Wat moet ik doen met een onrustige baby?
Sommige ouders vinden het lastig als hun baby dagenlang onrustig is. Wat ze ook doen de baby wil niet stoppen met jengelen of huilen. Het is belangrijk om vooral eerst de oorzaak van een onrustige baby te zoeken.
Als je de oorzaak gevonden hebt wordt het eenvoudiger om het probleem aan te pakken.
Helaas wordt er soms geen oorzaak voor een onrustige baby gevonden. In dit geval kunnen onze tips toch nog wat verlichting bieden. Het komt voor dat ouders geen oorzaak gevonden hebben, maar hun baby met onze tips wel weer rustig krijgen.
Rust en regelmaat
Eén van de voornaamste redenen voor een onrustige baby is oververmoeidheid. Als een baby te weinig rust en regelmaat heeft kan dit vermoeiend zijn. Vooral als je nog maar klein bent en je al vrij veel moet verwerken. Doordat er geen regelmaat is raakt je kleintje in de war. Hierdoor kan je baby onrustig worden.
Met rust en regelmaat bedoelen we niet perse dat je om 10.00 je baby moet wakker maken etc. Het is niet tijdgebonden, maar het is wel belangrijk om een soort schema te hebben.
Bijvoorbeeld dat je baby begint met slapen, wakker worden, voeden, spelen en weer slapen.
Als je een patroon hebt in de voeding, aandacht en rust zal je merken dat je baby zelf ook een stuk rustiger wordt. Je baby krijgt regelmaat om zichzelf aan vast te houden. Dit zal je baby een stuk rustiger maken en uiteindelijk voor minder huilbuien zorgen.
Baby in de box laten slapen?
Het is ook belangrijk dat je baby echt rust krijgt. Sommige ouders vinden het makkelijk om hun baby af en toe weg te leggen in de box. Je baby valt op een gegeven moment vanzelf wel in slaap als die moe is. Maar dit zijn meestal de meest onrustige baby’s.
Als je baby gaat rusten is het belangrijk om dit te doen in een ruimte zonder prikkels. Een plek waar je baby echt tot rust kan komen. Een box is om in te spelen en niet om in te rusten.
Breng je baby dus vooral naar de slaapkamer om te rusten.
Laat je baby ook zoveel mogelijk in z’n eigen wieg of ledikant slapen. Sleep je baby dus niet de hele dag overal mee naartoe. Het is voor je kleintje echt teveel om overal op visite te gaan. Doe in het begin nog niet teveel activiteiten op één dag en neem de tijd om rust momenten in te plannen.
Zorg er ook voor dat je baby op tijd naar bed brengt. Baby’s hebben ongelofelijk veel slaap nodig. Dit hebben ze nodig voor hun snelle ontwikkeling en groei. De eerste twee weken kan je baby nog maar 30 tot 45 minuten wakker blijven.
Pas na 3 maanden blijven baby 1,5 uur achter elkaar wakker.
Als je het lastig vindt om vermoeidheid bij je baby te herkennen, dan kan je een tijdschema bijhouden. Als je baby langer dan 45 minuten wakker is bij 1 week oud leg je de baby gewoon weg. Je zal merken dat je baby een stuk rustiger wordt door meer rust te krijgen.
Verminder prikkels
Probeer voor je kleintje ook het aantal prikkels op een dag te verminderen. Als je een hoop activiteiten op één dag plant zal je kleintje teveel prikkels krijgen. Het gevolg is een onrustige baby die je nog maar moeilijk stil krijgt. Probeer hier rekening mee te houden bij een kleintje.
Het is voor een pasgeboren baby ook belangrijk dat een dag voorspelbaar is. Je kan een onrustige baby een stuk rustiger krijgen met een voorspelbare dagindeling.
Als je baby doorheeft dat er een bepaalt patroon is, zal je kleintje een stuk rustiger worden.
Een onrustige baby is lang niet altijd vanwege geen schema of patroon in het leven van je kleintje. Je kan je netjes aan rust en regelmaat houden, maar je baby blijft onrustig. Soms is er een andere oorzaak waarom je kleintje zo onrustig is. Als je de oorzaak achterhaald kan je het probleem behandelen.
