Kinderopvang: in welke soorten en hoe vraag ik dit aan?
Eigenlijk wil je helemaal niet weg bij je kindje! Toch gaat het gewone leven na de geboorte van je kind weer door. Dit betekent dat je naar het werk moet, dat je partner weer aan de slag gaat en dat opa’s of oma’s niet altijd tijd hebben om er voor de kleine te zijn. Hoe zorg je in zo’n geval voor een veilig en prettig onderkomen voor je kind? Nederland kent verschillende vormen van kinderopvang, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen formele en informele opties. In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje! Het maakt het makkelijker om een geschikte plek te vinden voor jouw kind.
Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Het kan het regelen van de kinderopvang aanzienlijk goedkoper maken. Wel dien je bij de aanvraag hiervan rekening te houden met een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden worden later in dit artikel besproken.
Inhoudsopgave
Je kind voor het eerst naar de kinderopvang brengen
Over het algemeen kun je een kind zes weken na de geboorte hiervan achterlaten bij de kinderopvang. Het kan echter per organisatie verschillen, wanneer je kind welkom is. Bij de een is dit na zes weken, bij anderen na acht weken. Veel ouders wachten met het naar de kinderopvang brengen van hun kind, totdat het zwangerschapsverlof van de moeder voorbij is. Dit is normaliter na drie maanden het geval. In combinatie met opgenomen vakantiedagen kan die periode nog iets verlengd worden. Zo kun je optimaal genieten van de eerste fase met je kind! Het is verstandig om je kind al vroeg aan te melden bij de kinderopvang, door de lange wachtlijsten die men hier heeft.
Verschil tussen formele en informele kinderopvang
In de inleiding van dit artikel las je al, dat je in Nederland keuze hebt uit een formele en informele vorm van kinderopvang. Onder een formele kinderopvang verstaan we commerciële partijen, die vaak werken met pedagogisch medewerker en je meer bieden dan een kinderopvang alleen. Zo helpen pedagogisch medewerkers je bijvoorbeeld ook bij de opvoeding van je kind, door advies te geven over vraagstukken waar je mee zit. Daarbij hebben deze medewerkers doorgaans een EHBO-opleiding gevolgd, zodat ze het kind direct van hulp kunnen voorzien bij een ongelukje.
Soms hebben deze kinderdagverblijven nog extra voordelen. Zo hebben sommige een maaltijdservice zodat je gelijk als je je kind ophaalt ook je warme maaltijd mee kan nemen en thuis niet meer hoeft te koken. En wat dacht je van de kinderdagverblijven waar je ’s morgens lekker een kop koffie voor onderweg kan meenemen. Ook zijn er kinderdagverblijven waar je de navullingen van je luieremmer in kan leveren waarna ze gerecycled worden.
Informele kinderopvang als alternatief
Het alternatief voor de formele kinderopvang bij een commerciële partij, is het inschakelen van vrienden of familie. Dit valt onder de informele kinderopvang. Het is laagdrempelig, maar heeft ook nadelen. Zo zullen vrienden doorgaans niet pedagogisch opgeleid zijn en hebben ze lang niet altijd kennis over de manier waarop gehandeld moet worden bij een ongelukje. Ook een externe oppas of bijvoorbeeld een gastouder kan vallen onder informele kinderopvang, wanneer deze niet zijn aangesloten bij een commerciële partij.
Wil je weten wat je kindje doormaakt bij de oppas of het kinderdagverblijf? Ga aan de slag met deze leuke invulboeken en maak een naslagwerk voor later.
Verschillende soorten formele kinderopvang
Niet alleen een traditionele kinderopvang is een voorbeeld van een formele oplossing voor de opvang van je kind overdag. Denk ook aan een professionele gastouderopvang, of bijvoorbeeld een peuterspeelzaal. Wanneer je kinderen iets ouder zijn, kan ook de buitenschoolse- en tussenschoolse opvang interessant zijn. Houd er hierbij rekening mee, dat hier vaak alleen kinderen van de school zelf komen. Zit je kind nog niet op school? Kies in dat geval voor de kinderopvang of de peuterspeelzaal (vanaf 2 jaar). De peuterspeelzaal is de laatste stap, voordat je kind naar school gaat.
Aanmelden voor de kinderopvang
Voor de kinderopvang kun je vaak telefonisch of per mail een afspraak maken. Je gaat vervolgens bij de kinderopvang langs om te kijken of het een veilige plek is voor je kind en of er een klik is met de begeleider. Je wilt je kind hier met een prettig en vertrouwd gevoel achterlaten. Het kind zal niet altijd meegaan naar de kinderopvang, daar het kind nog erg jong is of nog geboren moet worden.
