Moet je baby overgeven? Dit is wat je kunt doen
Het is normaal dat je baby zo nu en dan moet overgeven en niks om je zorgen over te maken. Er zijn veel verschillende dingen die het overgeven kunnen opwekken. Hierbij kan je denken aan langdurig huilen of hoesten. Daarom kan het zijn dat baby veel moet overgeven in de eerste jaren.
- Waarom moet mijn baby overgeven?
- Terugvloeien van eten
- Virussen bij je baby
- Andere infecties
- Voedselallergie of -intolerantie
- Voedselvergifting leidt tot overgeven bij baby
- Hoe kan ik overgeven van mijn baby behandelen?
- Andere dingen die je kan doen tegen overgeven
- Wanneer je medische hulp moet zoeken
- Wat de arts zal doen tegen het overgeven van je baby
Waarom moet mijn baby overgeven?
Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen dat je baby moet overgeven:
Terugvloeien van eten
Als je je baby borstvoeding of het flesje geeft dan kan het zijn het zijn dat je baby terugvloeiing heeft. Dit resulteert in overgeven!
De terugvloeiing komt doordat de slokdarm nog in ontwikkeling is. Hierdoor kan de melk soms terugkomen en door de mond of neus weer naar buiten komen. De helft van alle baby’s heeft er last van en meestal is het niets om je zorgen over te maken. Het probleem zal zich vanzelf oplossen na 18 maanden.
Het kan soms moeilijk zijn om het verschil te zien tussen deze reflex en overgeven. Als je baby na elke voeding gewoon een beetje melk morst dan is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Echter, als je baby krachtiger gaat overgeven dan kan dat iets anders zijn dan deze reflex. Neem hem zo snel mogelijk mee naar uw huisarts, voor de zekerheid.
Virussen bij je baby
Het immuunsysteem van je kleintje is nog steeds in ontwikkeling. Daarom is het waarschijnlijker dat hij of zij eventuele virussen oploopt. Als je baby een virus heeft, kan het overgeven plotseling opkomen en binnen een dag of twee beter worden. Je baby kan ook andere klachten hebben, zoals diarree, koorts of buikpijn.
In veel gevallen hoef je een virus alleen maar zijn beloop te laten en kan je thuis voor je baby zorgen. Als hij koorts of een ander symptoom heeft dat u zorgen baart, of hij wordt niet beter binnen enkele dagen, ga dan naar je huisarts.
Andere infecties
Als je baby een andere vorm van een infectie krijgt, zoals een borst- of urineweginfectie (UTI) dan kan zijn immuunsysteem het werk doen. Sommige baby’s hebben klachten zoals braken en diarree omdat hun immuunsysteem de infectie bestrijdt.
Voedselallergie of -intolerantie
Je baby kan ziek zijn als hij of zij een reactie heeft op iets wat je baby heeft gegeten of gedronken. Het kan zelfs komen doordat jij wat hebt gegeten als je borstvoeding geeft. De meest voorkomende allergenen zijn melk, eieren, tarwe, noten, zaden, vis en schaaldieren.
Als je baby een allergie heeft dan kan hij ook andere symptomen hebben zoals diarree, zwelling of jeuk rond zijn mond, neus of ogen. Deze symptomen treden meestal op binnen enkele minuten of uren na het eten of drinken van een potentieel allergeen.
Wanneer je denkt dat je baby voedselintolerantie (zoals koemelkallergie) kan hebben, verwijder dan geen voedsel uit zijn dieet (of jou dieet als je borstvoeding geeft) zonder eerst met je verloskundige te praten. Zij kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je kleintje nog steeds alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.
Als je baby een duidelijke allergische reactie heeft op nieuw voedsel dan is het verstandig om het niet meer te geven totdat je met je huisarts kunt praten.
Voedselvergifting leidt tot overgeven bij baby
Als er bacteriën in het eten of drinken van je baby zitten dan kan dit een maagklachten veroorzaken. Wanneer hij flesvoeding krijgt dan kan dit gebeuren als zijn spenen en flessen niet goed gesteriliseerd zijn.
Wanner je baby met vaste stoffen is begonnen dan hij een voedselvergiftiging krijgen als hij iets eet dat besmet is met bacteriën, zoals salmonella of e.coli.
De symptomen van voedselvergiftiging zijn vergelijkbaar met die van een virusinfectie. Je baby kan koorts, diarree en buikpijn hebben. De symptomen kunnen altijd beginnen, tussen een paar uur en een paar weken na de besmetting.
Kijk hoe je een flesvoeding kunt samenstellen en veilig babyvoeding kunt bereiden om het risico op voedselvergiftiging te verminderen.
Hoe kan ik overgeven van mijn baby behandelen?
