Aan het werk na je zwangerschap
Als moeder blijf je na een zwangerschap nog lang op een roze wolk zitten! Toch komt er een moment waarop je weer aan het werk moet. Voor de een is het een opluchting om weer terug te gaan naar collega’s, anderen blijven het liefst dagelijks bij hun kleine plakken. Zeker in de eerste weken zal het op het werk best lastig zijn om de concentratie bij je taken te houden. Hoe gaat het met de kleine? Is de kleine verdrietig dat je niet meer bij hem of haar thuis kunt blijven overdag? Heeft je kindje in de avond nog voldoende energie om even met jou te knuffelen of spelen? Dergelijke gedachten zijn niet gek en spelen bij iedere moeder! Zelfs vaders vinden het lang niet altijd even prettig om weer aan het werk te moeten na de bevalling van hun vrouw.
In dit artikel lees je meer over je rechten aan het eind van een ouderschapsverlof. Welke mogelijkheden moet een werkgever je bieden? Heb je bijvoorbeeld recht op een extra pauze als je net uit je zwangerschapsverlof terugkeert op de werkvloer? Het zal immers even wennen zijn, voor je weer in het oude ritme zit.
Verkrijgbaar bij
Mogelijkheid om te kolven of kind borstvoeding te geven
Mogelijk neem je jou kindje in de eerste weken mee naar je werk. Zeker wanneer je kind nog niet naar het kinderdagverblijf gaat kan dit wenselijk zijn. Overleg met je leidinggevende welke mogelijkheden geboden worden, wanneer je het kind meeneemt. In ieder geval heb je tot negen maanden na de bevalling het recht om je kind in alle rust en in afzondering borstvoeding te geven. Ook kolven op de werkvloer is mogelijk tot negen maanden na de bevalling.
In de basis mag je voor het kolven en de borstvoeding zoveel tijd nemen als je nodig hebt. Houd er echter rekening mee, dat dit niet langer mag duren dan ten hoogste een vierde van je werktijd per dienst. Op een werkdag van acht uur mag je dus maximaal twee uur besteden aan het kolven en de borstvoeding.
Ruimte voor kolven en borstvoeding
Om het kolven of de borstvoeding mogelijk te maken, moet je werkgever een hygiënische en van binnen afsluitbare ruimte aanbieden. Zo kun je niet gestoord worden en hoef je jezelf geen zorgen te maken over je privacy. Het zou bijzonder vervelend zijn, wanneer een collega tijdens het kolven binnenvalt.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Rechten op het gebied van fysieke belasting
In de eerste zes maanden na de bevalling dien je de hoeveelheid fysiek werk zo goed mogelijk te beperken. Je lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen. Ook in de periode voorafgaand aan de bevalling heb je bepaalde rechten op het gebied van fysieke belastingen. Toch kan een werkgever je opdracht geven om sommige fysieke handelingen uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tillen van voorwerpen. Bij een fysieke belasting dient een werkgever rekening te houden met een aantal vaste richtlijnen.
- Het gewicht van het in één handeling te tillen voorwerp mag niet groter zijn dan tien kilogram.
- Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan tien keer per dag maximaal vijf kilogram getild worden.
- Vanaf de dertigste week in je zwangerschap mag je niet vaker dan vijf keer per dag maximaal vijf kilogram tillen.
- Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap mogen voetpedalen niet vaker dan eenmaal per uur gebukt, gehurkt, geknield of staande bediend worden.
- Tot zes maanden na de bevalling moet de belasting geleidelijk opgebouwd worden. Het gaat hierbij met name om tillen, het dragen van lasten, duwen en trekken.
Samen met je leidinggevende plannen van het dagritme
In de eerste weken na het ouderschapsverlof zal het best lastig zijn om weer in het ritme te raken. Mede door het feit dat je kind mogelijk niet direct goed slaapt en ook ’s nachts verschoond moet worden. Het maakt dat je vermoeider zal zijn, minder energie hebt en een extra pauze wellicht goed kan gebruiken. Om jezelf zo nuttig mogelijk te maken voor je werkgever, is het verstandig om samen met je leidinggevende te werken aan het plannen van je dagritme. Welke taken passen het beste bij je huidige conditie? Voor welke taken kan een leidinggevende wellicht beter een collega vragen? Enzovoorts.
Door te overleggen en jullie wensen naar elkaar kenbaar te maken, kom je samen tot een dagritme die past bij jouw behoeften en mogelijkheden. Houd er hierbij wel rekening mee, dat je betaald krijgt voor de uren die je aanwezig bent. De werkgever mag dus verwachten dat je hierin bepaalde taken afgerond krijgt.
Verleng je ouderschapsverlof met vakantiedagen
Mocht het werk toch te zwaar zijn, dan kun je overwegen een aantal vrije dagen op te nemen in je eerste weken. Zo heb je alle tijd om te wennen aan het ritme van je werk! Ook veel vaders kozen er tot voor kort voor om hun beperkte verlof uit te breiden met ouderschapsverlof. Tegenwoordig hebben vaders recht op een groter aantal verlofdagen rond de bevalling van hun partner. Ook voorafgaand aan de bevalling kan het prettig zijn om een aantal vakantiedagen op te nemen. Zo kun je jezelf in alle rust voorbereiden op de hectische periode die komen gaat.
Altijd de goedkoopste borstkolf? Wij hebben de prijzen van alle borstkolven voor je vergeleken. Klik hier voor de borstkolven vergelijking
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie