13 tips hoe om te gaan met je huilbaby
Een huilbaby is een kindje dat vaak extra aandacht nodig heeft. Je kindje huilt zonder echte reden en het is bijna lastig om je kleintje te troosten. In dit artikel 13 tips hoe om te gaan met je huilbaby.
Toch is er altijd een reden waarom je kindje huilt.
- Tip 1: Houd een huildagboek bij
- Tip 2: Rust en regelmaat
- Tip 3: Zorg voor voldoende slaap
- Tip 4: Laat een kind even uithuilen
- Tip 5: slaapplek zonder prikkels
- Tip 6: Draagdoek
- Tip 7: Neem een douche of bad
- Tip 8: Wissel de zorg af
- Tip 9: Babymassage
- Tip 10: Voedselallergie uitsluiten
- Tip 11: Knuffeldier
- Tip 12: Zingen
- Tip 13: Consultatiebureau
Huilen is de manier van communiceren van je kindje. Het enige nadeel is dat het soms lastig is om de echte reden te achterhalen.
In het begin kan een huilbaby overweldigend zijn. Je weet niet goed meer wat je precies moet doen om je kindje stil te krijgen. Als je geen idee meer hebt wat je zelf kan doen bij een huilbaby, dan hebben wij 13 handige tips verzameld. Deze tips kunnen je helpen beter om te gaan met een huilbaby.
Ik geef je de 13 beste tips wat je kunt doen met een huilbaby
Tip 1: Houd een huildagboek bij
De eerste tip die we geven is om een huildagboek bij te houden. Veel ouders denken dat hun kleintje extreem veel huilt. Maar om hier echt achter te komen is door een hulldagboek bij te houden.
Als je kindje 3 weken achter elkaar minimaal 3 dagen, 3 uur per dag huilt heb je officieel een huilbaby. Zodra ouders een huildagboek bijhouden komen ze erachter dat hun kindje toch niet voldoet.
Een huildagboek helpt je niet alleen om duidelijk te krijgen hoeveel je baby nu echt huilt. Het kan je eventueel ook inzicht geven in een patroon. Wanneer huilt je baby veel? Was er toevallig iets die dag? Is er een bepaalt patroon in de levensstijl, waardoor je baby misschien huilt?
Op het moment dat je nog geen huildagboek bijhoudt krijg je dit inzicht nog niet. Je weet alleen dat je kindje vaak huilt en het bijna lastig is je kleintje stil te krijgen.
Maar soms blijkt er een goede reden te zijn waarom je kindje huilt.
Het kan bijvoorbeeld dat je kindje veel huilt de dag na het kinderdagverblijf. Of dat je kleintje veel huilt na een dag waarbij je veel activiteiten op één dag gedaan hebt. Als je dit soort patronen kan ontdekken, dan kan je mogelijk zien waarom je een huilbaby hebt.
Tip 2: Rust en regelmaat
De tweede tip die wij geven bij je kindje om zelf mee aan de slag te gaan is rust en regelmaat. Vooral jonge baby’s hebben veel behoefte aan rust en regelmaat. Als ze dit niet krijgen kunnen ze van slag raken en in een huilbaby veranderen.
Het klinkt zo simpel, maar zoals je in je huildagboek al kan ontdekken kan te veel prikkels en activiteiten voor een huilbaby zorgen.
Krijg je in het begin veel visite die allemaal je kleintje willen bewonderen? Zorg ervoor dat je dit wat meer verspreid.
Geef je kindje ook rust en doe dit niet perse in de box. Geef je kindje rust door hem bijvoorbeeld echt in z’n eigen wiegje of ledikant te leggen. Op deze manier komt je kindje ook echt aan rust toe.
Zorg er ook voor dat er een bepaalt patroon in je dag zit. Begin je dag bijvoorbeeld met langzaam wakker worden, wassen, schone luier, voeden, knuffeltijd en weer slapen. Je hoeft het niet perse op specifieke tijden te doen. Maar het is vooral belangrijk dat er een volgorde in je handeling zit.
Je zal merken dat je kleintje aan het ritme gaat wennen. Dit geeft wat meer rust aan je kindje omdat je baby weet waar hij of zij aan toe is. Probeer ook elke keer een beetje dezelfde plekken te gebruiken. Bijvoorbeeld spelen in de box, knuffelen op de bank en slapen in je eigen bedje.
Tip 3: Zorg voor voldoende slaap
De derde tip is dat je goed moet opletten dat je kleintje niet oververmoeid raakt. Heb je een baby die eigenlijk niet aan rust toekomt? Die elke keer weer begint met wiebelen en draaien? De kans is groot dat je kleintje gewoon te weinig rust krijgt.
Een pasgeboren baby heeft nog best veel slaap nodig. Een baby van 0 tot 2 weken kan slechts 30 tot 45 minuten wakker blijven. Een baby van 2 tot 6 weken 60 minuten achter elkaar. Pas vanaf 3 maanden kan een baby 1,5 uur achter elkaar wakker blijven.
Zorg ervoor dat je kleintje buiten deze tijden rust krijgt en in bed gestopt wordt. Als je kleintje moeilijk in slaap kan krijgen, dan kan je inbakeren overwegen. Met inbakeren voelt je kleintje zich veilig en kunnen z’n armpjes niet meer spartelen. Hierdoor is het makkelijker om in slaap te komen.
Verkrijgbaar bij
Tip 4: Laat een kind even uithuilen
De vierde tip is om soms je baby gewoon te laten huilen. Dit is vooral een tip voor kinderen ouder dan zes maanden. Je bent het gewend meteen naar je kleintje toe te gaan als deze gaat huilen.
Maar het kan zijn dat je kleintje dit doorheeft en expres huilt voor aandacht.
Tot 6 maanden heeft je kleintje dit nog niet door. Je kan gerust je kindje oppakken als deze begint met huilen. Door je kindje af en toe te laten huilen leert hij ook op andere manieren te communiceren.
Vooral bij jengelen is het slim om je kindje gewoon even te laten huilen. Je zal merken dat je kindje vanzelf stopt ondanks dat het lijkt van niet. Elke keer dat je kindje vanzelf stopt met huilen is dit weer een nieuwe overwinning.
Tip 5: slaapplek zonder prikkels
Tip vijf is zorgen voor een slaapplek zonder prikkels. Sommige ouders vinden het wel makkelijk om hun kindje in de box te laten slapen. Maar de box moet een plek zijn om te spelen. Je zal merken dat voor jonge kinderen steeds worden afgeleid door het speelgeld en omgevingsgeluiden.
Door een plek zonder prikkels te creëren kan je voorkomen dat je kleintje steeds afgeleid wordt en daardoor niet kan slapen. Dit zorgt uiteindelijk voor een baby met een slaaptekort en daardoor een huilbaby.
Ook in de babykamer zelf is het belangrijk dat er zo’n min mogelijk prikkels zijn. Veel ouders vinden het bijvoorbeeld leuk om een mobiel met geluidjes boven het bedje te hangen. Maar dit is bij jonge baby’s helemaal niet handig. Zorg ervoor dat het kamertje voor rust zorgt.
Tip 6: Draagdoek
Tip zes is om gebruik te maken van een draagdoek voor je kleintje. In een draagdoek denkt je baby weer heel even terug in de tijd dat je baby nog veilig in de baarmoeder zat. Het deinende gevoel tijdens het wandelen is vergelijkbaar met de baarmoeder.
Voor veel kleintjes werkt het kalmerend om in een draagdoek te liggen. Je zal merken dat je kleintje sneller stopt met huilen door je baby in de draagdoek te dragen. Daarbij heb je als moeder ook nog eens je handen vrij door je baby in de draagdoek te dragen.
Verkrijgbaar bij
Tip 7: Neem een douche of bad
Tip zeven om je kleintje weer rustig te krijgen is door met je baby te gaan douchen of in bad te doen. De meeste baby’s vinden het heerlijk om in bad te gaan. Ze hebben hierbij opnieuw het gevoel van de baarmoeder.
Als er een medische reden blijkt te zijn waarvoor je baby veel huilt bijvoorbeeld darmproblemen, dan kan een warme douche ook de oplossing zijn. De meeste baby’s vinden het prettig om lekker te badderen of samen te douchen.
Tip 8: Wissel de zorg af
Tip acht is handig als je merkt dat de last van de kleine veel op jouw schouders valt. Ben jij constant met de baby bezig? Dan kan je zelf oververmoeid raakt en gefrustreerd. Jouw baby voelt deze frustraties aan en kan er hierdoor juist gaan huilen.
Wissel de zorg voor de baby eens af voor de baby. Spreek af dat je gewoon even wat tijd voor jezelf neemt om tot rust te komen. Soms je partner ineens een magisch effect over je baby hebben en ervoor zorgen dat je kleintje wel tot rust komt.
Tip 9: Babymassage
Tip negen is je baby een speciale babymassage geven. Dit werkt vaak niet alleen ontspannend voor je baby, maar ook voor jezelf. Bij het consultatiebureau kan je aangeven dat je baby graag wil masseren. Ze kunnen je laten zien hoe je baby het beste een massage kan geven.
Je zal merken dat je kleintje sneller ontspant dankzij een babymassage. Het zorgt ook voor een beetje rust en vooral zonder prikkels. Geef de massage dan ook op een rustige plek. Bijvoorbeeld in de slaapkamer of op je eigen bed.
