Koffie tijdens zwangerschap – Mag het en wat zijn de risico’s?
Een veelgestelde vraag is of je koffie mag drinken tijdens de zwangerschap Het antwoord hierop is simpel. Ja, je kunt nog steeds af en toe een kopje koffie drinken tijdens je zwangerschap. Zorg er wel voor dat je niet meer dan 200mg cafeïne in een dag hebt. Dat is ongeveer twee mokken oploskoffie of een mok filterkoffie.
Als je regelmatig meer dan 200mg cafeïne per dag drinkt terwijl je zwanger bent, heb je een hoger risico om een baby te krijgen met een laag gewicht bij de geoorte. Baby’s met een laag geboortegewicht hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als ze ouder worden.
Er zijn ook aanwijzingen dat het regelmatig drinken van veel koffie tijdens de zwangerschap het risico op een miskraam verhoogt. Het risico is echter nog steeds laag.
De limiet van 200mg omvat alle bronnen van cafeïne, dus naast koffie moet je ook thee (inclusief groene thee), cola, energiedranken en chocolade erbij op tellen. Wees extra voorzichtig als je ergens koffie gaat drinken, want je favoriete koffieshop serveert waarschijnlijk koppen koffie met veel meer caffeïne dan de koppen koffie die je thuis maakt.
Feiten over Caffeïne
- Cafeïne is een stimulerend middel. Doordat cafeïne een stimulerend middel is, verhoogt het je bloeddruk en hartslag. Dit is beiden niet goed voor de zwangerschap.
- Cafeïne verhoogt ook de frequentie waarop je naar de wc moet gaan. Dit veroorzaakt een vermindering van het vochtgehalte in je lichaam en kan leiden tot uitdroging.
- Cafeïne komt via de placenta naar je baby. Hoewel je de hoeveelheden cafeïne die je je lichaam voedt misschien wel aankan, kan je baby dat niet. De stofwisseling van je baby is nog steeds aan het rijpen en kan de cafeïne niet volledig verwerken.
- Cafeïne kan ook leiden tot veranderingen in het slaappatroon van je baby of een verslechterd bewegingspatroon in de latere stadia van de zwangerschap. Vergeet niet dat cafeïne een stimulerend middel is en zowel jou als je baby wakker kan houden.
- Cafeïne zit in meer dan alleen koffie. Cafeïne is niet alleen te vinden in koffie, maar ook in thee, frisdrank, chocolade en zelfs in sommige vrij verkrijgbare medicijnen die hoofdpijn verlichten. Wees je bewust van wat je consumeert.
Hoeveelheid caffeïne in koffie
Het cafeïnegehalte van espresso’s en koffies op basis van espresso’s, zoals cappuccino’s en lattes, kan afhangen van de specifieke koffie. Het caffeïne gehalte kan variëren 50mg tot wel 300mg per espresso.
Welke koffie je kan drinken tijdens de zwangerschap
Als je cafeïne moet minderen, schakel dan over van filterkoffie naar oploskoffie, omdat deze iets minder cafeïne bevat. Je kunt de hoeveelheid caffeïne ook minder maken door slechts een halve theelepel koffie per mok te gebruiken.
Ook cafeïnevrije koffie is een goede en veilige optie en smaakt bijna hetzelfde als gewone koffie. Je kunt jezelf misschien voor de gek houden dat je een cafeïneslag krijgt! Vergeet niet dat, ook al heeft het cafeïne, je kopje koffie zorgt ook voor vocht. Als je besluit om geen koffie meer te drinken tijdens de zwangerschap, zorg ervoor dat je het vervangt door voldoende water te drinken.
Feitjes over koffie
Lees hieronder een aantal feitjes die je moet weten over het drinken van koffie tijdens de zwangerschap.
Cafeïne veroorzaakt geboorteafwijkingen tijdens de zwangerschap.
Talrijke studies op dieren hebben aangetoond dat cafeïne geboorteafwijkingen, vroeggeboorte, verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico van laag geboortegewicht van nakomelingen en andere problemen met de voortplanting kan veroorzaken.
Er zijn geen sluitende studies gedaan op mensen; het is echter nog steeds beter om op veilig te spelen als het gaat om onduidelijke studies.
Cafeïne veroorzaakt onvruchtbaarheid
Sommige studies hebben een verband aangetoond tussen een hoog cafeïnegebruik en een vertraagde bevruchting. Een zwangere vrouw zou geen enkele cafeïne mogen consumeren. Deskundigen hebben verklaard dat een matige caffeïne consumptie geen negatief effect heeft op de zwangerschap. De definitie van matig varieert van 150 mg – 300 mg per dag. Het is nog steeds het beste om caffeïne zoveel mogelijk te vermijden tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.
Conclusie
Er gaan veel verschillende fabeltjes rond, maar je mag dus een gematigde hoeveelheid caffeïne drinken tijdens de zwangerschap. Natuurlijk blijft water nog steeds de beste oplossing voor jou en je baby.
Geef een reactie