Onrustige baby door darmkrampjes
Een reden waarom je kleintje ontzettend onrustig kan zijn is darmkrampjes. Alle baby’s hebben last van darmkrampjes. Dit is vrij normaal en bij 6 weken merk je dat dit op een hoogtepunt komt. Vanaf 4 maanden moeten de darmkrampjes weer afnemen.
Darmkrampjes zijn voor je kleintje ontzettend vervelend. Ze trekken hun beentjes steeds hoog op en beginnen flink te huilen. Je baby is ontzettend onrustig en moeilijk stil te krijgen. Gelukkig hebben wij een paar tips voor deze onrustige baby’s.
Bij darmkrampjes kan je baby eventueel een massage geven.
Masseer hiervoor heel voorzichtig het buikje van je baby. Dit doe je door met de klok mee voorzichtig draaiende bewegingen te maken. Werkt dit niet? Dan kan je eventueel een warme kruik tegen het buikje leggen.
Verkrijgbaar bij
Bij de meeste kinderen verdwijnen de buikkrampjes gelukkig vanzelf. Heel soms komt het voor dat je kleintje een koemelk allergie heeft. Je baby blijft buikkrampjes hebben en is vaak onrustig tijdens het voeden. De poep is ook vreemd en stinkt (met dank aan de goede luieremmer van tegenwoordig 🙂 ) en is vaak groen.
Koemelk allergie
Soms weigert je baby zelf de voeding en de onrust bij je kleintje wordt eigenlijk alleen maar erger. Vertrouw hierbij vooral op je moederinstinct en ga hiermee naar de huisarts. Geef aan dat je het niet vertrouwt en laat weten dat je bang bent voor een koemelk allergie.
De huisarts kan je helpen dit uit te zoeken en een oplossing te bieden.
Een andere oorzaak van een onrustige baby is een verschoven wervel. Dit kan gebeurt zijn tijdens de bevalling. Je baby is hierbij niet alleen onrustig, maar kijkt ook niemand aan. Je baby heeft meestal ook een voorkeurshouding tijdens het liggen en huilt regelmatig tijdens het verschonen. Bij dit soort symptomen is het slim om naar de huisarts te gaan.
Soms is er niet één oorzaak bij een onrustige baby. Je baby kan bijvoorbeeld onrustig zijn door een gebrek aan regelmaat en darmkrampjes. Als je het idee hebt dat je baby wel erg onrustig is, dan kan je dit bespreken bij het consultatiebureau.
Het consultatiebureau kan met je meekijken wat de mogelijke oorzaken zijn van de onrust.
Probeer in ieder geval wat meer rust en regelmaat te creëren. Zorg ook voor een vaste slaapplek voor je baby en doe dit liever niet telkens in de box. Je baby weet zo dat als hij of zij naar bed gaat het tijd is om te slapen. Je zal merken dat je baby sneller in slaap valt bij een vaste slaapplek.
Baby inbakeren
Lukt het jouw baby op z’n vaste slaapplek niet in slaap te komen? Sommige baby’s zijn expres onrustig om zo wakker te blijven. Een oplossing om je kleintje toch rust te geven is inbakeren. Veel baby’s hebben hier baad bij om de rust te vinden. Als je dit zelf lastig vindt om te doen, dan kan je eventueel veilige slaapzakken kopen waarin je kleintje kan inbakeren.
Verkrijgbaar bij
Probeer daarnaast zoveel mogelijk prikkels op één dag te voorkomen. Vooral als je baby al een tijdje oververmoeid is, kan rust pakken slim zijn. Probeer je kindje echt rust te geven bij het slapen.
Beperk het aantal activiteiten dat je op een dag met jouw onrustige baby doet.
Moet je toch vandaag een aantal activiteiten ondernemen? De meeste vrienden en familieleden vinden het geweldig om op te passen. Je kan zo zelf ook even wat rust pakken en je kleintje kan even bijkomen. Probeer een onrustige baby ook niet bij visite op de arm te laten slapen. Leg je kleintje gewoon even weg en schaam je er niet voor om je kindje rust te geven. Je zal merken dat rust en regelmaat ervoor zorgt dat je kleintje een stuk rustiger wordt.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie