Heeft mijn baby koorts? Deze symptomen moet je leren herkennen
Heeft mijn baby koorts? Dit is een vraag die ouders zichzelf vaak stellen. Koorts bij baby’s is een grote zorg voor ouders, hoewel koorts op zichzelf niet persé gevaarlijk hoeft te zijn. Koorts betekent dat het lichaam van je baby een andere infectie bestrijdt.
Verkrijgbaar bij
Wanneer is koorts een reden tot zorg en hoe kun je een baby met koorts troosten? Ouders kunnen zich zorgen maken als ze merken dat een baby koorts heeft. Hoewel koorts een teken is van een gezond immuunsysteem.
Pasgeborenen hebben alleen een kwetsbaarder lichaam en daardoor kan koorts wijzen op een ernstige infectie.
Hieronder wordt uitgelegd wat de oorzaken zijn van koorts bij je baby en wanneer je naar een dokter moet gaan. Ook leggen we uit hoe je je baby met koorts kan verzorgen.
Koorts herkennen bij een baby
Als een baby koorts heeft dan betekent dit niet meteen dat hij of zij ook ziek is. Het is namelijk zo dat baby’s minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen.
Wanneer je de temperatuur van een baby gaat meten dan kan je het beste een rectale thermometer gebruiken voor de meest nauwkeurige resultaten.
Of een baby koorts heeft dat hangt af van de manier waarop je de lichaamstemperatuur van je baby meet.
Je baby heeft koorts wanneer:
- Rectale thermometer: als het boven de 38 graden is.
- Orale thermometer (niet nauwkeurig bij kinderen): boven de 37.8 graden
- Oksel thermometer: boven de 37.2 graden
Bekijk hier de thermometers voor baby’s
Een hogere koorts bij een baby betekent niet altijd dat de infectie ook erger is
De lichaamstemperatuur van baby’s kan om vele andere redenen dan een infectie stijgen. Denk hierbij aan langdurig huilen, in de zon zitten of activiteiten zoals spelen. Hun temperatuur kan ook een beetje stijgen wanneer ze tandjes krijgen. Geen van deze dingen veroorzaakt koorts.
De normale temperatuur voor baby’s hangt af van hun leeftijd:
- voor baby’s van 0-2 jaar is de normale temperatuur bij rectale inname tussen de 36.6 en 38.0 graden.
- Bij pasgeborenen is de gemiddelde lichaamstemperatuur 37.5 graden.
- De normale lichaamstemperatuur varieert voor volwassenen, kinderen en babies.
Het lichaam van een baby is minder goed in staat om de temperatuur te regelen dan die van een volwassene. Dit betekent dat het voor je baby moeilijker kan zijn om het lichaam af te koelen tijdens de koorts.
Hun lichaam is normaal gesproken al warmer dan dat van een volwassene. Dit komt doordat een baby metabolisch actiever is. Dit produceert warmte.
Veel voorkomende oorzaken van koorts
Koorts is een symptoom van een ziekte, maar niet een ziekte zelf. Kinderen hebben koorts wanneer hun immuunsysteem een infectie bestrijdt.
De gemeenschappelijke oorzaken van koorts bij een baby zijn:
- Verkoudheid
- Oorinfecties
- Infecties van de luchtwegen, zoals respiratoir syncytiaal virus (RSV), of croupafscheiding
- Griep
- Longontsteking
- Virale keelinfecties
Een baby kan ook koorts ontwikkelen nadat ze een verwonding aan de huid heeft opgelopen. Dit komt vaak samen met een infectie.
Het komt niet vaak voor dat warmtegerelateerde ziekten de hoge temperaturen bij baby’s veroorzaken. Baby’s zijn minder goed in staat om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden dan volwassenen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor zeer warm weer.
Het kan helpen om Baby’s aan te kleden in kleding aangepast aan het weer. Daarnaast moet je ze uit de hete zon houden en in huis houden als het erg warm weer is. Dit kan helpen om de temperatuur van je baby te reguleren.
Is koorts gevaarlijk voor een baby?
Sommige ouders maken zich zorgen dat koorts gevaarlijk is, maar dat is bijna nooit het geval. Koorts tot 40.5 graden komt vaak voor bij jonge baby’s en kinderen. Waarvan de temperatuur sowieso al hoger ligt dan die van volwassenen.
Koorts is gewoon een teken dat een baby een infectie bestrijdt. De onderliggende infectie kan schadelijk zijn en veel infecties vereisen antibiotica of een andere behandeling. Echter is de koorts zelf slechts een symptoom van deze infectie.
De behandeling van koorts zal de infectie niet doen verdwijnen. In plaats daarvan moet je koorts zien als een teken dat het immuunsysteem van de baby de infectie bestrijdt. Daarom moeten ze hun kind zorgvuldig in de gaten houden op tekenen van complicaties als gevolg van de infectie.
Infecties kunnen gevaarlijker zijn bij pasgeboren baby’s. Daarom is het belangrijk om naar een arts te gaan als je baby koorts of andere tekenen van een infectie heeft. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen.
Hersenbeschadiging door koorts?
Er gaan verhalen rond dat koorts hersenbeschadiging kan veroorzaken. Dit kan alleen gebeuren als de temperatuur boven de 41.6 graden komt, wat zelden het geval is. Wanneer de temperatuur onder deze temperatuur ligt dan is het niet nodig om drastische maatregelen te nemen.
