Thuis echo
Het moment dat je als ouders weet dat je zwanger bent, wil je vaak al van alles weten. Jullie zijn waarschijnlijk ontzettend benieuwd hoe jullie kleintje eruit ziet. Voordat je weet hoe je kindje er echt uitziet, zullen jullie echt moeten wachten tot de baby is geboren. Wel kunnen jullie op een andere manier al kennis maken met jullie baby. Het kijken naar beelden van je baby en het luisteren naar het hartje kunnen hier al heel goed bij helpen.
Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten dat er een echo gemaakt wordt van je baby. Er gaan vaak weken overheen voordat je weer een echo kunt laten maken. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om ook thuis een echo te kunnen maken van je ongeboren kindje. Wel is het belangrijk om hierbij te vermelden dat het om een pretecho gaat en niet om een medische echo. Voor een medisch echo moet je altijd naar de verloskundige op de praktijk of naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. De standaard echo afspraken die je tijdens de zwngerschap hebt zijn:
Echo apparaat kopen
Tegenwoordig zijn er verschillende echo apparaten voor thuis beschikbaar. Het is altijd belangrijk om eerst goed uit te zoeken welk apparaat het meest betrouwbaar is voordat je een echo apparaat koopt. Er is ook de mogelijkheid om een echo apparaat te huren.
Er wordt vaak de vraag gesteld of het gebruik van een echo apparaat veilig is. Het antwoord hierop is ja. Zoals hierboven staat beschreven is het wel belangrijk om een goed en veilig apparaat te kopen. Het gebruikt aantal geluidsgolven in een apparaat voor thuis is lager dan in het ziekenhuis. De geluidsgolven in het echo apparaat worden omgezet in beeld. Besef wel dat de beeldkwaliteit van een thuis echo niet zo scherp zal zijn als een echo apparaat in het ziekenhuis.
Zelf echo maken
Voordat je zelf een echo wilt gaan maken is het belangrijk om de bijgesloten handleiding goed te bekijken. Vaak zit er ook een instructiefilmpje bij. Hierin staat precies beschreven hoe je de beste beelden kunt krijgen en waar je de probe moet plaatsen. Het is in ieder geval van belang dat je op een plek gaat liggen waar je je goed kunt ontspannen. Zorg er ook voor dat je voldoende gel gebruikt voordat je de probe op je buik plaatst. Met de meeste echo apparaten kun je een 2D echo maken. Je zal niet iedere keer hetzelfde zien. Dit ligt ook maar net aan de ligging van de baby. Vóór de twintig weken heb je veel kans om de hele baby in beeld te krijgen. Na deze twintig weken is je baby te groot om je baby helemaal in beeld te krijgen. Wel kun je specifiek op zoek gaan naar bepaalde lichaamsdelen van je kleintje. Denk bijvoorbeeld aan een armpje, beentje, oortje, etc.
Gemiddeld kun je met een thuis apparaat ongeveer 3 opnames per dag maken. Vaak kunnen de beelde ook opgeslagen worden, zodat je het later nog eens terug kunt kijken.
Het blijft belangrijk dat jullie onthouden dat het gebruik van een echo apparaat voor thuis uitsluitend is bedoeld om samen met je partner of gezin te genieten van de leuke beelden in je buik. Je kunt verder geen metingen doen. Ga hiervoor altijd langs bij de verloskundige of gynaecoloog.
Echo doppler
Er zijn ook redenen om ervoor te kiezen om geen echo apparaat in huis te halen. Op het moment dat je de baby niet goed in beeld krijgt, kun je je als ouders ongerust maken. Het is dan altijd belangrijk om de verloskundige te bellen om advies te vragen.
Een andere manier om toch in contact te komen met je baby en om te horen hoe het hartje klinkt, is het aanschaffen van een echo doppler zeker een goed optie. Het gebruik van een goede doppler is volkomen veilig voor jou en je baby. Zeker tijdens risicovolle zwangerschappen willen vrouwen vaak extra in de gaten houden hoe die kleine het in de buik doet. Het gebruik van een doppler kan hierbij helpen. Het gebruik van een doppler kan vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap. Er zijn dopplers waarbij het hartje al eerder te horen is met een doppler echo voor thuis. Dit is bij iedere vrouw verschillend. Daarom wordt aangeraden om dit vanaf 14 weken te doen, zodat je je niet ongerust maakt als je het hartje nog niet eerder kunt horen.
Geef een reactie