork gaat eten. Of dat je kleintje meteen begrijpt dat bepaalde dingen niet mogen.
7 Opvoedvalkuilen
Opvoeden is een leerproces voor zowel de ouders als het kindje. Het kost tijd om je kindje dingen bij te brengen. Door consequent te blijven en positief gedrag te belonen zal je kindje uiteindelijk zich leren te gedragen.
Valkuil 1: Agressie
De grootste opvoedvalkuil waar je echt niet in moet trappen is agressie en slaan. Het is logisch dat je het soms moeilijk vindt om jezelf te beheersen. Vooral als je kleintje opnieuw begint met een driftbui of het bloed onder je nagels haalt.
Maar door je kindje te slaan zorg je ervoor dat je het voorbeeld van agressie geeft. Je lost dingen op met agressie en dit kan je kindje gaan overnemen. Je kindje kan andere kinderen gaan slaan als hij z’n zin niet krijgt. Of hij kan jouw zelfs gaan slaan of schoppen. Tolereer dit niet en geef zelf het goede voorbeeld aan je kindje.
Valkuil 2: Onduidelijkheid
De tweede opvoed valkuil is dat de instructies niet duidelijk genoeg zijn. Je kindje heeft behoefte aan structuur en duidelijkheid vooral op jonge leeftijd. Ruim nu je spullen op is niet duidelijk genoeg. Je kindje snapt even niet waar hij moet beginnen. Vooral als het een grote bende geworden is.
Geef duidelijk aan welke spullen je kindje moet opruimen.
Zeg eerst ruim even je lego op. Je kindje snapt nu goed wat hij moet doen en zal sneller op opruimen overgaan. Deze valkuil is er natuurlijk niet alleen met opruimen, maar ook met andere zaken. Zorg ervoor dat je gewoon duidelijk bent in je opdrachten.
Valkuil 3: Meer dan 2x waarschuwen
De derde valkuil is dat je nooit meer dan twee keer een instructie moet geven. We zien het vaak gebeuren dat ouders zeggen dat ze de iPad afpakken als ze nog één keer dit gedrag vertonen. Vervolgens waarschuwen de ouders nog vijf keer voor ze actie ondernemen.
Als je aangeeft dat er straf komt als er niet direct verbetering komt, dan moet je ook straffen als het moment daar is. Dit is natuurlijk een valkuil omdat je geen gedoe wilt. Toch is het heel belangrijk om hierin consequent te blijven.
Valkuil 4: geen ruimte voor ontwikkeling
De vierde valkuil is dat we soms geen ruimte voor ontwikkeling openlaten voor ons kleintje. Het is belangrijk dat je niet te strak je kindje gaat opvoeden. Je kindje moet zich ook leren ontwikkelen en hier hoort het maken van fouten bij.
Als er te weinig ruimte is om fouten te maken, dan blijft je kindje ook achter in de ontwikkeling. Je merkt ook dat je kindje heel erg van jouw afhankelijk wordt. Alles wordt tenslotte al voor je kindje uitgekauwd. Zorg er dus voor dat je kindje ook de ruimte heeft om fouten te maken.
Valkuil 5: Je partner afvallen in de opvoeding
De vijfde valkuil is een gevaarlijke om mee te maken. Soms ben je het niet helemaal eens hoe je partner iets aanpakt. Of hoe opa of oma je kind behandelen. Het is belangrijk dat dit besproken wordt, maar niet waar het kind bijstaat.
Laat jouw partner het op dit moment op zijn manier oppakken en sta je partner bij. Bespreek daarna als je kindje op bed ligt dat je dit liever niet zo aanpakt. Maar val je partner echt nooit af waar je kindje bij is. Je geeft daardoor je kindje het idee dat hij of zij niet naar oma of je partner hoeft te luisteren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.
Valkuil 6: Omkopen van je kindje
Valkuil zes is een verleiding waar veel ouders voor vallen. Dit is het omkopen van je kind. Het lijkt soms wel te helpen als je kindje omkoopt. Maar helaas kan het je kindje ook aanmoedigen om jouw te manipuleren.
Je gaat je kindje steeds vaker omkopen en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je kindje verwacht ineens standaard een tegenprestatie van jouw kant in ruil voor luisteren of goed gedrag. Dit is niet de bedoeling van een goede opvoeding. Val dus nooit voor deze valkuil en koop je kindje niet om.
Valkuil 7: Baby vergelijken met andere baby’s
Valkuil zeven. Wat je echt nooit mag doen is je kindje vergelijken met anderen. Ouders neigen al snel om te zeggen ja maar je broertje doet het wel goed. Of kijk dat kindje eens goed luisteren, dat zou jij ook kunnen doen. Deze uitspraken hebben een grote impact op een jong kindje. Helaas is het geen positieve impact. Je kindje kan er onzeker en een minderwaardigheidsgevoel door ontwikkelen.
