Verschillende trimesters zwangerschap
De komende weken is je lichaam hard bezig om jullie baby te laten groeien. Wat is het bijzonder om dit te mogen beleven!.Hier wil je natuurlijk van alles over weten. Daar helpen wij je graag bij!
Een gemiddelde zwangerschap duurt 40 weken. Deze kun je onderverdelen in drie verschillende trimesters. Het eerste trimester is van week een tot week veertien. Het tweede trimester is van week veertien tot week 27. Het derde trimester is van week 27 tot week 40. Wij leggen je graag de verschillen uit tussen de drie trimesters.
Het eerste trimester
In de eerste periode vinden er verschillende mooie en belangrijke gebeurtenissen
plaats. Bijvoorbeeld de bevruchting, het uitblijven van je menstruatie en de uitslag van je zwangerschapstest. Wanneer je graag zwanger wilt worden, is het verstandig om extra foliumzuur te slikken, het verkleint de kans op afwijkingen zoals een open ruggetje of een open gehemelte.
In de eerste weken groeit je bevruchte eicel uit tot een foetus van 7,4 cm, waarbij alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Dankzij mini-spiertjes kan je baby steeds beter bewegen. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes. Na ongeveer 11 weken bereiken de zwangerschapskwaaltjes hun hoogtepunt, daarna worden deze voorlopig minder. In het eerste trimester zijn er een aantal zaken die je moet gaan regelen. Je kunt hierbij denken aan het zoeken naar een verloskundige en je inschrijven bij een kraambureau. De eerste afspraak bij de verloskundige is meestal rond de acht a tien weken.
Het tweede trimester
In het tweede trimester groeit je baby van 83 gram naar 875 gram. De ontwikkeling gaat hard. Je kindje traint allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft om te overleven buiten de baarmoeder. Je zult steeds meer aan jezelf gaan zien dat je zwanger bent, want je buik groeit hard mee. Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap, omdat je de baby echt gaat voelen. De kans op een miskraam is in het tweede trimester veel kleiner geworden. Ook heb je in het tweede trimester over het algemeen het minste last van zwangerschapskwaaltjes. De meeste vrouwen voelen hun kindje voor het eerst bewegen rond de twintig weken. Partners zullen daar nog iets langer op moeten wachten. Zij kunnen het kindje vaak rond de 25 weken voor het eerst voelen.
Ook in het tweede trimester zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Je kunt denken aan het op de hoogte stellen van je zorgverzekeraar en werkgever. Het regelen van opvang voor je kindje wanneer jij straks weer gaat werken. Misschien wil je graag een zwangerschapscursus volgen. Verdiep jezelf in de verschillende cursussen en schrijf je in. Ook kan in dit trimester het shoppen beginnen. Denk alvast na over een uitzetlijst en begin met het verzamelen van de spulletjes.
Het derde trimester
In deze fase verviervoudigt je baby in gewicht. Niet zo vreemd dus dat je buik nu flink groeit. Mocht je niet meer lekker kunnen slapen schaf dan nu al een zwangerschapskussen aan. Ideaal om mee te slapen. Je kindje ziet er nu niet alleen uit als een baby, maar gedraagt zich ook echt zo. De zintuigen gaan steeds beter werken. Soms gaat dit gepaard met nieuwe zwangerschapskwalen. Na 37 weken is je kindje “voldragen” en kan de bevalling beginnen. De uitgerekende datum geeft een indicatie wanneer je baby komt, maar slechts 3% van de moeders bevalt daadwerkelijk op deze datum.
In het laatste trimester moet je de laatste dingen regelen voordat de baby er is. Er komt iemand van het kraambureau langs voor een intakegesprek. Hierin kun je je wensen en verwachtingen uitspreken. Zij zullen je de benodigde informatie geven.
Je bed moet op klossen, zodat de verloskundige en kraamhulp op de juiste hoogte kunnen werken. Jullie bed moet minimaal 80 centimeter hoog zijn. Er moet een kraampakket in huis zijn. Deze is bij de meeste zorgverzekeringen te bestellen.
Hebben jullie de geboortekaartjes al uitgezocht? Je kunt voor de bevalling de adressen al op de enveloppen schrijven, dan kun je ze na de bevalling direct versturen.
Zorg ervoor dat je vluchtkoffer klaar staat, zodat je direct naar het ziekenhuis kunt als dit nodig is.
De laatste lootjes zijn zwaar, maar ook heel bijzonder. Probeer er maar van te genieten het getrappel is bijna voorbij. Wat zul je dat gaan missen!
Foto door Jonathan Borba via Pexels
Geef een reactie