Bij een peuterspeelzaal gaat het kind vaak wel mee. Je wilt zien hoe het kind reageert op de begeleider bij de peuterspeelzaal en de andere kinderen die hier spelen. Datzelfde geldt voor de school, waaraan de tussenschoolse- en buitenschoolse opvang vaak gekoppeld zijn.
Kinderopvangtoeslag voor bekostiging kinderopvang
Om de kosten voor de kinderopvang iets te verlagen, kun je kinderopvangtoeslag aanvragen via de Belastingdienst. Let op, je komt hier niet altijd voor in aanmerking! Het kan een reden zijn om nog eens goed te bekijken, welke vorm van kinderopvang het meest geschikt is voor je. Kinderopvangtoeslag wordt alleen aangeboden bij een professionele en geregistreerde dagopvang, bij een geregistreerde gastouderopvang en bij een buitenschoolse opvang. Vaak vind je op de website van deze partijen of je hierbij in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag. Mocht je het kind achterlaten bij een informele kinderopvang of bijvoorbeeld een peuterspeelzaal, dan krijg je hier geen kinderopvangtoeslag voor. Een andere voorwaarde die geldt voor de kinderopvangtoeslag: jij en je partner werken allebei.
Op de website van de Belastingdienst vind je de exacte voorwaarden. Tevens kun je hier berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je zal krijgen. De kinderopvangtoeslag zal altijd lager zijn dan hetgeen je voor de kinderopvang betaalt. Houd je belastingaangifte van het vorige jaar bij de hand, evenals het uurtarief van de kinderopvang en het aantal uren dat je kind hier zal verblijven. Deze gegevens heb je nodig om de proefberekening te kunnen maken.
Aanvragen van de kinderopvangtoeslag
Heb je bekeken of je in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag? In dat geval kun je deze toeslag direct aanvragen via de website van de Belastingdienst. Vergelijk het met het aanvragen van een huur- of zorgtoeslag. Je hoeft dit proces slechts eenmaal te doorlopen. Aan het begin van een nieuw jaar wordt de kinderopvangtoeslag automatisch verlengd. Houd er rekening mee dat wijzigingen in je financiële situatie van invloed kunnen zijn op de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Mocht je meer of juist minder gaan verdienen, dan is het verstandig om de proefberekening opnieuw te maken. Het voorkomt dat je een deel van de kinderopvangtoeslag terug moet betalen aan het begin van het nieuwe jaar.
Nog een aantal tips van ervaren ouders:
- Luister bij het uitkiezen van kinderopvang heel erg naar je gevoel. Je kindje gaat hier meerdere keren per week naartoe en waarschijnlijk 4 jaar bij deze mensen doorbrengen. Dit moet dus goed voelen. Leuk al die luxe extra’s maar past het wel bij jou?
- Oefen een paar keer je ochtendroutine. Hoe lang duurt het voordat je je kindje aangekleed en gevoed hebt. Wat moet je meenemen naar het kinderdagverblijf? Zet je kindje in zijn autostoel en rijdt een keer de route, hoelang doe je hierover?
- Loop overdag een paar keer langs jouw kinderopvang. Hoe ziet het er uit? Zijn ze gezellig buiten aan het spelen? Zo kan je inschatten hoe het er straks aan toegaat.
- Laat je kindje al wennen tijdens je verlof. Jij hebt zo even tijd voor jezelf en kan op deze manier wennen aan de nieuwe situatie.
Foto door cottonbro via Pexels
Wanneer moet ik mij inschrijven voor de kinderopvang?
Als je tussen de 12 en 20 weken zwanger bent is het een goed idee om te gaan kijken hoe je straks de opvang voor je baby wilt regelen. Kijk rond in je gemeente, vraag aan vrienden hoe zij het hebben opgelost maar bovenal overleg met je partner hoe jullie dit willen gaan toepassen.
Ga ik voor een gastouder of kinderdagverblijf?
De keuze is geheel aan jou. Bij dit besluit zijn er veel dingen die meespelen. Ga je liever voor een huiselijke sfeer of vindt je juist de diversiteit van meerdere groepen fijn? Heb je back-up als je gastouder ziek wordt? Wat zit er bij jou in de buurt? Welke mogelijkheden sluiten aan bij jullie werktijden? Allemaal vragen die meespelen bij dit besluit.
Heeft iedereen recht op kinderopvangtoeslag?
Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag spelen veel dingen mee. Op de website van de overheid kan je precies uitrekenen waar je recht op hebt.
Vanaf hoeveel weken mag mijn baby naar de kinderopvang?
Officieel mag je baby vanaf 6 weken naar de kinderopvang. De meeste zullen pas als hun baby 10 weken is starten met de kinderopvang. Dan is je verlof voorbij en heb je de opvang echt nodig.
Geef een reactie