Welke opvoedmethoden zijn er?
Er zijn verschillende opvoedmethodes die je kan gebruiken voor het opvoeden van je kindje. Helaas is het niet zo dat alle opvoedmethodes even goed werken. Sommige methodes werken effectiever, dan andere opvoedmethodes.
Als ouder twijfel je eigenlijk elke dag aan de opvoedmethode die je gebruikt. Dit kunnen we goed begrijpen. Soms kan het bij je kindje effectiever zijn om een andere opvoedmethode te gebruiken. We hebben de 5 meest gebruikte opvoedmethoden op een rijtje gezet.
1. Natuurlijk ouderschap
Een bekende opvoedmethode uit Amerika is natuurlijk ouderschap. Kinderarts William Sears bedacht deze opvoedmethode. In het Amerikaans wordt de methode Attachment Parenting genoemd. Bij deze opvoedmethode staat de vertrouwensband tussen ouder en kind centraal.
Volgens William Sears is de enige echte ervaringsdeskundige van een kind z’n eigen ouders. De eigen ouders kennen hun kindje als beste en weten wat hun kleintje nodig heeft. Maar in het begin moet zo’n band met je kindje nog ontstaan.
William Sears vindt het daarom belangrijk dat er gewerkt wordt aan een vertrouwensband tussen de ouders en het kindje. Hoe beter de band en hechting tussen de ouders is, hoe beter de signalen van het kindje door de ouders begrepen worden.
In het begin is het voor ouders nog onmogelijk om direct door te hebben welk huiltje bedoelt is voor voeding en welke voor aandacht. Je moet je kindje eerst goed leren kennen. Als je hierin slaagt pik je sneller de signalen op en weet je hoe je op behoeftes moet inspelen.
In de praktijk zijn er een aantal handvaten om de band tussen jouw en je kleintje te versterken. Deze handvaten zijn door William Sears beschreven in z’n eigen handboek.
Eén van de handvaten is dat er veel tijd en energie gestoken moet worden in de band met het kindje na de geboorte.
Probeer direct na de geboorte tijd vrij te maken voor huid-op-huid contact. Doe dit zowel met de moeder als de vader.
Op deze manier heeft het kindje alle zintuigen open om met de ouders contact te leggen. Koester vooral het eerste moment van kennismaking met je kindje. Het is mogelijk om dit ook aan te geven in je bevallingsplan.
Het tweede handvat is om direct te reageren op huilen bij een baby.
Huilen is voor jouw kindje een manier om te communiceren. Zorg er ook voor dat je kindje nooit alleen is als je kindje huilt. Dit geeft voor jouw kindje een signaal van vertrouwen.
Bij natuurlijk ouderschap als opvoedmethode is ook borstvoeding van belang. Hiermee bevorder je de hechting tussen de moeder en de baby. Bij borstvoeding zorg je ook voor huid-op-huid contact.
Nog een tip bij deze opvoedmethode is om je kindje zoveel mogelijk bij je te dragen.
Dit doe je in een draagdoek. Voor jouw kindje geeft dit het gevoel dat ze weer terug is in de baarmoeder. Daarnaast heb je handen even vrij en je kindje toch dichtbij je.
Probeer ook scheiding zoveel mogelijk te vermijden en met een co-sleeper het kindje bij je in de buurt te laten slapen. Voor jonge baby’s is de behoefte aan aandacht en liefde ontzettend belangrijk.
Er komt een moment dat je kindje ouder wordt en gecorrigeerd moet worden. Bij deze opvoedmethode is het belangrijk dat dit gebeurt op een positieve manier. Je kindje ontwikkelt zo empathie voor de ouders en anderen.
Het is wel belangrijk dat je ook bij deze opvoedmethode duidelijk je grenzen aangeeft en eventueel het geheel stuurt. Daarbij is bij natuurlijk ouderschap belangrijk dat er altijd balans is in het gezin en jullie samen van elkaar genieten.
Als je kindje ouder wordt is het ook belangrijk om goed te luisteren. Probeer met elkaar te communiceren over problemen of ongenoegen. Laat merken dat je een probleem begrijpt en probeer zonder geweld of woede conflicten op te lossen.
Dit hoort bij natuurlijk ouderschap.
Overigens is het niet zo dat je bij natuurlijk ouderschap je kindje altijd z’n zin geeft. Het is vooral belangrijk dat je kindje leert om verbaal z’n behoeftes te uiten en leert praten over problemen. Dit helpt zeker bij de ontwikkeling van een sociaal kind met veel zelfvertrouwen in het leven.
