Wat zijn oorzaken van huilen?
Voor jouw baby is huilen de eerste manier van communiceren. Je baby kan nog niet praten of duidelijk maken waarom hij of zij huilt. Maar wat bedoelt je kleintje precies tijdens een huilbui? Wat zijn de oorzaken van huilen? Je leest hier de verschillende behoeftes waarom je baby kan huilen.
Baby’s huilen met een reden
Het is hun manier van communiceren, maar vaak huilen ze niet alleen. Je baby heeft ook z’n eigen manier van lichaamstaal om aan te geven wat er precies mis is. Let daarom goed op de lichaamstaal. Je weet zo precies waarom jouw baby huilt.
Herken de verschillende soorten huiltjes
Als je voor het eerst een baby krijgt is het lastig om de verschillende redenen van het huilen te onderscheiden. Je weet nog niet goed wat de oorzaak is of welke lichaamstaal ze aangeven. Dit leer je vaak vanzelf in de loop van de tijd. Tot die tijd lees je hier een paar oorzaken van huilen.
De voornaamste reden van huilen is: honger!
Je baby kan flink gaan huilen door honger. Voor een baby is het lastig te verdragen dat de maag leeg is. Vooral als je zo klein bent is het lastig om dit te begrijpen.
Een vieze luier kan voor sommige baby’s een reden zijn om te huilen. Dit verschilt enorm per baby. Sommige baby’s huilen absoluut niet bij een vieze luier en andere baby’s wel. Check dus ook altijd even de luier als je baby niet stopt met huilen.
Als je zelf moe bent, dan kan je weinig hebben. Het enige wat je wilt is slapen en dit is bij een baby niet anders. Je baby kan gaan huilen door vermoeidheid. Vooral als een baby erg veel prikkels te verduren krijgt en daardoor niet kan slapen.
Net als grote kinderen kan ook je baby zich vervelen. De meeste ouders denken hier niet aan bij een baby. Maar als je baby zonder enige reden begint te huilen, dan kan verveling de oorzaak zijn.
Ook baby’s kunnen zich vervelen
Je baby kan ook gewoon behoefte hebben aan liefde en aandacht. Baby’s zijn gewend dat er altijd iemand bij ze in de buurt was. Ineens zit je niet meer veilig in de buik. Baby’s kunnen zich hierdoor alleen voelen en een beetje liefde en aandacht doet wonderen.
Een boertje dat dwars zit kan voor een flinke huilbui zorgen. Je baby kan hier echt flink last van hebben. De enige oplossing is je baby even helpen om het boertje op te wekken. Als het boertje weg is zal je merken dat je weer een tevreden baby hebt.
Helaas kan ook pijn een reden zijn om te huilen. Je baby weet zich geen raad met de pijn en het is het enige communicatiemiddel dat voor handen ligt. Door darmkrampjes of een luieruitslag kan je kindje flink gaan huilen. Soms is de oorzaak van pijn bij een baby iets lastiger te achterhalen.
Huilen door prikkels
Als je baby flink wat meegemaakt heeft op een dag, dan zijn dit allemaal prikkels. Deze prikkels moet je baby verwerken en dit kost tijd. Sommige baby’s kunnen hier niet goed mee omgaan. De manier om dit te uiten is door te gaan huilen.
Een andere reden waardoor je kindje flink kan huilen is door een sprongetje. Af en toe maakt je baby een sprongetje in de ontwikkeling. Ineens heeft je kindje iets nieuws geleerd.
Vooral jonge baby’s maken regelmatig een sprongetje
Bij zo’n sprongetje kan er een soort onbegrip ontstaan bij je baby. Hierdoor is je baby iets meer huilerig, dan normaal.
Een andere reden voor je baby om te huilen is ongemak. Soms voelt je baby zich ongemakkelijk bij warmte of juist bij kou. Het is simpel op te lossen, maar je baby vindt het lastig aangeven wat de reden is van het ongemak. Als je het ongemak weghaalt zal je baby ook stoppen met huilen.
Een andere reden waarom je baby tijdelijk veel kan huilen is ziekte. Als je ziek bent kan je minder hebben. Dit heeft je baby net zo goed. Hierdoor kan je baby bij ziekte wat meer gaan huilen. Indien noodzakelijk kan je hiervoor eventueel een zetpil geven.
Als je baby 5 tot 6 maanden oud is kunnen de eerste tanden doorkomen. Doorkomende tandjes kunnen ook voor ongemakken en pijn zorgen. Hierdoor kan je kindje opnieuw veel last krijgen van huilbuien.
Huilen is bij elke baby weer anders. Als ouders leer je al vrij snel dat er verschillende soorten huiltjes zijn. Je weet op een gegeven moment precies of je baby huilt vanwege honger, ongemak of pijn. Het verschilt per ouders hoe lang het duurt voor je dit soort hebt. Soms weet je binnen 2 weken al welke huilgeluiden waarbij horen. Je merkt als ouder vanzelf dat je hierdoor zekerder gaat voelen bij het verzorgen van je baby.
Kun je een baby verwennen?
Sommige ouders zijn bang dat ze hun baby teveel verwennen door telkens op te pakken bij het huilen.
In de eerste 6 maanden kun je jouw baby niet verwennen, dus pak rustig je baby als het huilt
Voor je baby is dit gewoon de manier van communiceren. Ze kunnen de connectie tussen huilen en verwennen nog niet leggen. Als je na 6 maanden merkt dat je kindje expres huilt voor aandacht, dan kan je de baby een keer negeren.
Volg je moederhart
Het is vooral belangrijk om bij huilen je moederinstinct te volgen. Het is normaal dat pasgeboren baby’s flink huilen. Dit neemt zelfs de eerste 8 weken alleen maar verder toe. Daarna neemt het huilen weer langzaam af. Na 8 weken huilt een baby zelfs 2,5 uur per dag.
Na 3 maanden huilt jouw baby alweer een uur minder
Soms kan het huilen vrij overweldigend worden. Je hebt het idee dat het huilen zelfs extreem is en er misschien meer aan de hand is. Als je baby langer dan 3 uur per dag huilt kan er een oorzaak achterliggen. Volg hierin vooral je moederinstinct. Eventueel kan je hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan kijken of er een medische oorzaak voor het huilen is.
Foto door ANTONI SHKRABA
Geef een reactie