Tandjes baby – Dit is wat je zeker moet weten
Het krijgen van tandjes is geen prettige ervaring voor een baby. Daarom met je goed voorbereid zijn op de symptomen en wat je er tegen kan doen.
Feiten over tandjes bij een baby.
- Tandjes kunnen aanzienlijke pijn veroorzaken bij baby’s. Het krijgen van tandjes bij een baby is het proces waarbij de tandjes van een baby uitbarsten of door het tandvlees heen breken. Dit begint over het algemeen voor tussen de 6 en 24 maanden.
- Symptomen van de tandjes zijn onder andere prikkelbaarheid, teder en gezwollen tandvlees en wanneer de baby voorwerpen of vingers in de mond wil plaatsen om het ongemak te verminderen. Koorts, hoesten, diarree en verkoudheidsverschijnselen komen niet voor wanneer een kind tandjes krijgt.
- Pijnstillers zoals paracetamol zetpillen geven over het algemeen verlichting van de symptomen. Raadpleeg hiervoor eerst je arts.
- Medicijnen die benzocaïne bevatten kunnen ernstige en mogelijk dodelijke bijwerkingen veroorzaken en moeten niet worden gebruikt voor de behandeling van de symptomen bij het krijgen van tandjes.
Inhoudsopgave
Wanneer komen tandjes bij een baby?
Het begin van de bijtsymptomen gaat meestal enkele dagen vooraf aan de uitbarsting van een tand. Terwijl de eerste tand van een baby tussen de 4 en 10 maanden oud kan verschijnen, barst de eerste tand meestal uit op de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Sommige tandartsen hebben een familiepatroon van “vroege”, “gemiddelde” of “late” bijters opgemerkt.
Een relatief zeldzame aandoening, “geboortetanden”, beschrijft de aanwezigheid van een tand op de dag van de geboorte. Dit komt ongeveer voor bij één op de 2.000-3.000 baby’s.
Meestal is deze enkele en vaak enigszins misvormde tand een unieke gebeurtenis bij een normale baby. Zelden komt het voor dat een tandje bij de geboorte van de baby samen gaat met andere aandoeningen.
Als de mogelijkheid van een syndroom bestaat, kan overleg met een kinderarts nuttig zijn. De geboortetand is vaak los en wordt vaak voordat de baby het ziekenhuis verlaat weggehaald.
Wat zijn de tekenen en symptomen van tandjes bij een baby?
Doorkomen van tandjes bij een baby worden over het algemeen geassocieerd met tandvlees en kaakklachten, omdat de tandjes van het kind zich voorbereiden op een uitbarsting van het tandvlees.
Als de tand onder het oppervlak van het tandvlees beweegt, kan het gebied enigszins rood of gezwollen lijken. Soms is er een met vloeistof gevuld gebied te zien dat lijkt op een “blaar” dat over het tandje heen zit.
Sommige tanden kunnen gevoeliger zijn dan andere wanneer ze uitbarsten. De grotere kiezen kunnen meer ongemak veroorzaken doordat ze door hun grotere oppervlak niet door het tandvlees heen kunnen gaan.
Tandjes kunnen de volgende symptomen veroorzaken:
- Extra kwijlen
- Verminderde slaap door het ongemak bij het tandvlees
- Weigering van voedsel door pijn in het kauw gebied
- Het brengen van de handen naar de mond
- Zachte uitslag rond de mond door huidirritatie als gevolg van overmatig kwijlen
Belangrijk is dat het doorkomen van de tandjes niet gepaard gaan met de volgende symptomen:
- Koorts
- Diarree, loopneus, en hoesten
- Onrust bij de baby
- Eczeem over het lichaam
Kunnen tandjes koorts veroorzaken bij baby’s?
Hoewel grootmoeders hier verschillende meningen over hebben, heeft onderzoek niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen het doorkomen van de tandjes en koorts.
Echter kunnen virale infecties, die vaak onafhankelijk van elkaar en gelijktijdig met tanduitbarstingen optreden, koorts veroorzaken.
Wordt overgeven veroorzaakt door tandjes bij baby’s?
Het proces van de tandjes heeft geen verband met het overgeven. Zoals verschillende kinderartsen hebben opgemerkt: Het doorkomen van de tandjes veroorzaakt geen koorts, loopneus, hoest of diarree.
In welke volgorde komen tandjes bij een baby?
Hieronder volgt de algemene volgorde van de uitbarstingen van de melktanden:
- Centrale snijtanden: 6-12 maanden oud
- Zijdelingse snijtanden: 9-16 maanden oud
- hoektanden: 16-23 maanden oud
- Eerste kiezen: 13-19 maanden oud
- Tweede maal molaren: 22-24 maanden oud.
Tussen 6 en 12 jaar oud, degenereren de wortels van deze 20 “baby”-tanden, waardoor ze kunnen worden vervangen door 32 permanente “volwassen” tanden. De derde kiezen (“verstandskiezen”) hebben geen voorafgaande “baby”-versie en barsten over het algemeen uit in het midden tot laat in de puberteit. Doordat deze verstandskiezen vaak scheef groeien, worden ze vaak verwijderd.
Wanneer moet je de kinderarts bellen voor tandjes bij baby’s?
Omdat tandjes zo vaak voorkomen en andere symptomen zoals koorts, drukte en diarree ook vaak voorkomen, kunnen beide aandoeningen vaak tegelijkertijd optreden. Andere ziekten of aandoeningen (zoals virale infecties) veroorzaken vaak de koorts, kieskeurigheid en/of neusverstopping bij hoest en diarree.
Het is belangrijk om contact op te nemen met een arts als deze of andere symptomen verontrustend lijken. Ga er niet van uit dat het er allemaal bij hoort.
Welke medicijnen zijn veilig om te gebruiken voor de behandeling van pijn bij de tandjes van baby’s?
Er zijn enige meningsverschillen over het gebruik van medicijnen bij een baby.
Medicijnen die op het tandvlees kunnen worden geplaatst
Hoewel sommige ouders actuele geneesmiddelen goedkeuren, hebben studies niet perse het voordeel van medicijnen aangetoond. Er wordt vooral afgeraden om medicijnen te gebruiken die Benzocaïne bevatten.
Benzocaïne is het hoofdingrediënt van veel bijtsprays en gels die verkocht worden. Het kan een bijwerking veroorzaken die de rode bloedcellen beperkt om zuurstof door het lichaam te transporteren.
Deze ontwikkeling kan ernstige tot dodelijke gevolgen hebben. Personen die methemoglobimenie ontwikkelen worden bleek, licht in het hoofd, verward en kortademig.
Een snelle hartslag komt ook vaak voor. Een dergelijke bijwerking kan zich ontwikkelen bij de eerste blootstelling of na meerdere blootstellingen aan benzocaïne.
Elke baby die dergelijke symptomen heeft na blootstelling aan benzocaïne moet onmiddellijk medische hulp zoeken bij de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp. Hier kunnen ze een medicijn gebruiken om bijwerkingen tegen te gaan.
Medicijnen die via de mond worden ingenomen om de pijn van tandjes te verminderen
Een kinderparacetamol al dan niet in zetpil kan helpen bij pijn. Paracetamol zetpillen mogen niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 3 maanden. Medicijnen moeten alleen worden gebruikt voor de paar keer dat andere methoden van thuiszorg niet helpen. En lees altijd de bijsluiter.
Wat zorgt nog meer voor verlichting van de pijn bij tandjes van een baby
Een baby met tandjes voelt zich vaak beter als er zachte druk op het tandvlees wordt uitgeoefend. Daarom raden veel artsen aan om het tandvlees zachtjes in te wrijven met een schone vinger of het kind te laten bijten op een schoon washandje.
Als de pijn lijkt te leiden tot voedingsproblemen, kan soms een ander gevormde tepel of het gebruik van een beker het ongemak verminderen en de voeding verbeteren. Koude voorwerpen helpen vaak ook om de ontsteking te verminderen.
voorzichtig met langdurig contact van zeer koude voorwerpen op het tandvlees. Stop nooit iets in de mond van een kind (ook geen bijtkoekjes) waardoor het kind zou kunnen stikken.
Homeopathische preparaten voor bijtringen moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken, omdat de zuiverheid en de concentratie van de ingrediënten niet gegarandeerd zijn.
Hoe zorg je voor de nieuwe tandjes van je baby?
De mondhygiëne kan al voor de uitbarsting van de eerste tand beginnen. Twee keer per dag het tandvlees reinigen is effectief en eenvoudig.
Verder is het tandenpoetsen vanaf de eerste tandjes essentieel. Er zijn speciale babytandenborstels verkrijgbaar om gemakkelijk de eerste tandjes te poetsen. Poets de tandjes bij voorkeur 1 keer per dag, in de avond na de laatste voeding en dus voor het slapengaan.
Moet je fluoride tandpasta gebruiken bij babytandjes
Het antwoord is ja. Fluoride beschermt de tanden tegen gaatjes. Gebruik altijd speciale babytandpasta. Deze tandpasta hoeft niet gespoeld te worden en bied zo lang bescherming.
De beste combinatiedeals
Wat kan je beter voorkomen bij baby’s met tandjes
Zuigelingen en kinderen mogen nooit een flesje meenemen naar hun wieg of bed. Moedermelk, koemelk, sojamelk en sap kunnen allemaal in verband worden gebracht met de vorming van gaatjes.
Inname van kleverig fruit (zoals rozijnen) of ander voedsel dat zwaar beladen is met suiker (zoals snoep) wordt ook geassocieerd met een toename van de vorming van gaatjes.
Wanneer moet mijn baby voor het eerst naar de tandarts?
Het wordt aangeraden de eerste keer een tandarts te bezoeken als je baby 1 jaar oud is. Op zijn laatste moet je na 3 jaar naar de tandarts. Mocht je eerder bepaalde dingen opmerken op de tandjes van je baby dan moet je natuurlijk eerder gaan.
Geef een reactie