2. Onvoorwaardelijk ouderschap
Een andere populaire opvoedmethode is onvoorwaardelijk ouderschap. Hierbij draait het niet om het straffen van je kindje, maar houden van je kindje zoals die is. De nadruk van deze opvoedmethode ligt op het laten zien dat je van je kindje houdt.
Dr. Alfie Kohn is de bedenker van deze opvoedmethode en schreef er meerdere boeken over. De opvoedmethode is uitgewerkt vanuit meerdere uitgangspunten. Een aantal van deze uitgangspunten leggen we hier uit.
Eén van de uitgangspunten is dat je als ouder geen voorwaarden mag hebben. Veel ouders hebben voorwaarden bijvoorbeeld dat kinderen hun bordje moeten leeg eten. Volgens Dr. Alfie Kohn betekent dit eigenlijk dat je pas positieve aandacht krijgt als je gewenst gedrag vertoond.
Maar liefde van ouders moet standaard zijn en niet verdiend worden met voorwaarden.
Een ander uitgangspunt is dat je met je kinderen moet samenwerken. Samen moeten jullie er iets van maken. In plaats van te straffen of gedrag te dwingen, moeten jullie samenwerken om conflicten op te lossen.
Een ander belangrijk uitgangspunt is intrinsieke motivatie. Dit betekent dat ze kinderen proberen te motiveren om zelf dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld om zelf de kamer op te ruimen.
Het is volgens Dr. Alfie Kohn veel belangrijker om goed met je kindje te communiceren in plaats van een time-out. Probeer met je kindje te praten om te achterhalen waarom er negatief gedrag vertoond wordt. Probeer vervolgens een oplossing voor z’n problemen te bedenken.
Hou er ook rekening mee dat kinderen meer begrijpen, dan je zou denken. Vaak denken ouders dat je bij jonge kinderen geen grenzen kan stellen. Maar volgens onvoorwaardelijk ouderschap kan dit wel zolang ze het maar begrijpen. Als kinderen grenzen begrijpen respecteren ze sneller. Probeer daarom hierover te communiceren.
Kijk ook goed of jouw grenzen wel realistisch zijn. Kan je van een kindje van 2 wel verwachten dat hij z’n bordje netjes leeg eet? Of dat je kindje van 4 zelfstandig z’n kamer opruimt. Neem je eigen grenzen dus goed onder de loep voor je ze aangeeft aan je kindje.
3. Verbindend gezag & geweldloos verzet
Deze opvoedmethode wordt Verbindend Gezag & Geweldloos Verzet genoemd. Bij probleemgedrag moet je denken aan extreem gedrag zoals weglopen, drugs, geweld en weigering van naar school gaan.
De eerste neiging van ouders bij kinderen met probleemgedrag is door te gaan straffen. Maar dit is bij probleemgedrag juist niet de oplossing. Vaak zijn de kinderen tegendraads tegen ouders die de baas willen spelen. Dwinggedrag gaat hier geen oplossing voor bieden.
Met deze opvoedmethode kan je de problemen aanpakken.
Eén van de uitgangspunten is om positief contact met je kind te zoeken. Veel ouders hebben geen zin om leuke dingen met hun vervelende puber te doen. Ze zouden het niet verdiend hebben. Maar het kan ook verzoenend werken om juist iets leuks te gaan doen. Een activiteit die past bij de interesses van je puber.
Daarnaast is een uitgangspunt dat er geweldloos verzet getoond wordt tegen het gedrag van je kind. Als ouder reageer je al snel boos of met straf als je kindje of puber negatief gedrag vertoond. Het is belangrijk om hier niet aan toe te geven. Probeer in plaats van te straffen een oplossing voor het probleem te bedenken. Geef niet toe dat je kindje goed bezig is, maar praat met je puber of kindje over het probleem.
Heb je het gevoel dat je nu niet redelijk kan reageren? Stel een gesprek dan even uit en koel allebei even af. Ga pas later het gesprek aan over bepaalt gedrag met je kind.
Uiteindelijk zal een rustig gesprek een veel beter effect hebben.
Biedt je kindje ook een verzoeningsoffer aan. Bijvoorbeeld door een kop thee te brengen met een koekje voor je het gesprek aangaat. Of maak een keer het favoriete eten van je kindje klaar.
Helaas kan een probleemkind veel schade binnen een gezin veroorzaken. Het kan daarbij fijn zijn om sociale steun te zoeken bij je andere ouders. Er zijn verschillende organisaties waarbij je hiervoor terecht kan.
