Kraampakket bestellen
Tijdens de zwangerschap moeten er een hoop dingen geregeld worden. Zo is een kraampakket één van de dingen die je op tijd in huis moet hebben. Ongeveer zes weken voordat je uitgerekend bent moet je het kraampakket in huis hebben. In het kraampakket zitten allerlei artikelen die de verloskundige nodig heeft tijdens en na de bevalling. Je moet het kraampakket ook in huis hebben als je in het ziekenhuis wilt gaan bevallen. Je weet van tevoren nooit hoe een bevalling gaat verlopen. Je kan van tevoren bedenken dat je in het ziekenhuis wilt bevallen, maar in sommige gevallen gaat een bevalling zo snel, dat je onverwachts toch thuis moet bevallen. In dat geval is een kraampakket onmisbaar.
Een kraampakket zit niet in de basisverzekering van je zorgverzekering. Met een aanvullende verzekering wordt een kraampakket vergoed. Het is belangrijk om je zwangerschap op tijd te melden bij de zorgverzekeraar. Aangeraden wordt om dit vóór de vijfde maand van je zwangerschap te doen. Het kraampakket wordt dan op tijd bij je thuis bezorgd.
Je kan ook altijd een kraampakket bestellen als je niet aanvullend verzekerd bent. Kraampakketten zijn op verschillende plekken te koop. Zo kan je altijd een kraampakket bestellen via het internet.Ook zijn er kraampakketten te koop bij een apotheek of bij verschillende babywinkels.
De kosten van een kraampakket verschillen nogal, dus het is goed om dit van tevoren goed uit te zoeken. Ook verschilt de inhoud van de kraampakketten van elkaar. Er zijn luxere uitvoeringen. In deze pakketten zitten ook artikelen die je misschien niet nodig zal hebben.
Wat zit er in een kraampakket
Het verschilt per kraampakket wat er allemaal in kan zitten. Een aantal artikelen moeten in een kraampakket zitten. Hieronder staan de artikelen die er minimaal in moeten zitten voor een eventuele thuisbevalling.
Kraammatras
Het kraammatras wordt tijdens de bevalling gebruikt. Het kraammatras absorbeert veel vocht en beschermt hiermee je matras. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar.
Matrasbeschermer
Een matrasbeschermer beschermt je matras tegen vocht bij het breken van je vliezen. Een aantal weken voor je bevalling plaats je deze matrasbeschermer overdwars op je bed. Je billen liggen zo op de beschermer.
Onderleggers
Tijdens en na de bevalling is het handig om deze onderleggers te gebruiken. Deze onderleggers dienen als extra bescherming voor je matras. De onderlegger wordt vaak in ruitvorm neergelegd om op deze manier het meeste vocht op te kunnen vangen. De onderleggers moeten regelmatig verwisseld worden.
Inlegverband
Direct na de bevalling verlies je veel bloed en vocht. Inlegverband werkt sterk absorberend. Het inlegverband zal in het begin regelmatig verwisseld moeten worden.
Kraamverband
De eerste dagen na de bevalling verlies je ook nog bloed en vocht. Kraamverband werkt absorberend en is extra groot en dik. In sommige kraampakketten zitten ook speciale netbroekjes waar je het kraamverband handig in kan doen.
Het setje van uit het standaard kraampakket is vaak niet voldoende. Grote kans dat jij nog bij moet kopen. Zeker de 1e dagen zul je namelijk je kraamverband vaak moeten verwisselen.
Damesverband/maandverband
Een aantal weken na de bevalling verlies je nog steeds wat bloed. Hiervoor is het handig om maandverband te gebruiken. Ook dit is in het kraampakket terug te vinden.
Wondkompressen
De wondkompressen die in het kraampakket zitten, kunnen gebruikt worden voor het steriel afdekken van het naveltje (mocht dit nodig zijn). Ook kunnen deze wondkompressen gebruikt worden om de oortjes en oogjes voorzichtig schoon te maken.
Flesje alcohol
In dit flesje zit een ontsmettingsmiddel. Dit wordt gebruikt voor het schoonmaken van de thermometer.
Steriele navelklem
Deze navelklem wordt gebruikt voor het afklemmen van de navelstreng. Dit gebeurt na de geboorte en na het doorknippen van de navelstreng.
Zoogcompressen
De zoogcompressen die in het kraampakket zitten beschermen je tegen het doorlekken. Tijdens de eerste weken borstvoeding lekken je borsten meer melk. Ga je door met borstvoeding geven dan zal je ook zelf nog zoogcompressen moeten aanschaffen. Deze zijn er in wegwerpversies maar ook in duurzame wasbare versies.
Kraamlijst
Naast het kraampakket is het ook van belang om alles van de kraamlijst in huis te hebben. In deze lijst staat wat je nodig hebt voor tijdens en na je zwangerschap. Er staan bijvoorbeeld artikelen op die je nodig hebt voor de verzorging van je baby.
Het is belangrijk om zeker een maand voor de uitgerekende datum alle spullen in huis te hebben. Het kost namelijk echt wat tijd om alle spullen bij elkaar te zoeken. Daarnaast weet je nooit wanneer de bevalling precies gaat beginnen en shoppen als hoogzwangere is niet ideaal.
De kosten voor een kraamlijst variëren nogal. Bedenk goed of je alle spullen nieuw koopt en waar je ze koopt. Je kan het namelijk net zo goedkoop of duur maken wat je zelf wilt.
Slapen
- Wieg of ledikant
- Matras (passende bij een wiegje of ledikant)
- Drie hoeslakentjes
- Twee moltons
- Drie bovenlakens (voor wiegje of ledikant)
- Twee dekentjes (voor wiegje of ledikant)
- Twee kruiken en kruikzakken
- Slaapzak baby
Verzorging
- Aankleedkussen
- Twee hoezen voor het aankleedkussen
- Twee pakken newborn luiers of wasbare luiers
- Billendoekjes
- Luierzalf
- Babyolie of babybodylotion
- Twaalf hydrofiele doeken
- Commode
- Luieremmer
- Digitale thermometer
- Nagelvijltje
- Haarborstel en kammetje
- Tien spuugdoekjes/monddoekjes
- Vitamine D
- Vitamine K (bij het geven van borstvoeding)
Bad
- Babybad met standaard of een tummy tub
- Zeepvrije wasgel of baby badolie
- Badthermometer
- Zes hydrofiele washandjes
- Twee badcapes of omslagdoeken
Babykleding
- Zes rompertjes
- Zes setjes newborn kleding (maat 50/56)
- Twee katoenen mutsjes
- Zes paar sokjes
- Jasje of een vestjes
- Kledingkast
Borstvoeding
- Twee voedingsbh’s
- Zoogcompressen
- Voedingskussen
- Eén of twee hoezen voor het voedingskussen
- Tepelzalf
- Eventueel een borstkolf
Flesvoeding
- Twee flessen en vier spenen
- Flesvoeding
- Flessenreiniger
- Flessenwarmer
- Magnetronsterilisator
- Doseerbakjes (handig voor onderweg)
Verkrijgbaar bij
Bevalling
- Kraampakket
- Vluchtkoffer of vluchttas voor het ziekenhuis
Voor in huis
Onderweg
- Kinderwagen
- Hoeslaken, laken en deken voor in de kinderwagen
- Luiertas
- Verschoonmatje
- Draagzak of draagdoek
- Autostoel groep 0
- Reiswieg of campingbedje
Photo by John Looy on Unsplash
Verkrijgbaar bij
Geef een reactie