Geen idee hoe je jouw baby masseert? Er zijn diverse boeken hierover beschikbaar.
Met babymassage zorg je voor een betere hechting. In dit boekje leer je alles over het massegeren van je baby. Alles in een duidelijke uitleg met bijpassende foto's.
Creëer je een heerlijk moment samen met je baby.
Verkrijgbaar bij
Tip 10: Voedselallergie uitsluiten
Tip tien is het uitsluiten van een voedselallergie bij je baby’s. In Nederland zijn er flink wat baby’s met een voedselallergie. Voornamelijk een koemelkallergie komt veel voor. Als je dit vermoeden hebt, dan kan je eventueel naar de huisarts gaan. De huisarts kan je adviseren hoe de koemelkallergie getest kan worden.
Soms is de oplossing voor een onrustige baby het geven van andere voeding. Dit kan je in overleg met je huisarts bepalen. Het is belangrijk om hiervoor eerst uit te sluiten waar het probleem vandaan komt. Een koemelk allergie wil je namelijk niet alleen weten voor nu, maar ook voor de toekomst. Het zou kunnen dat je kindje bepaalde dingen in de toekomst ook niet mag.
Tip 11: Knuffeldier
Tip elf voor een onrustige baby is het geven van een knuffel die naar de moeder ruikt. Sommige baby’s vinden het gewoon lastig om constant zonder mama te zijn. Ze zijn natuurlijk vrijwel hun hele leven gewend dat mama in de buurt was en nu is dit niet meer.
Slaap eventueel s’nachts met een babyknuffel om deze naar jouw te laten ruiken. Leg vervolgens het knuffeltje in de buurt van je baby. Je zal merken dat je kleintje er rustig door wordt. Het geeft jouw baby een vertrouwd gevoel zoals in de baarmoeder.
Natuurlijk werkt deze tip niet bij elke huilbaby. Maar het is wel even iets om te proberen. Als het ineens wel blijkt te werken, dan is het natuurlijk fijn als je zo je kindje stil krijgt.
Jessica, moeder van Noah (3 jaar) & Eva (1 jaar): Als je kindje een lievelingsknuffel heeft gekozen zorg er dan voor dat je een reserve hebt. Wissel de knuffels af. Zo blijven ze mooi en mocht je ooit een knuffel kwijt raken dan heb je een reserve.
Tip 12: Zingen
Tip twaalf is een liedje voor je kleintje zingen. Je eigen stem heeft voor je kindje een rustgevend gevoel. Negen maanden lang heeft je kindje naar je stem geluisterd. Door voor je kleintje te zingen komt het gerustgevende gevoel uit de buik weer terug.
Probeer gerust een aantal babyliedjes uit en kijk waar je kleintje het beste op reageert. Je zal merken dat als je kindje zachtjes laat meedeinen tijdens het zingen, je baby langzaam tot rust komt.
Ben je zelf niet zo’n uitstekende zanger? Je kan er ook voor kiezen om rustgevende muziek met monotone tonen op te zetten. Zelfs de Yoga Spotify lijst kan soms verlichting geven en je kleintje weer rustig krijgen.
Tip 13: Consultatiebureau
Tip dertien is eigenlijk als alle bovenstaande tips niet werken om je baby weer rustig te krijgen. Als blijkt dat je baby echt een officiële huilbaby is en niets werkt, dan is het handig om naar het consultatiebureau te gaan.
Het consultatiebureau kan checken of er geen medische reden is waarom je kleintje huilt. Naast een medische reden kan het consultatiebureau tips geven wat je eventueel kan doen bij een huilbaby. Wie weet helpt dit je verder.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat dit probleem echt overgaat.
Het huilen wordt na 4 maanden bijna altijd minder tenzij er echt een reden voor is. Het is voor nu alleen de enige manier waarop je kleintje met je kan communiceren.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Met babymassage zorg je voor een betere hechting. In dit boekje leer je alles over het massegeren van je baby. Alles in een duidelijke uitleg met bijpassende foto's.
Creëer je een heerlijk moment samen met je baby.
Verkrijgbaar bij
Reactie (1)
Mijn zusje vermoedt dat ze een huilbaby heeft. Haar pasgeboren dochter huilt erg veel en mijn zusje en haar man worden hier ontzettend moe van. Ik vind het een hele slimme tip om een huildagboek bij te houden, dat zal ik als tip aan haar doorgeven. Hopelijk kan ze zo een patroon ontdekken!
Uit ervaring weten we hoe “vervelend” een huilbaby kan zijn. Het kost je zoveel energie, je wilt genieten van je kindje en je wilt je kindje blij zien. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je in eerst instantie zelf kan proberen. Jij zou bijvoorbeeld een paar uur kunnen oppassen zodat zij kunnen bijkomen.
Komt je zusje er niet uit dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.