4. Wederzijds respect
Een andere opvoedmethode waar je gebruik van kan maken is de Gordon methode. Bij deze methode ben je als ouder gelijkwaardig aan je kindje. Het gaat hierbij om wederzijds respect. De opvoedmethode werd bedacht door Thomas Gordon. Hij was een Amerikaans psycholoog die de relatie tussen ouders en kinderen onderzocht.
Vanuit de gordon methode wordt er niet alleen rekening gehouden met de behoefte van het kindje, maar ook van de ouders. Het ouderschap brengt een grote verantwoording met zich mee. Thomas Gordon vindt dat je als ouder ook tijd en ruimte moet maken voor je eigen behoeftes.
Als je geen ruimte maakt voor je eigen behoeftes, dan loopt de emmer vol en kan je het ouderschap niet meer aan. Het is belangrijk dat niet alleen kinderen hun behoeftes aangeven, maar ook ouders. Kinderen hebben pas echt steun aan hun ouders als ze goed in hun vel zitten.
Bij deze opvoedmethode draait het voornamelijk om behoeftes. Ook naar de behoeftes van een kindje zijn belangrijk. Soms ontstaat negatief gedrag omdat je eerder niet naar de behoeftes geluisterd hebt. Je kindje had het al aangegeven dat er behoefte was aan aandacht of honger.
Het derde uitgangspunt geeft aan dat de band tussen een ouder en kind bepaalt wordt door de manier waarom omgegaan wordt met het gedrag van een kindje. Welk gedrag is acceptabel en welk gedrag is niet acceptabel? Soms is het belangrijk om gedrag van een kindje te accepteren omdat het erbij hoort.
Stel je kindje heeft een driftbui omdat hij het allemaal even niet meer begrijpt. Dit hoort erbij en het is niet goed om hier als ouder boos over te worden. Kijk dus goed welk gedrag acceptabel is en welk gedrag niet acceptabel is.
Als blijkt dat je kindje gedrag vertoond dat niet acceptabel is, dan is goede communicatie van belang. Probeer begrip richting je kindje te tonen en uit te leggen dat je het begrijpt, maar geef ook aan dat het niet kan. Probeer een oplossing aan je kindje te bieden en ontken het probleem neemt.
Een goede communicatie is de sleutel volgens de Gordon methode. Probeer je kindje altijd goed te observeren en zorg ervoor dat je de juiste oplossing biedt. Kijk goed naar de behoefte van je kindje en probeer hierop in te spelen met een oplossing om het probleem op te lossen.
5. Omdenken in de opvoeding
De laatste populaire opvoedmethode heet omdenken in de opvoeding. Het gedrag van een kindje wordt vaak als een probleem gezien dat opgelost met worden. Bij omdenken in de opvoeding wordt het gedrag niet als een probleem gezien, maar als een mogelijkheid.
Berthold Gunster bedacht de opvoedmethode en schreef er zelfs meerdere boeken over voor ouders die zijn systeem willen toepassen. Vaak blijkt volgens Gunster namelijk niet dat het kind het probleem is, maar de ouders. De ouders houden probleemgedrag onbewust in stand.
Daarnaast geeft de methode van Gunster aan dat geen één mens hetzelfde is qua karakter en manier van denken. Daarom vraagt het opvoeden van een kindje om creativiteit.
Het is belangrijk om je manier van opvoeden aan te passen aan de behoeften van je kindje.
Voor elk kindje moet een strategie op maat bedacht worden volgens de opvoedmethode van Gunster. Hierbij moet de focus liggen op de basale gevoelens van je kindje. Wat wil je kindje nu echt met z’n gedrag bereiken?
Daarnaast vindt Gunter het belangrijk dat ouders vooral naar het nu kijken en niet de toekomst. Veel opvoedmethodes richten zich op de opvoeding naar een volwassenen. Wat wil je in de toekomst voor je kindje? Laat dit vooral los en focus je op je kindje vandaag de dag.
Probeer de gebreken van je kind te zien als een talent en een kans. Stel je kindje is koppig en je wil dit afleren. Je zal er in de praktijk op stuiten dat je kindje alleen maar meer koppig wordt.
Als je in plaats daarvan het gedrag negeert zal je merken dat je kindje minder koppig wordt. Zie het vooral niet als een probleem, maar een stukje karakter van je kindje.
Hulp bij opvoeden
Het kan zijn dat je hulp nodig hebt bij het opvoeden. Gewoon, omdat je het even niet weet, of omdat het boven je pet groeit. Misschien ben je alleenstaande ouder of zijn er problemen met de gezondheid van jouw of je kindje. Weet dan dat je het nooit helemaal alleen hoeft te doen. Probeer hulp te vragen bij het opvoeden van je kindje. Vraag hulp van familie of vrienden en als dat niet lukt, hebben we een artikel voor je voor hulp bij opvoeden.
Geef een reactie