Laat ik mijn baby in een ledikant of wieg slapen?
Het eerste jaar brengt jouw baby voornamelijk slapend door. Goede slaap is ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Het is daarom belangrijk om als ouder een goed en veilig bedje aan te schaffen. We geven je op deze pagina advies over de aanschaf van een ledikant of wieg.
De eerste vraag die ouders zichzelf stellen is of ze voor een ledikant of wieg kiezen. Het is natuurlijk super leuk om je kleintje de eerste weken in een wieg te laten liggen. Het voordeel van een wieg is dat je deze makkelijk op de kamer kan zetten.
Beste plek is een ledikant
Maar de meest veilige slaapplek voor je baby is een ledikant. Toch moet je een wieg niet meteen afschrijven. De eerste 6 maanden kan je kleintje prima in een wieg slapen. Maar op het moment dat je kindje wat meer gaat bewegen kan een wieg gevaarlijk zijn vooral als ze te dichtbij de zijkant komen.
Een wieg is wel weer fijn om je kleintje dichtbij je te houden de eerste maanden. Het is vrij licht en compact en daardoor eenvoudig bij je in de slaapkamer te zetten. Maar een ledikant kan je weer de eerste jaren gebruiken tot je kleintje eruit gegroeid is. Dit zijn dus echt persoonlijke afwegingen die je moet maken.
Persoonlijke keuze
Het is heel persoonlijk of je wel of geen wieg neemt. Sommige ouders vinden het leuk en een fijn idee om zo het kindje op de kamer te laten slapen. Andere ouders vinden het vooral belangrijk om een veilig bedje te hebben tot het kindje 2,5 jaar oud is en kiezen meteen voor een ledikant.
Naast dat het een persoonlijke keuze is kan je ervoor kiezen om het allebei te nemen. Sowieso kan je een wieg maar tot 6 maanden ongeveer gebruiken. Als je kindje vrij bewegelijk is zelfs nog korter. Daarna stap je meteen over op het ledikant.
7 Tips voor een wiegje
Ga je een wieg voor bij je ledikant kopen? Dan hebben we zeven tips waar je op zou moeten letten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je veilig je kindje in het wieg kan leggen en er geen ongelukken gebeuren.
Bij de aanschaf van je wieg hebben we zeven tips verzameld waar je allemaal op moet letten. Het kan handig zijn om dit lijstje even mee te nemen bij het uitzoeken van je wiegje.
Ideaal voor de 1e weken. De wieg is licht dus makkelijk te verplaatsen.
Ook verkrijgbaar in hout en in de kleur donkergrijs.
Verkrijgbaar bij
Check de ‘structuur’
Als je een wieg aanschaft check je eerst de structuur waaruit het wieg gemaakt is. De beste structuur is eigenlijk een open structuur. Je kan dus het beste kiezen voor een wieg met spijlen. Maar er zijn ook wiegjes zonder spijlen waarbij de structuur aan de zijkanten open is.
Meet eventueel de afstand tussen de spijlen of de open structuur op. Het advies is dat er minimaal 4,5 tot 6,5 cm tussen zit. Je kindje kan hier niet uitvallen en er is ruimte om tussendoor adem te halen. Dit is een fijne structuur voor je kindje.
Afmetingen
De tweede tip zijn de afmetingen van de wieg. De wieg moet 27,5 cm diep zijn en maximaal 90 cm lang. Dit is eigenlijk de perfecte afmetingen van een wieg. De meeste in de winkel verkochte wiegen hebben een matrasafmeting van 40 x 80.
Bodem
De derde tip is de bodem. Deze moet goed vlak en stevig zijn. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat de bodem doorzakt als je kindje erin ligt. Het is ook belangrijk dat er in de bodem opties zijn om te ventileren.
Dankzij een goede ventilatie in de bodem voorkom je dat je kindje in het bedje oververhit raakt. Draait je kindje richting z’n buik in de wieg? Dan is het belangrijk dat de ademhaling zo min mogelijk belemmerd wordt. Een goede wieg kan hierbij helpen net als het matras.
Matras
De vierde tip gaat over de belangrijkste aanschaf bij een wieg en dit is het matras. Het matras is echt het belangrijkste en het is goed om hier over na te denken. Het is belangrijk dat het matras goed in de wieg past. Vooral bij een oude wieg uit de familiecollectie is dit even zoeken. Er mag geen ruimte tussen de zijkant zitten die groter is dan 1 vinger.
Als je het matras in de wieg legt moet je ook even checken of deze niet gaat opkrullen. Dit zou kunnen veroorzaken dat het matras ineens oprolt of omslaat met je baby erop. Dit wil je natuurlijk niet meemaken.