Bij 2 tot 5 procent van de kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar kan koorts een aanval veroorzaken. Deze aanvallen kunnen zorgwekkend zijn, maar ze zijn meestal niet schadelijk. Een aanval veroorzaakt door koorts veroorzaakt geen hersenbeschadiging en verhoogt het risico op epilepsie gelukkig niet. Zelfs lange aanvallen, of aanvallen die langer dan 15 minuten duren, hebben meestal een goed resultaat.
Alleen langdurige en terugkomende aanvallen kunnen betekenen dat een kind meer kans heeft om epilepsie te ontwikkelen.
Het grootste risico van een aanval is dat een kind kan vallen, zijn hoofd kan stoten of een soortgelijk letsel kan oplopen. Zorgverleners moeten kinderen tijdens een epileptische aanval in de gaten houden om letsel te voorkomen en eventuele epileptische aanvallen aan een arts te melden.
Hoe kan je je baby met koorts verzorgen?
Er wordt aangeraden om kinderen te controleren op tekenen van ziektes en te zorgen dat je kindje comfortabel is. Dit is meer effectief dan de koorts proberen te bestrijden.
Dingen die je kan doen:
- Zorg ervoor je dat de activiteiten en comfort van je baby in de gaten houdt. Baby’s die alert, gelukkig en comfortabel lijken hebben mogelijk geen behandeling nodig.
- Houdt je baby goed gehydrateerd. Koorts verhoogt namelijk het risico op uitdroging. Oudere baby’s moeten daarom veel water drinken.
- Controleer de baby op tekenen van uitdroging. Dit kan zijn; plassen dan gewoonlijk, verzonken ogen, gesprongen lippen, of een zeer droge huid.
- Probeer te vermijden om je baby wakker te maken om koortswerende medicijnen te geven.
- Geef alleen medicijnen als dit wordt aangeraden door de arts. Dit kan gebeuren als je baby pijn heeft of zich ongemakkelijk voelt door de koorts. Het gewicht van je baby bepaalt de dosis medicijnen. Volg de instructies dus zorgvuldig op.
- Stuur een zieke baby niet naar de dagopvang of neem hem niet mee naar plaatsen waar baby’s of andere kwetsbare mensen zijn, omdat dit een infectie kan verspreiden.
Wanneer moet je naar de dokter gaan?
Bel een arts of zoek medische zorg als een baby koorts heeft en een van de volgende symptomen vertoont:
- De baby is ontroostbaar of lijkt erg ziek.
- Wanneer de koorts bij een baby jonger dan 2 jaar langer duurt dan 24 uur.
- De koorts stijgt tot boven de 40 graden.
- koorts neemt niet af bij medicatie, of het kind lijkt nog steeds ziek te zijn na de medicatie.
- De baby neemt antibiotica, maar lijkt binnen een dag of twee niet beter te zijn.
- Je kindje heeft tekenen van uitdroging, waaronder droge lippen of een verzonken zachte plek op het hoofd.
- De baby heeft een zwak immuunsysteem om een andere reden.
- Als je baby jonger is dan 3 maanden.
Ga naar de eerste hulp met koorts als
- Je baby net is geboren.
- Een baby heeft voor het eerst een aanval.
- Je baby heeft een aanval die langer dan 15 minuten duurt.
- De temperatuur van de baby stijgt tot 41.5 graden of hoger.
Koorts bij een pasgeboren baby
Als een pasgeborene koorts heeft, heeft hij/zij onmiddellijk medische hulp nodig. Koorts bij een pasgeborene kan een teken zijn van een ernstige medische aandoening. Pasgeborenen zijn kwetsbaarder voor infecties en daarom is het belangrijk om tekenen van een infectie serieus te nemen. Bel de arts als een pasgeborene koorts of andere tekenen van ziekte heeft.
Een van de grootste zorgen bij pasgeboren baby’s is de ademhalingsziekte. Pasgeborenen ademen meer door hun neus dan oudere baby’s en kinderen. Het kan dus de ademhaling moeilijker maken aangezien de kleinere luchtwegen hebben.
Zuurstofgebrek kan een pasgeborene ernstig verwonden. Als een baby moeite heeft met ademhalen, bel dan een dokter, zelfs als de koorts afneemt. Tekenen dat een pasgeborene moeite heeft met ademhalen zijn onder andere:
- piepende of knorrende ademhaling
- witte of blauwe huid, met name rond de nagelbedden, of op de mond of tong
- het aantrekken van de spieren rond de ribben bij het ademen
- Als een baby ademhalingsproblemen en koorts heeft dan moet hij onmiddellijk naar de eerste hulp worden gebracht.
Conclusie
Jonge kinderen en baby’s krijgen soms hoge koorts, maar gedragen zich verder normaal.
Ouders kunnen het gedrag van een kind als richtlijn gebruiken. Als een baby in orde lijkt, maar koorts heeft dan is de ziekte waarschijnlijk een minder belangrijke ziekte die snel voorbij zal gaan.
Overmatig huilen en andere tekenen van een ernstige ziekte zijn belangrijk om aan te pakken, zelfs als de koorts van een kind vrij laag is. Koorts betekent dat het immuunsysteem hard werkt om een infectie te bestrijden.
Ouders hoeven de koorts zelf niet te behandelen, maar kunnen de baby wel troosten en de symptomen behandelen. Verzorgers die niet zeker weten of de symptomen van een baby ernstig zijn, moeten hun zorgverlener bellen.
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie