9 Opvoedtips voor ouders
Het is belangrijk dat je de zorg van jullie kindje samen op je neemt. Als ouders hoor je samen te werken als een team. Je mag elkaar nooit afvallen als het aankomt op de opvoeding. Maar het is hiervoor wel belangrijk om op één lijn te liggen.
Voor kinderen is het prettig als ouders dezelfde lijn en structuur in hun opvoeding hebben. Het is daarom van belang om hierover afspraken te maken. Je kindje weet daardoor waar ze aan toe zijn bij beide ouders en de regels verschillen niet per ouder.
In dit artikel lees je 9 opvoedtips voor ouders, die jullie samen sterker maakt in de opvoeding van jullie kind(eren).
- 9 Opvoedtips voor ouders
- Opvoedtip Maak duidelijke afspraken
- Opvoedtip Benut elkaars sterke kanten
- Opvoedtip Bespreek jullie normen en waarden
- Opvoedtip Investeer in de band met jullie kindje
- Opvoedtip Blijven praten met elkaar
- Opvoedtip Steun elkaar onvoorwaardelijk
- Opvoedtip Neem de tijd voor de opvoeding
- Opvoedtip Houd respect voor elkaar
- Opvoedtip Wees een voorbeeld voor je kindje
9 Opvoedtips voor ouders
Het kan slim zijn om gewoon eens als de kinderen slapen om de tafel te gaan zitten. Wees duidelijk naar elkaar welke plannen jullie hebben voor de opvoeding. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen in de opvoeding en jullie ook beide achter de aanpak staan.
Het is hierbij vooral belangrijk dat jullie ook echt samen achter deze afspraken staan. Zo zitten jullie samen op één lijn bij de opvoeding van jullie kinderen.
Opvoedtip 1. Maak duidelijke afspraken
De eerste tip is om te praten over hoe jullie bepaalde situaties aanpakken. Stel je zoontje heeft een driftbui. Hoe gaat jouw partner hiermee om? Wat doe je zelf? Wat was bij jouw en je partner het effect? Kijk welke behandeling het beste effect had en trek hierin één lijn.
Het kan voorkomen dat je het totaal niet eens bent met de aanpak van je partner. Geef dit aan, maar luister wel naar zijn mening. Zorg er vooral voor dat je dit rustig bespreekt en je niet je emoties de vrije loop laat. Luister naar elkaar en weeg elkaars meningen af om een beslissing te nemen.
Opvoedtip 2. Benut elkaars sterke kanten
De tweede tip is om te profiteren van elkaars sterke kanten. Sommige ouders hebben engelengeduld terwijl de andere een driftbui echt niet trekt. Geef dit gerust toe en laat de andere ouder het even overnemen als je het niet trekt.
Je kan elkaars sterke kanten ook gebruiken om van elkaar te leren. Geef elkaar wat advies hoe je met bepaalde situaties het beste kan omgaan. Accepteer dat je partner in sommige dingen wat beter is en neem z’n advies aan. Je zal merken dat je zelf ook betere resultaten bereikt met de methode van je partner.
Opvoedtip 3. Bespreek jullie normen en waarden
De derde tip is ook om de normen en waarden te bespreken. Wat willen jullie je kinderen gaan meegeven? Wat vindt je belangrijk? Dit is iets waar je aan gaat werken met de opvoeding van je kindje.
Bespreek eventueel ook samen hoe jullie zelf zijn opgevoed. Welke punten vond je positief en welke punten vond je negatief? Bij je eigen kinderen heb je de kans om het beter te doen, dan jouw ouders het ooit gedaan hebben. Maar als je ouders het goed aangepakt hebben, dan is het slim om hiervan te leren.
Opvoedtip 4. Investeer in de band met jullie kindje
De vierde tip is om samen te investeren in de band met jullie kindje. Het is belangrijk om dit niet alleen gezamenlijk te doen, maar ook apart van elkaar.
Jullie zijn samen verantwoordelijk en je kinderen zullen het geweldig vinden als beide ouders evenveel interesse tonen.
De band tussen ouders en een kindje is natuurlijk heel bijzonder. Het is de moeite waard om hier elke minuut van je vrije tijd in te investeren. Maar zorg er wel voor dat deze investering verdeeld wordt tussen beide ouders.
Opvoedtip 5. Blijven praten met elkaar
De vijfde tip dient eigenlijk regelmatig besproken te worden met je partner. Bespreek eens samen wat er op dit moment gaande is in het gezin. Bijvoorbeeld als je kindje nieuw negatief gedrag vertoond. Hoe staat jouw partner er tegenover en hoe gaan jullie die gedrag samen aanpakken?
Het is belangrijk om hier samen afspraken over te maken en hoe jullie er beide tegenover staan. De afspraken die jullie gemaakt hebben moeten jullie straks ook communiceren met jullie kindje. Ga bijvoorbeeld samen een gesprek aan en geef aan wat jullie afgesproken hebben zodat dit duidelijk is.
Opvoedtip 6. Steun elkaar onvoorwaardelijk
De zesde tip is om elkaar onvoorwaardelijk te steunen in de afspraken die jullie gemaakt hebben. Sta je niet helemaal achter een afspraak? Bespreek dit zonder de kinderen met je partner. Maar val elkaar nooit af voor jullie kinderen.
Voor je kinderen is dit onbewust een signaal dat ze niet naar je partner hoeven te luisteren. Als iets misloopt en je partner zich niet aan de afspraken houdt bespreek dit dan gewoon even s’avonds als de kids op bed liggen. Communicatie is absoluut de sleutel in succesvol opvoeden.
Opvoedtip 7. Neem de tijd voor de opvoeding
De zevende tip is vooral als de afspraken in gang gezet zijn. Iedereen moet er vaak even aan wennen als er nieuwe regels zijn. De kinderen moeten eraan wennen, maar ook je partner. Herinner er elkaar vriendelijk aan hoe het ook alweer zat. Ga niet direct straffen als het meteen misgaat.
Nieuw gedrag ontwikkelen bij je kindje kost ongelofelijk veel tijd en geduld. Neem de tijd ook om het gedrag te ontwikkelen. Ga er niet vanuit dat de afspraken die je zojuist gemaakt hebt direct effect hebben.
Opvoedtip 8. Houd respect voor elkaar
De achtste tip is om vooral met respect met elkaar om te gaan. Als je het niet eens bent met je partner bespreek dit dan rustig. Leg ook goed onderbouwd uit waarom je het er niet mee eens bent. Zorg ervoor dat jullie respect hebben voor elkaars mening over de opvoeding.
Jullie zijn beide voor 50% ouder van het kindje en dus mogelijk jullie ook beide beslissen over de opvoeding. Staan jullie ergens niet voor 100% achter? Geef dit aan en probeer hierin een middenweg te vinden. Relaties bestaan uit compromissen en dit geld ook in de opvoeding van jullie kinderen.
Opvoedtip 9. Wees een voorbeeld voor je kindje
Tip negen is vooral iets om mee rekening te houden als ouders. Jullie zijn samen het voorbeeld voor jullie kinderen. Als je zelf constant op je telefoon zit mag je niet van je puber verwachten dit niet te doen.
Hou er ook rekening mee dat kinderen onbewust meer meekrijgen, dan je zou denken. Als je kinderen zwijgzaam in de auto zitten en je begint met schelden, dan pikken ze dit op. Hou hier altijd rekening mee en maak hier ook afspraken over met je partner.
Geef een reactie