Check ook even of het matras niet te zacht is en je baby er teveel in zou wegzakken. Hierdoor loop je het risico op verstikkingsgevaar voor je kleintje. Als je matras aan alle eisen voldoet heb je het juiste matras gevonden.
Bekleding
De vierde tip is speciaal voor wiegen voorzien van bekleding. Check of de bekleding goed vastzit vooral bij de wat oudere wiegen. Als de bekleding niet goed vast zit, dan kunnen de grijpgrage handjes van je kleintje de bekleding lostrekken en erin stikken.
Check ook of de bekleding gemaakt is van ventilerend materiaal dus geen kussens. Mocht je kindje hier met het mondje tegenaan komen dan is er een minder groot risico op verstikkingsgevaar.
Scherpe punten
De vijfde tip is niet geheel onbelangrijk en dat is checken of de wieg geen scherpe punten of naden heeft. Je kindje kan zich hieraan gemakkelijk bezeren. Vaak denken we hier vooral bij de oude familiewieg niet over na. We kijken meer naar het uiterlijk of de wieg er goed uitziet.
Schommelfunctie blokkeren
De zesde tip is speciaal belangrijk voor wiegen die kunnen schommelen of kantelen. Dit kan leuk zijn, maar je wilt niet dat dit constant gebeurt of gebeurt als het niet nodig is. Check even of je de schommelfunctie kan blokkeren.
Het is belangrijk dat je wieg stevig en stabiel staat vooral tijdens het slapen of als je kindje eruit wilt tillen. Check dit daarom even als je een wieg aanschaft met een schommel of kantelfunctie. Je wilt niet dat je kleintje eruit rolt tijdens het eruit pakken van je kindje.
Wat betreft het in slaap schommelen van je baby heeft de technologie niet stil gezeten. In vergelijking met de oude schommelwiegen hoef je bij de moderne versies niet zelf te schommelen. Dat doet de wieg zelf voor je. Er zijn zelfs verschillende manieren van schommelen toe te passen.
Hangt de wieg stabiel
Tip zeven is speciaal voor ouders die kiezen voor een traditionele hangwieg. Dit ziet er natuurlijk prachtig uit in jullie kinderkamer. Maar helaas kan een hangwieg ook gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat het wieg 100% veilig is.
Als je een hangwieg gebruikt is het slim om te checken of deze niet scheef hangt en recht en stabiel hangt. Kijk ook even of het wiegje niet om kan vallen als er wat druk tegenaan gegeven wordt. Of als het nieuwe broertje of zusje aan de rand hangt om in het wiegje te kijken. Check dit goed voor de aanschaf van een hangwieg! Je kan zo ongelukken voorkomen.
7 tips voor een ledikant
Ben je toch van plan om meteen voor een ledikant te gaan en de wieg over te slaan? Natuurlijk heb ik dan ook nog 7 tips die je kan gebruiken bij de aanschaf van een ledikant.
Afmeting
De eerste tip gaat natuurlijk over de afmetingen. Het is belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte in de ledikant zit. De meeste ledikanten zijn 55 cm breed, maar soms zijn ze ook iets breder. De lengte moet ook lang genoeg zijn, zodat de ledikant eigenlijk met je kindje meegroeit. De meeste kinderen kunnen tot 2,5 jaar in de ledikant slapen.
Verkrijgbaar bij
Afwerking
De tweede tip om op te letten is de afwerking. Het is belangrijk dat de ledikant van glad materiaal is voorzien. Zo kan je kindje zich er niet aan bezeren. Daarnaast moet de ledikant van spijlen voorzien zijn. Check wel even of deze stevig vast zitten. Je voorkomt zo dat er ongelukken gebeuren omdat er spijlen uitvallen tijdens het slapen.
Zitten er uitsteeksels aan de ledikant of bijvoorbeeld knoppen? Sla dit ledikant dan over. Dit kan namelijk gevaren zijn voor je kleintje. Je kindje kan hieraan blijven hangen met alle gevolgen van dien.
Bodem
De derde tip gaat natuurlijk over de bodem. Het is belangrijk dat deze stevig en vlak is. De bodem mag er niet zomaar “uitvallen”. Daarnaast kan de bodem ervoor zorgen dat je kindje oververhit raakt als er te weinig ventilatie in verwerkt is. Check dus altijd even de ventilatie mogelijkheden bij de bodem.
Verder moet de bodem sterk genoeg zijn om een wat ouder kindje te dragen. Je wilt niet dat als je baby 2 jaar wordt meteen door de bodem heen zakt. Verder is het handig als de bodem verstelbaar is. Als je kindje pas geboren is wil je niet te ver bukken om je kleintje eruit te tillen.