Meestal is het overgeven van je baby niets om je zorgen over te maken en wordt het snel beter. Het belangrijkste is om het vocht van je baby op peil te houden. Op deze manier kan je hem beschermen tegen uitdroging.
Als je borstvoeding geeft dan is het belangrijk dat je je baby de hele dag door extra voeding geeft. Wanneer je flesvoeding geeft, kun je extra water aanbieden in een aparte fles of beker. Kook het water en laat het afkoelen voordat je het aan je baby geeft.
Vruchtensap en frisdrank kunnen het overgeven verergeren, dus bied deze niet aan je kind aan.
Als je baby vaste voeding krijgt dan hoef je je geen zorgen te maken als hij niet veel eetlust heeft. Het is veel belangrijker om hem gehydrateerd te houden.
Andere dingen die je kan doen tegen overgeven
Wanneer je baby andere symptomen heeft en pijn lijkt te hebben dan is het prima om hem de aanbevolen dosis paracetamol of ibuprofen voor baby’s te geven, mits hij oud genoeg is. Als je twijfelt over hoeveel je veilig kunt geven, dan kan je apotheker u helpen.
Geef je kind geen medicijnen tegen misselijkheid, tenzij je huisarts ze heeft aanbevolen.
Het is het beste om je baby thuis te houden van de kinderopvang of het kinderdagverblijf tot ten minste 48 uur na zijn laatste braakperiode.
Wanneer je medische hulp moet zoeken
Incidenteel braken is meestal niet ernstig, maar als je baby veel ziek is dan kan het soms een symptoom zijn van iets waar je wel zorgen om moet maken. Andere redenen om hulp te zoeken:
- Regelmatig, krachtig braken, vooral als je baby jonger is dan twee maanden. Dit kan een teken zijn dat de doorgang tussen zijn maag en zijn darmen te smal is geworden. Dit betekent dat hij niet de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.
- Het opkomen van groen of groengeel braaksel. Dit kan een teken zijn van een verstopping van de darmen van je baby.
- Bloed in het braaksel van je baby. Hoewel dit erg eng kan zijn om te zien is het niet altijd een teken dat je baby ziek is. Als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft en je hebt gebarsten en bloedende tepels, dan kan het zijn dat je baby gewoon een beetje van je bloed heeft ingeslikt. Het kan soms een teken zijn van een ernstig probleem, dus moet je het altijd voor de zekerheid laten nakijken.
- Bloed in de luier van je baby. Bloed in de ontlasting van je baby kan soms een teken zijn van een infectie of allergie.
- Tekenen van uitdroging. Baby’s kunnen veel sneller uitdrogen dan volwassenen, vooral als ze veel overgeven. Vraag snel medisch advies als je baby tekenen van uitdroging heeft; zoals minder natte luiers, een droge mond, huilen zonder tranen, ongewone slaperigheid, snel ademen of een zachte plek (fontanel) op zijn hoofd.
- Overgeven dat langer dan een dag of twee duurt, kan een teken zijn van een infectie of een andere ziekte die behandeld moet worden.
- Als je baby koorts krijgt is het verstandig dit in de gaten te houden. Bij een stijging of langer duur is het raadzaam een arts te bellen.
Wat de arts zal doen tegen het overgeven van je baby
Je arts zal je baby controleren en vragen stellen over zijn andere symptomen om uit te zoeken wat de oorzaak van het braken is. In de meeste gevallen zal het waarschijnlijk niets zijn om je zorgen over te maken en zal je arts je gewoon advies geven over hoe je je baby comfortabel kunt houden.
Als je baby een bacteriële infectie heeft dan kan hij antibiotica nodig hebben om het te bestrijden. Je arts zal je de juiste antibiotica voor je baby voorschrijven en je laten weten hoe vaak en voor hoe lang je ze moet geven. Niet alle bacteriële infecties hebben echter antibiotica nodig, en veel van de bacteriële infecties zijn zonder behandeling vanzelf op te lossen.
Antibiotica helpen je baby niet om een virus te bestrijden. Daarom zal je arts je baby geen antibiotica voorschrijven als ze denkt dat je baby een virusinfectie heeft. Probeer je geen zorgen te maken. In de meeste gevallen zal je baby zich beter voelen als het virus zich eenmaal heeft ontwikkeld.
Het is onwaarschijnlijk dat het overgeven van je baby een teken is van iets ernstigs, maar als hij daardoor erg uitgedroogd is dan kan je arts hem aanbevelen om naar het ziekenhuis te gaan.
Als je baby een verkleinde maag opening heeft, zal je arts vrij snel een kleine operatie aanbevelen. Je kunt er zeker van zijn dat de operatie meestal succesvol is in het stoppen van het overgeven en dat je baby zich snel beter zal voelen.
Geef een reactie