Probeer eventueel de verschillende standen uit. In de hoogste stand moet je kindje op 20 cm van de bovenkant liggen en de laagste stand minimaal op 55 cm. Je voorkomt zo dat je te diep moet bukken en je kindje er ook weer niet te makkelijk uitklimt, zodra je kleintje groter wordt.
Matras
De vierde tip gaat over één van de belangrijkste onderdelen van het ledikantje en dat is het matras. Het matras moet echt van een goede kwaliteit zijn en veilig om te voorkomen dat je kleintje stikt of problemen krijgt tijdens het slapen.
Daarnaast is het heel belangrijk dat het matras niet te groot is en goed in het bedje past. Rondom mag er maximaal 1 vinger tussen de zijkant en het bedje zitten. Verder mag het matras niet opkrullen en moet deze netjes plat blijven liggen.
Het matras mag ook niet te zag zijn en je kindje mag er niet in wegzakken. Je voorkomt zo dat je kleintje mogelijk stikt in het matras. De dikte van het matras maakt eigenlijk verder niet heel veel uit. Zolang je maar aan de bovenstaande regels houdt. Bestel wel altijd een matras met matrasbeschermer. Als je kindje een keer een ongelukje heeft of overgeeft wordt het matras beschermd.
Winnaar van de Baby Innovation Award !
Dit revolutionaire Evolution PREMIUM pakket van Matras én 3D SafeSleep Beschermer laat je kindje altijd veilig doorslapen, óók bij veel voorkomende babykwaaltjes.
Voldoet aan de strengste Europese normen voor babyveiligheid: EN 16 890
Verkrijgbaar bij
Bekleding
De vijfde tip is speciaal voor ledikanten met bekleding. De meeste ledikanten hebben geen bekleding, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Als er bekleding is dan moet je checken of dit goed vast zit. Je wilt niet dat je kindje het lostrekt en erin stikt.
Een andere tip is om te checken of er geen kussenachtige bekleding in het ledikantje zit. Een kussenachtige bekleding kan een risico op verstikking zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarvoor kan je een ledikant zonder bekleding aanschaffen.
Spijlen
Tip zes is om ook de spijlen te controleren. Er moet een minimale afstand van 4,5 tot 6,5 cm zijn. Check ook of de spijlen helemaal doorlopen tot in de bodem. Je kindje mag ze er niet uit kunnen halen of zich eraan kunnen bezeren.
Kijk ook goed of je kindje niet tussen de spijlen door kan glijden. Dit zou natuurlijk een groot ongeluk kunnen veroorzaken. Hou dit even in de gaten als je een ledikant aanschaft. Zo voorkom je een hoop problemen.
Zijwanden
Tip zeven is voor de hoogte van de zijwanden van de ledikant. De zijwanden moeten altijd minimaal 60 cm hoog zijn. Als je van plan bent je kindje iets langer in het bedje te laten slapen, dan kan je voor hogere zijwanden kiezen. Je kindje kan zo niet meer makkelijk uit het bedje ontsnappen.
Co-sleeper
Vind je het toch nog lastig om tussen een wieg of ledikantje te kiezen? Vooral omdat je kleintje de eerste dagen bij je wilt houden? Een optie om je kindje in de buurt te houden is een co-sleeper. Het is een alternatief voor een wiegje.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Een co-sleeper kan je tegen je eigen bed aanschuiven en je kindje erin leggen. Je kan hierdoor tijdens het slapen je kleintje zelfs aanraken. Het aanschuif stuk is namelijk naar beneden, waardoor je kindje heel dichtbij ligt.
De co-sleeper is veiliger in tegenstelling tot je kindje in je eigen bed leggen. Dit laatste mag je nooit doen vanwege mogelijk verstikkingsgevaar. Of als je zelf in slaapt valt en misschien op je kindje rolt. De co-sleeper is hierin een veilig alternatief.
De co-sleeper is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Sommige co-sleepers kan je bestellen als een ledikant. Je kan deze later afslutien als je kindje op de eigen kamer gaat slapen. De meeste co-sleepers zijn gemaakt als wiegje en worden tijdelijk gebruiken.
Een co-sleeper kan een mooie middenweg zijn als je nog heel erg twijfelt tussen een wiegje en ledikantje. Vooral als je kleintje de eerste dagen graag dicht bij je wilt leggen op je eigen slaapkamer.
Ideaal voor de 1e weken. De wieg is licht dus makkelijk te verplaatsen.
Ook verkrijgbaar in hout en in de kleur donkergrijs.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Winnaar van de Baby Innovation Award !
Dit revolutionaire Evolution PREMIUM pakket van Matras én 3D SafeSleep Beschermer laat je kindje altijd veilig doorslapen, óók bij veel voorkomende babykwaaltjes.
Voldoet aan de strengste Europese normen voor babyveiligheid: EN 16 890
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie